LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MAY (Question Paper-19)

2017 - May (Question Paper-19)
KERALA PSC - JUNIOR INSTRUCTOR- (MECHANIC MOTOR VEHICLE) INDUSTRIAL TRAINING DEPARTMENT
Date of Test: 19-05-2017
Question Paper Code: 40/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-The first mass movement started by Gandhiji in India
A:-Quit India
B:-Non-co-operation
C:-Satyagraha
D:-Civil Disobedience
Correct Answer:- Option-B 

Question2:-The Tebhaya movement started in
A:-Bengal
B:-Andrapradesh
C:-Bombay
D:-Gujarat
Correct Answer:- Option-A

Question3:-The leader of Abbinav Bharat Society
A:-Lala Hardayal
B:-Surya Sen
C:-Pulin Bihari Das
D:-V.D. Savarkar
Correct Answer:- Option-D

Question4:-The first person to hoist Indian tricolour flag in an international flat forum
A:-Subash Chandra Bose
B:-Jawaharlal Nehru
C:-Madame Bhikaji Cama
D:-C.R. Das
Correct Answer:- Option-C

Question5:-The leader of 1857 revolt at Kanpur
A:-Nana Saheb
B:-Bahadur Shah II
C:-Beegum Hazret Mahal 
D:-Maulavi Ahammedullah 
Correct Answer:- Option-A

Question6:-The roof of the world
A:-Himalaya B:-Hindukush 
C:-Karakoram
D:-Pamir Plateau
Correct Answer:- Option-D

Question7:-The longest Peninsular river
A:-Mahanadi
B:-Godavari
C:-Narmada
D:-Kaveri
Correct Answer:- Option-B

Question8:-The Southernmost point of Peninsular India
A:-Kanyakumari
B:-Tamilnadu
C:-Indirapoint
D:-Srilanka
Correct Answer:- Option-C

Question9:-The most important tax imposed by the central government
A:-Land tax
B:-Personal Income tax
C:-Professional tax 
D:-Value Added tax 
Correct Answer:- Option-B

Question10:-The proclamation of Free Primary Education in 1817 issued
A:-Rani Lakshmi Bhai
B:-Rani Sethu Bhai
C:-Rani Gowri Parvathy Bhai
D:-Rani Gowri Lakshmi Bhai
Correct Answer:- Option-C

Question11:-The father of Kerala Renaissance
A:-Mannathu Padmanabhan
B:-Ayyankali
C:-Sri Narayana Guru 
D:-Chattambi Swamikal 
Correct Answer:- Option-C

Question12:-Samathwasamajam was started by
A:-Sahodharan Ayyappan
B:-Kumara Gurudevan 
C:-Vaikunda Swamikal 
D:-V.T. Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-C

Question13:-The Temple Entry Proclamation was announced on 
A:-12 November 1936
B:-1 November 1936
C:-12 January 1936
D:-1 January 1936
Correct Answer:- Option-A 

Question14:-Ayyankali was called Pulaya Raja by
A:-B.R. Ambedkar
B:-Gandhiji
C:-K. Kelappan
D:-Pandit K.P. Karuppan
Correct Answer:- Option-B

Question15:-Founder of Aryasanujan in Kerala
A:-Kumara Gurudevan
B:-Vagbhatananda
C:-Vakkam Abdulkhadar Maulavi
D:-Pandit K.P. Karuppan
Correct Answer:- Option-D

Question16:-The winner of Australian Open Tennis 2016
A:-Roger Federer
B:-Rafael Nadal
C:-Stan Wawrinka
D:-Andymurray
Correct Answer:-Question Cancelled

Question17:-R.B.I. Governor of India
A:-Raguram Rajan B:-Pranav Mukherji 
C:-Venkita Ramanan D:-Urjit Patel
Correct Answer:- Option-D

Question18:-The Jnanpith Award of 2016
A:-Shankha ghosh
B:-Reghuver Chaudhari 
C:-Balachandra Nemade 
D:-Namwarsingh
Correct Answer:- Option-A

Question19:-First women leader of S.B.I 
A:-B.R. Ambedkar
B:-Gandhiji
C:-K. Kelappan
D:-Pandit K.P. Karuppan
Correct Answer:- Option-B 

Question20:-The Chief Minister of Andrapradesh
A:-Chandra Sekhar Reddy
B:-Sidha Ramayya
C:-Aravid Kejariwal
D:-Chandra Babu Naidu
Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment