LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-08)

2017 - March (Question Paper-08)
Date of Test: 15-03-2017
Question Paper Code: 18/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which is the western boundary of Kerala state?
        A:-Arabian Sea
        B:-Western Ghats
        C:-Kanyakumari
        D:-Manjeswaram
        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Which is the unit of loudness of sound?
        A:-Decibel
        B:-Farad
        C:-Volta
        D:-Bar
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Who Samadhi is situated at Panmana?
        A:-Chattampi Swamikal
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Ayyankali
        D:-Vagbhatananda
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-When did train service started in India?
        A:-1947
        B:-1893
        C:-1853
        D:-1857
        Correct Answer:- Option-C

Question5:-Which session of the Indian National Congress declared ''Poorna Swaraj'' as its goal?
        A:-Bombay
        B:-Amaravati
        C:-Lahore
        D:-Nagpur
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Which Indian Prime Minister dissolved the Planning Commission and introduced NITI Ayog in its place?
        A:-Jawaharlal Nehru
        B:-A.B. Vajpey
        C:-Manmohan Singh
        D:-Narendra Modi
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-Who is the present Chairman of the National Human Rights Commission?
        A:-Justice A.S. Anand
        B:-Justice S. Rajendra Babu
        C:-Justice H.L. Dattu
        D:-Justice K.G. Balakrishnan
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Which Five Year Plan is going on now?
        A:- 8th
        B:- 10th
        C:- 11th
        D:- 12th
        Correct Answer:- Option-D

Question9:-On the banks of which river was Mamankam celebrated?
        A:-Pampa
        B:-Bharathapuzha
        C:-Kaveri
        D:-Periyar
        Correct Answer:- Option-B

Question10:-Where is Kolar mines?
        A:-Karnataka
        B:-Kerala
        C:-Tamil Nadu
        D:-Andhra Pradesh
        Correct Answer:- Option-A

Question11:-Who founded Sikhism?
        A:-Guru Nanak
        B:-Guru Arjun
        C:-Guru Hargobind
        D:-Guru Ram Das
        Correct Answer:- Option-A

Question12:-In which year India became a republic?
        A:-1947
        B:-1950
        C:-1956
        D:-1957
        Correct Answer:- Option-B

Question13:-In which year Right to Information Act was passed in India?
        A:-2000
        B:-2002
        C:-2005
        D:-2010
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-Who is the present Chairperson of National Commission for women in India?
        A:-Jayanti Patnaik
        B:-Girija Vyas
        C:-Mamta Sharma
        D:-Lalitha Kumaramangalam
        Correct Answer:- Option-D

Question15:-Which country launched the satellite 'APPLE'?
        A:-India
        B:-U.S.A.
        C:-U.S.S.R.
        D:-Japan
        Correct Answer:- Option-A

Question16:-Who was called 'Pulaya Raja'?
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Ayyankali
        C:-Jyotiba Phule
        D:-Pandit Karuppan
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-Among these rivers the tributary of Indus is
        A:-Gandak
        B:-Jista
        C:-Chambal
        D:-Jhelum
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-Which is the child helpline number in India?
        A:-10098
        B:-198
        C:-1098
        D:-1198
        Correct Answer:- Option-C

Question19:-The famous play ''Adukkalayilninnu Arangathekku'' deals with the problems of which community in kerala
        A:-Nair
        B:-Namboothiri
        C:-Ezhava
        D:-Pulaya
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-Which Indian city is closely associated with cotton textile industry?
        A:-Agra
        B:-Banaras
        C:-Amritsar
        D:-Ahmedabad
        Correct Answer:- Option-D

Question21:-Who among the following was awarded Bharat Ratna in 2014?
        A:-Lata Mangeshkar
        B:-Bhimsen Joshi
        C:-Sachin Tendulkar
        D:-A.B. Vajpayee
        Correct Answer:- Option-C

Question22:-Under whose leadership the 'Ezhava memorial' was submitted?
        A:-Dr. Palpu
        B:-G. Parameswaran Pillai
        C:-K. Kelappan
        D:-Mannathu Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-A

Question23:-Which is not a ritual art form of Kerala?
        A:-Theyyam
        B:-Kathakali
        C:-Padayani
        D:-Koothu
        Correct Answer:- Option-B

Question24:-Vascodagama reached Kerala in
        A:-1498
        B:-1598
        C:-1698
        D:-1798
        Correct Answer:- Option-A

Question25:-The capital of the Cheras was
        A:-Venad
        B:-Muziris
        C:-Tanjavur
        D:-Madurai
        Correct Answer:- Option-B

Question26:-Who founded the Indian National Congress?
        A:-Mahatma Gandhi
        B:-A.O. Hume
        C:-Subhash Chandrabose
        D:-Bala Gangadhar Tilak
        Correct Answer:- Option-B

Question27:-Name the Travancore ruler who made Temple Entry Proclamation in 1936
        A:-Swati Tirunal
        B:-Sree Chithira Tirunal
        C:-Sree Moolam Tirunal
        D:-Marthanda Varma
        Correct Answer:- Option-B

Question28:-IT Act was passed in India in
        A:-1970
        B:-1990
        C:-1995
        D:-2000
        Correct Answer:- Option-D

Question29:-Which day is celebrated as World Environment Day?
        A:-June 5th
        B:-March 8th
        C:-December10th
        D:-May10th
        Correct Answer:- Option-A

Question30:-Which city is the headquarters of LIC?
        A:-Delhi
        B:-Kolkatta
        C:-Mumbai
        D:-Chennai
        Correct Answer:- Option-C

Question31:-Who founded 'Prathyaksha Raksha Daiva Sabha'?
        A:-Kumara Guru
        B:-V.T. Bhattathirippad
        C:-Poykayil Yohannan
        D:-Kumaranasan
        Correct Answer:- Option-C

Question32:-Which newspaper was founded by Vakkom Abdul Khadir Maulavi?
        A:-Malayala Manorama
        B:-Kerala Kaumudi
        C:-Janmabhumi
        D:-Swadeshabhimani
        Correct Answer:- Option-D

Question33:-2016 Olympics was held at
        A:-Brazil
        B:-Greece
        C:-Argentina
        D:-Japan
        Correct Answer:- Option-A

Question34:-Name the South Korean President who was impeached in December 2016
        A:-Lee Myung Bak
        B:-Roh Moo-hyun
        C:-Kim Dae-Jung
        D:-Park Geun-hye
        Correct Answer:- Option-D

Question35:-Who founded Brahma Samaj?
        A:-Swami Dayananda Saraswati
        B:-Jyotiba Phule
        C:-Raja Ram Mohan Roy
        D:-E.V. Ramaswami Naicker
        Correct Answer:- Option-C

Question36:-Which is the major constituent of air?
        A:-Oxygen
        B:-Nitrogen
        C:-Hydrogen
        D:-Carbon dioxide
        Correct Answer:- Option-B

Question37:-Blessed Kuriakose Elias Chavara was born at
        A:-Punnapra
        B:-Karthikappilly
        C:-Kayamkulam
        D:-Kainakary
        Correct Answer:- Option-D

Question38:-Who was the first lady governor in India?
        A:-Padmaja Naidu
        B:-Vijayalakshmi Pandit
        C:-Sonal Man Singh
        D:-Sarojini Naidu
        Correct Answer:- Option-D

Question39:-Who wrote ''Duravastha''?
        A:-Kumaranasan
        B:-G. Sankara Pillai
        C:-Ezhuthachan
        D:-Vailoppilli Sreedhara Menon
        Correct Answer:- Option-A

Question40:-Which is a traditional source of energy?
        A:-Solar energy
        B:-Coal
        C:-Wind power
        D:-Tidal power
        Correct Answer:- Option-B

Question41:-Where is the headquarters of ISRO?
        A:-Hyderabad
        B:-Cochin
        C:-Bangalore
        D:-Mumbai
        Correct Answer:- Option-C

Question42:-Who is the founder member of Narmada Bachao Andolan?
        A:-Sarojini Naidu
        B:-Indira Goswami
        C:-Baba Amte
        D:-Medha Patkar
        Correct Answer:- Option-D

Question43:-Name the cyclone that hit South India in 2016
        A:-Vardah
        B:-Helen
        C:-Yemyil
        D:-Laila
        Correct Answer:- Option-A

Question44:-What gas is produced from gobar?
        A:-Carbon Monoxide
        B:-Methane
        C:-Carbon Dioxide
        D:-Oxygen
        Correct Answer:- Option-B

Question45:-'White Revolution' is associated with more production in
        A:-Sugar
        B:-Cotton
        C:-Coconut
        D:-Milk
        Correct Answer:- Option-D

Question46:-Who was the first President of India?
        A:-Dr. S. Radhakrishnan
        B:-V.V. Giri
        C:-Dr. Rajendra Prasad
        D:-Dr. Zakir Hussain
        Correct Answer:- Option-C

Question47:-Who wrote ''Atmopadesasatakam''?
        A:-Ulloor S. Parameswara Iyer
        B:-Sree Narayana Guru
        C:-Sahodaran Ayyappan
        D:-Lalithambika Antarjanam
        Correct Answer:- Option-B

Question48:-Which is the largest gland in the human body?
        A:-Liver
        B:-Adrenal gland
        C:-Pituitary gland
        D:-Pancreas
        Correct Answer:- Option-A

Question49:-Oncology is the study and treatment of
        A:-Tuberculosis
        B:-Thyroid
        C:-Cancer
        D:-Hepatitis
        Correct Answer:- Option-C

Question50:-In which year the scheme of Regional Rural banks was started in India?
        A:-1975
        B:-1980
        C:-1985
        D:-1990
        Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment