LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-04)

2017 - March (Question Paper-04)
Date of Test: 09-03-2017
Question Paper Code: 13/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who performed 'Trippadidanam'?
        A:-Veluthampi
        B:-Pazhassi Raja
        C:-Sakthan Thampuran
        D:-Marthanda Varma
        Correct Answer:- Option-D

Question2:-Which is the first Eco Tourist centre in India?
        A:-Kodaikanal
        B:-Coorg
        C:-Thenmala
        D:-Chilika
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who was the first Malayali to appear in the postal stamp?
        A:-Ulloor
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Vaikom Muhammed Basheer
        D:-E.M.S. Namboodirippad
        Correct Answer:- Option-B

Question4:-In which year was the Kerala Agrarian Relations Bill Passed?
        A:-1961
        B:-1965
        C:-1967
        D:-1960
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-The only township in Kerala
        A:-Angamali
        B:-Ettumanur
        C:-Guruvayur
        D:-Thenmala
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Which is India's largest river forms an estuary?
        A:-Narmada
        B:-Tapti
        C:-Brahmaputra
        D:-Kaveri
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-The Panchayat Raj System was first time implemented in the state of ...............?
        A:-Kerala
        B:-Rajasthan
        C:-Tamil Nadu
        D:-Uttar Pradesh
        Correct Answer:- Option-B

Question8:-Largest Saltwater lake in India
        A:-Dal
        B:-Agara
        C:-Chilka
        D:-Karna
        Correct Answer:- Option-C

Question9:-The state having a largest area of forest cover in India is        
        A:-Madhya Pradesh
        B:-Andhra Pradesh
        C:-Kerala
        D:-Tamil Nadu
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-Which atomic power station in India is built completely indigenously?
        A:-Narora
        B:-Kalpakkam
        C:-Rawat Bhata
        D:-Tarapore
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-Who was the first sultan to set up a permanent standing army of Delhi Sultanate?
        A:-Muhammad Tughlaq
        B:-Iltutmish
        C:-Balban
        D:-Alauddin Khilji
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Who was the First Women President of INC?
        A:-Sarojini Naidu
        B:-Indira Gandhi
        C:-Annie Beasant
        D:-Sonia Gandhi
        Correct Answer:- Option-C

Question13:-Who called 1857 as the First War of Indian Independence?
        A:-V.D. Savarkar
        B:-B.K. Dutt
        C:-Gopala Krishna Gokhale
        D:-Dadabai Naoroji
        Correct Answer:- Option-A

Question14:-Who is considered as the father of India' foreign policy?
        A:-M.K. Gandhi
        B:-Jawaharlal Nehru
        C:-Subash Chandra Bose
        D:-B.R. Ambedkar
        Correct Answer:- Option-B

Question15:-Who is known as "Father of Indian Renaissance"?
        A:-Lala Lajpat Rai
        B:-Shaheed Bhaghat Singh
        C:-Raja Ram Mohan Roy
        D:-B.G. Tilak
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Which five year plan is also known as "Gadgil Yojana"?
        A:-Second Five Year Plan
        B:-Fourth Five Year Plan
        C:-Fifth Five Year Plan
        D:-Third Five Year Plan
        Correct Answer:- Option-D

Question17:-Reserve bank of India was established on
        A:-1st April, 1935
        B:-1st April, 1936
        C:-1st April, 1937
        D:-1st April, 1938
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Life Insurance Corporation (LIC) of India was established in
        A:-1955
        B:-1956
        C:-1957
        D:-1958
        Correct Answer:- Option-B

Question19:-Who was the Chairman of the Draft Committee of the Constituent Assembly?
        A:-K.M. Munshi
        B:-Jagjivan Ram
        C:-Dr. B.R. Ambedkar
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-Sukanya Samridhi Yojana is a Social Welfare Programme for the prosperity of
        A:-Girls
        B:-Youth
        C:-Women
        D:-Senior Citizens
        Correct Answer:- Option-A

Question21:-Who is the Chairperson of National Human Rights Commission?
        A:-Cyriac Joseph
        B:-H.L. Dattu
        C:-D. Murugeshan
        D:-Sharad Chandra Sinha
        Correct Answer:- Option-B

Question22:-VIRUS stands for
        A:-Very Intelligent Result Until Source
        B:-Very Interchanged Resource Under Search
        C:-Vital Information Resource Under Siege
        D:-Viral Important Record User Searched
        Correct Answer:- Option-C

Question23:-Scheduled Castes and Tribes (Prevention of Atrocities) Act was passed in
        A:-1989
        B:-1987
        C:-1988
        D:-1986
        Correct Answer:- Option-A

Question24:-The Human Rights Day is observed annually on
        A:-10th October
        B:-10th September
        C:-10th November
        D:-10th December
        Correct Answer:- Option-D

Question25:-Right to Information (RTI) Act was passed in
        A:-2005
        B:-2006
        C:-2007
        D:-2008
        Correct Answer:- Option-A

Question26:-Who was sworn in as the 9th UN Secretary-General?
        A:-Ban Ki-Moon
        B:-Kofi Annan
        C:-Antonio Guterres
        D:-Boutros Khali
        Correct Answer:- Option-C

Question27:-Who won the prestigious 2016 FIFA Ballon d'Or Award?
        A:-Cristiano Ronaldo
        B:-Lionell Messi
        C:-Kaka
        D:-Ronaldinho
        Correct Answer:- Option-A

Question28:-Pranab Mukherjee, the President of India launched a '100 Million for 100 Million' Campaign to end violence against
        A:-Women
        B:-Poor
        C:-Elders
        D:-Children
        Correct Answer:- Option-D

Question29:-Who was appointed as the 44th Chief Justice of India?
        A:-T.S. Thakur
        B:-Jagdish Singh Khehar
        C:-H.L. Dattu
        D:-Rajendra Mal Lodha
        Correct Answer:- Option-B

Question30:-Which film has won the coveted Golden Peacock award at the 47th International Film Festival of India (IFFI)?
        A:-Rauf
        B:-Ra Ra
        C:-Daughter
        D:-The Apology
        Correct Answer:- Option-C

Question31:-The major pollutant from automobile exhaust is
        A:-NO
        B:-`"SO_2"`
        C:-Soot
        D:-CO
        Correct Answer:- Option-D

Question32:-In which Year ISRO was inaugurated?
        A:-15 August 1969
        B:-15 July 1970
        C:-15 August 1971
        D:-15 May 1972
        Correct Answer:- Option-A

Question33:-Which of the following was the first artificial satellite of the World?
        A:-Luna 3
        B:-Mars 2
        C:-Sputnik I
        D:-Sputnik II
        Correct Answer:- Option-C

Question34:-Indira Gandhi Atomic Research Centre is situated at
        A:-Sriharikota
        B:-Balasore
        C:-Pokhran
        D:-Kalpakkam
        Correct Answer:- Option-D

Question35:-Energy from gravitational field is energy obtained from
        A:-Wind
        B:-Tides
        C:-Biomass
        D:-Coal
        Correct Answer:- Option-B

Question36:-Who is known as "Indian Father of Green Revolution"?
        A:-M.S. Swaminathan
        B:-Varghese Kurian
        C:-Motilal Nehru
        D:-V.D. Mahajan
        Correct Answer:- Option-A

Question37:-For obtaining solar energy sunlight is stored in batteries of
        A:-Zinc cadmium
        B:-Nickel zinc
        C:-Hydrogen
        D:-Nickel cadmium
        Correct Answer:- Option-D

Question38:-Which of the following is the lightest metal?
        A:-Mercury
        B:-Silver
        C:-Lithium
        D:-Lead
        Correct Answer:- Option-C

Question39:-Glass is made from the mixture of
        A:-Quartz and Mica
        B:-Sand and Silicates
        C:-Sand and Salt
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-B

Question40:-Cell Membrane is
        A:-Semi Permeable
        B:-Permeable
        C:-Selectively Permeable
        D:-Impermeable
        Correct Answer:-Question Cancelled

Question41:-Who was also known as 'Sree Bhatarakan'?
        A:-Ramakrishna Pilla
        B:-V.T. Bhattathirippadu
        C:-Ayyankali
        D:-Chattampi Swamikal
        Correct Answer:- Option-D

Question42:-Who founded Nair Service Society?
        A:-V.T. Bhattathiripad
        B:-Thycaud Ayya
        C:-Mannathu Padmanaban
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-C

Question43:-'Jathikummi', which criticised the prevailing caste system was written by
        A:-Pandit Karuppan
        B:-Ramakrishna Pilla
        C:-V.T. Bhattathirippadu
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-A

Question44:-Anandha Maha Sabha was founded by
        A:-Ramakrishna Pilla
        B:-Ayyankali
        C:-V.T. Bhattathirippadu
        D:-Brahmananda Swami Sivayogi
        Correct Answer:- Option-D

Question45:-Who took initiative to establish Sree Narayana Dharma Paripalan Yogam?
        A:-Thycaud Ayya
        B:-Kumaranasan
        C:-Dr. Palpu
        D:-Vagbhatananda
        Correct Answer:- Option-C

Question46:-Who was the founder and publisher of the newspaper Swadeshabhimani?
        A:-Vakkom Moulavi
        B:-Ramakrishna Pillai
        C:-Rajagopalachari
        D:-Vagbhatananda
        Correct Answer:- Option-A

Question47:-Who was the guru of Chattampi Swamikal, Sri Narayana Guru and Ayyankali?
        A:-Kumaranasan
        B:-Thycaud Ayya
        C:-Vagbhatananda
        D:-Ramakrishna Pilla
        Correct Answer:- Option-B

Question48:-Who wrote the poem Chintaavishtayaaya Seetha?
        A:-Vallathol
        B:-Ulloor
        C:-Sankara Kurupp
        D:-Kumaranasan
        Correct Answer:- Option-D

Question49:-Who founded Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
        A:-Ayyankali
        B:-Kuriakose Elias
        C:-Poikayil Yohannan
        D:-Vagbhatananda
        Correct Answer:- Option-C

Question50:-Who wrote the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?
        A:-V.T. Bhattathirippadu
        B:-Ramakrishna Pilla
        C:-Ayyankali
        D:-Brahmananda Swami Sivayogi
        Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment