LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-12)

2017 - March (Question Paper-12)
Date of Test: 21-03-2017
Question Paper Code: 22/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which Constitutional Amendment is called 'Mini Constitution'?
        A:-42nd amendment
        B:-36th amendment
        C:-26th amendment
        D:-44th amendment
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Fundamental Rights included in which part of the Indian Constitution
        A:-Part IV
        B:-Part VI
        C:-Part III
        D:-Part V
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-What type insurance scheme is the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana?
        A:-Medical
        B:-Life
        C:-Pension
        D:-Accident
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Sampoorna Grameen Rozgar Yojana was dedicated to the nation by the Prime Minister
        A:-Narendra Modi
        B:-Adal Bihari Vajpayee
        C:-Narasimha Rao
        D:-Indira Gandhi
        Correct Answer:- Option-B

Question5:-The Malayalam Newspaper started by Herman Gundert in 1847
        A:-Samadarsi
        B:-Bhasha Poshini
        C:-Rajyasamacharam
        D:-Prabhatham
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Who introduced free and compulsory education system in Travancore in 1817?
        A:-Swati Thirunal
        B:-Gouri Parvathi Bai
        C:-Marthandavarma
        D:-Sri Mulam Thirunal
        Correct Answer:- Option-B

Question7:-The reform movement started by Vaikunda Swamikal
        A:-Nair service society
        B:-Sahodara Prasthanam
        C:-Yogakshema Sabha
        D:-Samatva Samajam
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Who founded the organisation Vaala Samudaya Parishkarani Sabha?
        A:-Pandit K.P. Karuppan
        B:-Kesavan Sasthry
        C:-Kumara Guru
        D:-Ayyankali
        Correct Answer:- Option-A

Question9:-The Agitation in Travancore for the right of woman to wear upper cloth
        A:-Perinadu agitation
        B:-Channar agitation
        C:-Nivarthana agitation
        D:-Electricity agitation
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Who start fast into death in front of the temple during Guruvayur Sathyagraha?
        A:-T.K. Madhavan
        B:-T. Prakasam
        C:-K. Kelappan
        D:-P. Krishna Pillai
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Kerala Kaumudi started by
        A:-K.P. Kesava Menon
        B:-C. Krishnan
        C:-K. Ramakrishna Pillai
        D:-C.V. Kunjuraman
        Correct Answer:- Option-D

Question12:-The Father of library movement in Kerala
        A:-P.N. Panicker
        B:-K.M. Panikkar
        C:-P. Kesavadev
        D:-Ponkunnam Varkey
        Correct Answer:- Option-A

Question13:-Who is known as Jhansi Rani of Travancore?
        A:-Arya Pallam
        B:-Lalitha Prabhu
        C:-Anna Chandi
        D:-Accamma Cheriyan
        Correct Answer:- Option-D

Question14:-Who introduced the system A School along with every church or 'Pallikudam'?
        A:-Blessed Elias Kuriakose Chavara
        B:-Poikayil Yohanan
        C:-Abraham Malpan
        D:-Dr. Palpu
        Correct Answer:- Option-A

Question15:-Under whose leadership Kerala Pulayar Mahasabha was established in 1970?
        A:-K.V. Unni
        B:-P.K. Chathan Master
        C:-K.P. Vellon
        D:-A.K. Gopalan
        Correct Answer:- Option-B

Question16:-Who started the Magazine Sadhujan Dootan in 1919?
        A:-Dr. Ayyathan Gopalan
        B:-Sahodaran Ayyappan
        C:-Pampady John Joseph
        D:-M.C. Joseph
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Who is the author of the novel Oru Desathinte Katha?
        A:-S.K. Pottekkatt
        B:-Chandu Menon
        C:-G. Sankara Kurup
        D:-Muttath Varkey
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which day is observed as Rashtriya Ekta Diwas?
        A:-October 30
        B:-November 14
        C:-November 31
        D:-October 31
        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Who is the Present Governor of Reserve Bank of India?
        A:-Dr. Bimal Jalan
        B:-Urjit Patel
        C:-Dr. C. Ranga Rajan
        D:-A. Ghosh
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-The winner of Vallothal Award 2016
        A:-C. Radhakrishnan
        B:-P. Narayana Kurup
        C:-Sree Kumaran Thampi
        D:-Attur Ravi Varma
        Correct Answer:- Option-C
Loading...

No comments:

Post a comment