LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - MAY (Question Paper-18)

2017 - May (Question Paper-18)
KERALA PSC - AYURVEDA THERAPIST- GOVERNMENT AYURVEDA COLLEGES
Date of Test: 15-05-2017
Question Paper Code: 39/2017/OL 
Download Question Paper - Click here

Question1:-The Speaker of Loksabha can order a member of the House to stop speaking and let another member speak. This is known as...............
A:-Crossing the floor
B:-Yielding floor
C:-Decorum
D:-Interpellation
Correct Answer:- Option-B

Question2:-Which Amendment of the Indian Constitution lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years?
A:-61st Amendment B:-69th Amendment 
C:-63rd Amendment D:-52nd Amendment
Correct Answer:- Option-A

Question3:-Directive principles of State policy are ------------ rights of the people of India.
A:-Justifiable
B:-Fundamental
C:-Non-Justifiable
D:-Moral
Correct Answer:- Option-C

Question4:-The Commission constituted by the Government of India on Centre-State relations in 2007 was
A:-Kothari Commission
B:-Sarkaria Commission
C:-Sree krishna Commission 
D:-Punchhi Commission 
Correct Answer:- Option-D

Question5:-In India the residuary powers of Legislation are vested in A:-Union Legislature
B:-State Legislatures
C:-Both the Union Legislature and the State Legislatures
D:-Local Government
Correct Answer:- Option-A 

Question6:-National Food Security Act NFSA was enacted by the Parliament of India on
A:-22 September 2013
B:-5 July 2013
C:-12 September 2013
D:-22 December 2013
Correct Answer:- Option-C

Question7:-Who was the first General Secretary of SNDP Yogum?
A:-Sree Narayana Guru
B:-Mahakavi Kumaranasan
C:-C. Krishnan
D:-N. Kumaran
Correct Answer:- Option-B

Question8:-Who was considered as the founder of Basel Evangelical Mission Church in Malabar?
A:-Samuel Hebbik
B:-Edward Brennen
C:-Benjamin Bailey
D:-Dr. Hermen Gundert
Correct Answer:- Option-D

Question9:-Perinad Revolt of 1915 was related to
A:-Ayyathan Gopalan
B:-Ayyankali
C:-Sahodaran Ayyappan
D:-C. Kesavan
Correct Answer:- Option-B

Question10:-Who was the founder of Vaala Samudaya Parishkarani Sabha?
A:-Pandit K.P. Karuppan
B:-K.P. Vellon
C:-Velukkutty Arayan
D:-M.C. Joseph
Correct Answer:- Option-A 

Question11:-Who was the first signatory to the Malayalee Memorial?
A:-Dr. Palpu     B:-K.P. Kesava Menon
C:-G.P. Pillai D:-K.P. Sankara Menon
Correct Answer:- Option-D

Question12:-Who was the founder of the magazine 'Mithavadi' in 1913?
A:-C.V. Kunjuraman
B:-C. Kesavan
C:-C. Krishnan
D:-Ramakrishna Pillai
Correct Answer:- Option-C

Question13:-The struggle started as a protest against untouchability into the premise of the Kudal manikyam temple was
A:-Kuttamkulam sathyagraha
B:-Paliyam sathyagraha
C:-Vaikom sathyagraha
D:-Guruvayoor sathyagraha
Correct Answer:- Option-A

Question14:-The famous women activist of 'Kerala Mahila Sevika Sangha' and a participant in disobedient movement was
A:-Arya pallam B:-Annachandi 
C:-K. Devayani D:-Lalitha Prabhu
Correct Answer:- Option-D

Question15:-Who among the following was the renaissance leader of Muslim society in Malabar of British India and the advocate of Western education among the backward community of mappila?
A:-Mamburam Thangal
B:-Makthi Thangal
C:-Moidu moulavi
D:-Abdul Rahman Sahib
Correct Answer:- Option-B

Question16:-The novel written by Thakazhi Siva Sankara Pillai on the basis of the 'Punnappravayalar Revolt' of 1946 was 
A:-Randidangazhi
B:-Kayar
C:-Thalayodu
D:-Enippadikal
Correct Answer:- Option-C 

Question17:-Who is known as 'Kerala Panini'?
A:-Kerala varma valiya koil thampuran
B:-A.R. Raja Raja Varma
C:-Kodungallur kunhikuttan thampuran
D:-C.V. Raman Pillai
Correct Answer:- Option-B

Question18:-The famous play written by M.R. Bhattathiripad that deals with the problems faced by the women in Nambuthiri community was
A:-Adukkalayil ninnum Arangathekku
B:-Rithumathi
C:-Marakkudakkullile mahaanarakam
D:-Patta Bakki
Correct Answer:- Option-C

Question19:-Who won the gold medal in men's high jump at Rio-para Olympics 2016?
A:-Devedra Jhajharia
B:-Varun Sigh Bhati
C:-Rajinder Singh
D:-Mariyappan Thangavelu
Correct Answer:- Option-D

Question20:-Who is the present Attorney General of India?
A:-Mukul Rohatgi
B:-Soli Sorabjee
C:-Milon K. Banerji
D:-Goolam Essaji Vahanvati
Correct Answer:- Option-A
Loading...

No comments:

Post a comment