LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MARCH (Question Paper-03)

2017 - March (Question Paper-03)
Date of Test: 08-03-2017
Question Paper Code: 15/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Guru Shikhar is a part of
        A:-Himalayas
        B:-Aravalli
        C:-Vindhya
        D:-Satpura
        Correct Answer:- Option-B

Question2:-Teesta river is a tributary of
        A:-Brahmaputra
        B:-Ganges
        C:-Narmada
        D:-Mahanadi
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Which region of India gets highest average annual rainfall?
        A:-North-East States
        B:-Himalayas
        C:-East Coast
        D:-West Coast
        Correct Answer:- Option-D

Question4:-The first planned Ecotourism spot in India
        A:-Sundarbans
        B:-Kodaikanal
        C:-Thenmala
        D:-Lakshadweep
        Correct Answer:- Option-C

Question5:-The word which "C" stands for in ICDS, the central development programme
        A:-Community
        B:-Child
        C:-Cultivation
        D:-Climate
        Correct Answer:- Option-B

Question6:-The extremists of congress parted with moderates in the session held at
        A:-Surat
        B:-Allahabad
        C:-Bombay
        D:-Calcutta
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-Founder of Visvabharati University
        A:-Sisirkumar Ghosh
        B:-Bhupendranath Dutta
        C:-Satyendra Nath Tagore
        D:-Rabindranath Tagore
        Correct Answer:- Option-D

Question8:-Student organisation formed as a part of national movement of India
        A:-National Students Union
        B:-All India Students Federation
        C:-Students Federation of India
        D:-Akhila Bharatiya Vidyarthi Parishad
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Municipal Corporations in Kerala are to have a minimum population of
        A:-1 lakh
        B:-2 lakhs
        C:-3 lakhs
        D:-5 lakhs
        Correct Answer:- Option-C

Question10:-The PMMY scheme of Union Government is focused on
        A:-Food Security
        B:-Employment Guarantee
        C:-Industrial Financing
        D:-Women Empowerment
        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Which of the following journals was published by Dr Herman Gundert?
        A:-Jnananikshepam
        B:-Paschimodayam
        C:-Vidyasangraham
        D:-Paschimataraka
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-Who directed the Malayalam film "Aswamedham"?
        A:-Thoppil Bhasi
        B:-Ramu Kariat
        C:-P. Bhaskaran
        D:-A. Vincent
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Author of "Vicharaviplavam"
        A:-Moorkoth Kumaran
        B:-M. Govindan
        C:-Kuttippuzha Krishnapillai
        D:-M.N. Vijayan
        Correct Answer:- Option-C

Question14:-Who among the following wrote biography of Karl Marx?
        A:-K. Ramakrishna Pillai
        B:-A. Balakrishna Pillai
        C:-C.V. Raman Pillai
        D:-C.V. Kunhuraman
        Correct Answer:- Option-A

Question15:-Which social reformer founded the "Uralungal Labour Contract Society" of Kozhikode?
        A:-Vagbhatanandan
        B:-C. Krishnan
        C:-U. Gopala Menon
        D:-K. Kelappan
        Correct Answer:- Option-A

Question16:-Who is known as Iron Lady of Manipur?
        A:-Dayabai
        B:-Irom Sharmila
        C:-Rukhsana Kausar
        D:-Aruna Roy
        Correct Answer:- Option-B

Question17:-Which Internet Service Provider's announcement opened the debate on "Net Neutrality" in India?
        A:-BSNL
        B:-Reliance
        C:-Vodafone
        D:-Airtel
        Correct Answer:- Option-D

Question18:-Medicins Sans Frontiers International is an organisation based in
        A:-New York
        B:-London
        C:-Rome
        D:-Geneva
        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Who predicted Gravitational Waves for the first time?
        A:-Einstein
        B:-Newton
        C:-Galileo
        D:-Stephen Hawking
        Correct Answer:- Option-A

Question20:-"Golden Globe" is awarded for
        A:-Reporting
        B:-Literature
        C:-Movie and Television
        D:-Sports
        Correct Answer:- Option-C
Loading...

No comments:

Post a comment