LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JANUARY (Question Paper-01)

2017 - January (Question Paper-01)
LECTURER IN MATHEMATICS - NCA - EZHAVA/THIYYA/BILLAVA - COLLEGIATE EDUCATION ONLINE EXAMINATION
CODE:-88/2016/OL     
Exam Date: 04/01/2017 Wednesday
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who was the first non-brahmin, who rang the temple bell of Guruvayoor as a part of Guruvayoor Satyagraha?
        A:-K. Kelappan
        B:-Mannathu Padmanabhan
        C:-P. Krishna Pillai
        D:-T.K. Madhavan
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-The weekly 'Vivekodayam' was published under the leadership of :
        A:-Kumaranasan and M. Govindan
        B:-Kumaranasan and Dr Palppu
        C:-Kumaranasan and Sahodaran Ayyappan
        D:-Kumaranasan and C. Kesavan
        Correct Answer:- Option-A

Question3:-Among the following members who participated in Civil Disobedience Movement holding her two months old daughter in her arms?
        A:-Parvathi Nenmenimangalam
        B:-A.V. Kuttimalu Amma
        C:-Sarojini Naidu
        D:-Akkamma Cheriyan
        Correct Answer:- Option-B

Question4:-The book 'Sivasadakam' written by :
        A:-Chattambi Swamikal
        B:-Vagbhadananda
        C:-Brahmananda Sivayogigal
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-The book 'Boheemiyan Chithrangal' written by :
        A:-S.K. Pottakkad
        B:-Malayattoor Ramakrishnan
        C:-Sanjayan
        D:-P.C. Kuttikrishnan
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Among the following which is included in the World Heritage Table in 2016 from India?
        A:-Kasiranga wildlife sanctuary
        B:-Rani ki Vav
        C:-Kanjan junga national park
        D:-Greater Himalayan national park
        Correct Answer:- Option-C

Question7:-Kilkari project related to :
        A:-a project to control sound pollution
        B:-a sms based information system of police
        C:-a mobile voice message service related to family health care
        D:-a project to control child labour
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Mistake in news reading is known as :
        A:-false reading
        B:-Ident
        C:-ill lexibility
        D:-fluff
       Correct Answer:- Option-D

Question9:-The narrow stretch of land that connect Peninsular India with north-eastern states of India :
        A:-Sikkim Corridor
        B:-Darjiling Corridor
        C:-Gangtok Corridor
        D:-Siliguri Corridor
        Correct Answer:- Option-D

Question10:-Which article of Indian Constitution deals about money bill?
        A:-Article - 110
        B:-Article - 109
        C:-Article - 120
        D:-Article - 118
       Correct Answer:- Option-A


Question21:-Which Constitution Amendment Act has substituted, in Clause (4A) of Article 16 of the Constitution of India, for the words "in matters of promotion to any class" the words "in matters of promotion, with consequential seniority, to any class"?
        A:-The Constitution 77th Amendment Act
        B:-The Constitution 85th Amendment Act
        C:-The Constitution 83rd Amendment Act
        D:-The Constitution 92nd Amendment Act
        Correct Answer:- Option-B

Question22:-__________ is not legally enforceable by any court and the state cannot be compelled through the courts to implement them.
        A:-Directive principles of State Policy
        B:-Fundamental Rights
        C:-Fundamental Duties
        D:-Right to Education
        Correct Answer:- Option-A

Question23:-Who said, "Preamble is the 'Political Horoscope' of the Constitution"?
        A:-Justice V.R. Krishna Iyer
        B:-Justice K.T. Thomas
        C:-K.M. Munshi
        D:-Nani A. Palkhivala
        Correct Answer:- Option-C

Question24:-The article, which is related with the Residuary Powers of the Indian Parliament is :
        A:-Article 370
        B:-Article 268
        C:-Article 248
        D:-Article 356
        Correct Answer:- Option-C

Question25:-Which article of the Indian Constitution empowers the President of India to declare National Emergency?
        A:-Article 360
        B:-Article 356
        C:-Article 350
        D:-Article 352
        Correct Answer:- Option-D

Question26:-Who appoints State Chief Information Commissioner and Other Information Commissioners?
        A:-Governor
        B:-President
        C:-Chief Justice of India
        D:-Prime Minister
        Correct Answer:- Option-A

Question27:-Commission for Protection of Child Rights Act, 2005 provides that Chairman and other members of National Commission for Protection of Child Rights shall hold office as such for a period of ___________ from the date on which he assumes the office.
        A:-2 Years
        B:-3 Years
        C:-5 Years
        D:-4 Years
        Correct Answer:- Option-B

Question28:-The day, on which The National Food Security Act, 2013 received the assent of the President of India is :
        A:-10th September 2013
        B:-24th September 2013
        C:-17th September 2013
        D:-28th September 2013
        Correct Answer:- Option-A

Question29:-In the year 1986 which of the following Acts was enacted by the Parliament of India for the protection and improvement of environment?
        A:-The Air (Prevention and Control of Pollution) Act
        B:-The Environment (Protection) Act
        C:-The Water (Prevention and Control of Pollution) Act
        D:-The National Environment Tribunal Act
        Correct Answer:- Option-B

Question30:-In which year National Rural Employment Guarantee Act is renamed as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act?
        A:-2005
        B:-2010
        C:-2009
        D:-2012
        Correct Answer:- Option-C
Loading...

No comments:

Post a comment