LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MAY (Question Paper-20)

2017 - May (Question Paper-20)
KERALA PSC - FIRST GRADE DRAFTSMAN/ FIRST GRADE OVERSEER (CIVIL) PUBLIC WORKS DEPARTMENT
Date of Test: 22-05-2017
Question Paper Code: 41/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-Which river is referred to as 'Churni' in ancient texts?
A:-Bharathapuzha
B:-Periyar
C:-Chaliyar
D:-Pampa
Correct Answer:- Option-B

Question2:-Ozone Day is on
A:-12th January
B:-8th May
C:-16th September
D:-16th October
Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who succeeded the office of Diwan in Travancore after the resignation of Sir C.P. Ramaswami Ayyar on 19 August 1947?
A:-P.G.N. Unnithan
B:-Venkatta Rao 
C:-Narayana Pillai 
D:-Sankara Menon
Correct Answer:- Option-A

Question4:-The molten material inside the Earth is called 
A:-Sial
B:-Lava
C:-Magma
D:-Sima
Correct Answer:- Option-C 

Question5:-The uppermost layer of the atmosphere above Thermosphere is known as
A:-Exosphere  B:-Mesopause 
C:-Mesosphere D:-Ionosphere
Correct Answer:- Option-A

Question6:-Which session of Indian National Congress accepted the tricolour flag as the Official flag of congress?
A:-Vardha session
B:-Amaravathi session
C:-Lahore session
D:-Puna session
Correct Answer:- Option-C

Question7:-Who presided over the first session of the constituent assembly on 9th December 1946?
A:-Sachidananda Sinha
B:-Rajendra Prasad
C:-B.N. Ravi
D:-B.R. Ambedkar
Correct Answer:- Option-A

Question8:-Author of the book 'The General Theory of Employment, Interest and Money'
A:-Samuelson
B:-Alfred Marshall
C:-A.C. Pigou
D:-J.M. Keynes
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Indian National Congress and Muslim League signed ……….. in 1916.
A:-Lucknow pact
B:-Puna pact
C:-Lahore pact
D:-Delhi pact
Correct Answer:- Option-A                                                              

Question10:-Vaikom is situated on the banks of the --------------lake in Kerala. 
A:-Sasthamkotta
B:-Ashtamudi 
C:-Vembanadu 
D:-Bakel
Correct Answer:- Option-C

Question11:-Father of Muslim renaissance in Kerala
A:-K.M. Seethisahib
B:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
C:-K.M. Moulavi
D:-M.C.C. Abdul Rahman
Correct Answer:- Option-B

Question12:-Author of the book 'Atmavidya Kahalam' A:-Velukutty Arayan
B:-Sivayogi
C:-Agamanandha Swamikal
D:-Vagbhadananda
Correct Answer:- Option-D

Question13:-'Become Enlightened through education and strengthened through organization'. These are the words of .................
A:-Sree Narayana Guru
B:-Kumaranasan C:-T.K. Madhavan 
D:-Gandhiji
Correct Answer:- Option-A

Question14:-............setup the third printing press in Kerala in 1846.
A:-Benjamin Baily
B:-Gundert
C:-Protestant Missionary
D:-Kuriakose Elias Chavara
Correct Answer:- Option-D

Question15: -A Social reformer nominated twice to Sreemulam Prajasabha 
A:-Pandit Karuppan
B:-Dr. Palpu
C:-Sree Kumara Gurudevan
D:-Thycaud Ayya
Correct Answer:- Option-C 

Question16:-Author of the book 'The God of Small Things' 
A:-Kamala Das
B:-K.R. Meera
C:-Mary Roy
D:-Arundhathi Roy
Correct Answer:- Option-D

Question17:-Ottava is the capital of
A:-Canada
B:-Portugal
C:-Italy
D:-France
Correct Answer:- Option-A

Question18:-'Kalidas Samman', a prestigious award given by the state government of ....................
A:-Andhra Pradesh
B:-Uttar Pradesh
C:-Madhya Pradesh
D:-Gujarath
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Dhanraj Pillay is related to
A:-Hockey B:-Football 
C:-Tennis   D:-Badminton
Correct Answer:- Option-A

Question20:-The first film directed by G. Aravindan
A:-Kanchanaseetha
B:-Thampu
C:-Vasthuhara
D:-Uttarayanam
Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment