LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-10)

2017 - March (Question Paper-10)
Date of Test: 17-03-2017
Question Paper Code: 20/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The right to education act was passed in India in the year
        A:-2007
        B:-2013
        C:-2005
        D:-2009
        Correct Answer:- Option-D

Question2:-The birthplace of Ayyankali
        A:-Chempazhanthi
        B:-Panmana
        C:-Venganoor
        D:-Varkala
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-The 'Wagon Tragedy' was associated with
        A:-Khilafat Movement
        B:-Salt Satyagraha
        C:-Quit India Movement
        D:-Anti-Simon demonstration
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Who wrote nursery rhyme 'Kake kake kevdevide'?
        A:-Changanpuzha Krishnapillai
        B:-Ullur S. Parameswara Iyyer
        C:-Kandathil Varghese Mappilai
        D:-Kesavadev
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question5:-The second largest Peninsula in the world
        A:-Arabia
        B:-China
        C:-South India
        D:-Canada
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question6:-The first annual session of SNDP Yogam having held in 1904 at
        A:-Arivippuram
        B:-Vilavancodu
        C:-Sivagiri
        D:-Varkala
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Sahodara Sangham was founded by K. Ayyappan in
        A:-1903
        B:-1907
        C:-1914
        D:-1917
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Article 352 of the constitution deals with provision regarding
        A:-Proclamation of Presidence rule in the state
        B:-Declaration of emergency
        C:-Amendment of the Constitution by the Parliament
        D:-Free and compulsory education for all children
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question9:-Founder of 'Samethwa Samajam'
        A:-Ayyankali
        B:-Vagbhadanandan
        C:-Vaikunta Swamikal
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-Who was the martyr of 'Paliyam Sathyagraha'?
        A:-C. Sankaran Nair
        B:-C. Kesavan
        C:-T.K. Madhavan
        D:-M.G. Velayudan
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question11:-Who wrote 'Kannerum Kinavum'?
        A:-E.K. Nayanar
        B:-Mar Kuria Kose Eliyas Chavara
        C:-Vakkam Abdul Khadur Maulavi
        D:-V.T. Bhattathiripad
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Ayyankali organised 'Villuvandi Strike' in
        A:-1893
        B:-1907
        C:-1914
        D:-1936
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who was the Chairman of the drafting committee of the Constitution?
        A:-K.M. Munshi
        B:-G. Gopalaswami Iyyengar
        C:-Dr. B.R. Ambedkar
        D:-D.P. Khaitan
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-Playing time of National Anthem
        A:-50 seconds
        B:-52 seconds
        C:-54 seconds
        D:-56 seconds
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-'Swarna Jadhe' organised as part of 'Vaikom Sathyagraha' under the leadership of
        A:-Mannath Padmanabhan
        B:-T.K. Madhavan
        C:-K.P. Kesava menon
        D:-Parameswara Pillai
        Correct Answer:- Option-A

Question16:-World Book Day is celebrated on
        A:-March 23
        B:-April 23
        C:-December 10
        D:-January 26
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-Year of birth of Vagbhadananda
        A:-1885
        B:-1863
        C:-1854
        D:-1873
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-The First President of Travancore State Congress
        A:-Akkame Cherian
        B:-E. Ekkadavangar
        C:-Pattom A Thanupillai
        D:-T.M. Varghese
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Largest planet
        A:-Pluto
        B:-Mercury
        C:-Venus
        D:-Jupiter
        Correct Answer:- Option-D

Question20:-First published work in complete Malayalam
        A:-Rajya Samacharam
        B:-Samkshepa Vedantham
        C:-Indulekha
        D:-Kunthalatha
        Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment