LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-13)

2017 - March (Question Paper-13)
Date of Test: 22-03-2017
Question Paper Code: 23/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Gulmarg is a hill station in
        A:-Himachal Pradesh
        B:-Maharashtra
        C:-Jammu and Kashmir
        D:-Tamil Nadu
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-In India, which coast receives rainfall from North Eastern Monsoon?
        A:-Konkan coast
        B:-Coromandel coast
        C:-Malabar coast
        D:-Gujarat coast
        Correct Answer:- Option-B

Question3:-Who is the Deputy Chairman of NITI Aayog?
        A:-Aravind Panagaria
        B:-C. Ranga Rajan
        C:-Urjith Patel
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana started on
        A:-28th August 2014
        B:-22nd January 2015
        C:-22nd September 2014
        D:-15th July 2015
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-How many censuses (including the 2011 census) have been carried out since Independence?
        A:-07
        B:-05
        C:-06
        D:-08
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Al-Hilal was a newspaper started for propagating nationalism by
        A:-Mohammed Ali
        B:-Abul Kalam Azad
        C:-Sayed Ahammed Khan
        D:-Mahatma Gandhi
        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Who was the British Prime Minister at the time of the Second Round Table Conference?
        A:-Clement Atlee
        B:-Neville Chamberlain
        C:-Ramsay MacDonald
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Kaladi the birthplace of Sankaracharya stands, on the banks of the river
        A:-Pamba
        B:-Bharatapuzha
        C:-Chaliyar
        D:-Periyar
        Correct Answer:- Option-D

Question9:-Kerala Pazhama, a pioneering Malayalam works on Kerala history written by
        A:-J. Hough
        B:-K.V. Krishna Ayyar
        C:-Dr. Herman Gundert
        D:-Fr. Ferroli
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-Who developed Cochin Harbour into a major port?
        A:-Cabral
        B:-Lord Macaulay
        C:-Robert Bristow
        D:-Marthanda Varma
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Which social reformer was nominated by Travancore Government as a member of Sri Mulam Praja Sabha?
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-Dr. Palpu
        C:-Sri Narayana Guru
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-The teachings of one of the following social reformer, helped to strengthen the base of national movement in North Malabar
        A:-Swami Vagbhatananda
        B:-Vaikunda Swamikal
        C:-Chattampi Swamikal
        D:-Sri Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Poikayil Yohannan is associated with the organisation of
        A:-Sadhujana Paripalana Yogam
        B:-Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
        C:-Atmavidhya Sangam
        D:-Arya Samajam
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-Jati Mimamsa (Critique of Caste) is written by
        A:-Chattampi Swamikal
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Sri Narayana Guru
        D:-Vaikunda Swamikal
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-Which social reformer is known as 'Vidyadhiraja'?
        A:-K. Kelappan
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Ayyankali
        D:-Chattampi Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-In which year, Fedel Castro officially steps down as President of Cuba?
        A:-2008
        B:-2006
        C:-2015
        D:-1976
        Correct Answer:- Option-A

Question17:-Who is the director of the popular film 'Pulimurugan'?
        A:-Tomichan Mulakumpadam
        B:-Vysakh
        C:-Nadir Shah
        D:-Mohanlal
        Correct Answer:- Option-B

Question18:-Who hit the fastest Ranji Trophy Century at Thiruvananthapuram?
        A:-Vijay Hazare
        B:-Gughale
        C:-Rishab Pant

        D:-Ankit Bhavan
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who is the minister in charge of Portfolio of Kerala State Dairy Development Department?
        A:-V.S. Sunil Kumar
        B:-P. Thilothaman
        C:-T.P. Rama Krishnan
        D:-K. Raju
        Correct Answer:- Option-D

Question20: Britain's Andy Murray won the ATP World Tour Number One Trophy after defeating
        A:-Novak Djokovic
        B:-Stan Wawrinka
        C:-David Goffin
        D:-Kei Nishi Kori
       Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment