LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - FEBRUARY (Question Paper-06)

2017 - February (Question Paper-6)
Date of Test: 28-02-2017
Question Paper Code: 10/2017/OL
Download Question Paper - Click here

Question1:-According to the provisions of the Constitution, the administrative control (posting, promotion, leave etc.) over the district courts and other subordinate courts shall be vested in the
        A:-Supreme Court
        B:-District Court
        C:-Parliament
        D:-High Court
        Correct Answer:- Option-D

Question2:-The power to make rules for the transaction of the business of the Government of India and for the allocation of business among Ministers lies with the
        A:-Lok Sabha
        B:-Rajya Sabha
        C:-President
        D:-Parliament
        Correct Answer:- Option-C

Question3:-In which State in India, is a certain amount of grants paid out of the consolidated fund of the State for the maintenance of some Hindu temples and shrines, as per the provisions of the constitution?
        A:-Tamilnadu
        B:-Kerala
        C:-Karnataka
        D:-Andra Pradesh
        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Which schedule of the constitution makes provisions for the administration of Tribal Areas of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?
        A:-Fifth Schedule
        B:-Sixth Schedule
        C:-Seventh Schedule
        D:-Eighth Schedule
        Correct Answer:- Option-B

Question5: -A Bill passed by the Legislative Assembly of a state can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of
        A:-Six months
        B:-Two months
        C:-Three months
        D:-Four months
        Correct Answer:- Option-C

Question6:-The Panchayath Raj System came in existence by the
        A:-42nd Constitutional Amendment
        B:-52nd Constitutional Amendment
        C:-26th Constitutional Amendment
        D:-73rd Constitutional Amendment
        Correct Answer:- Option-D

Question7:-The Indian Constitution has borrowed the ideas of preamble from the
        A:-Constitution of USA
        B:-Canadian Constitution
        C:-French Constitution
        D:-Italian Constitution
        Correct Answer:- Option-A

Question8:-Who certifies a bill as a money bill when it goes to other house or for President's assent?
        A:-Finance Minister
        B:-Speaker of the house of people
        C:-Prime Minister
        D:-Speaker of the council of states
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who founded the Sadhu Jana Paripalan Sangham (SJPS)?
        A:-Ayyankali
        B:-Karuppan
        C:-Sree Narayana Guru
        D:-Dr. Palpu
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-Name the author of the book, "Transfer of Power in India".
        A:-Mahatma Gandhi
        B:-V.P. Menon
        C:-Dr. Ambedker
        D:-Jawaharlal Nehru
        Correct Answer:- Option-B

Question11:-In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided?
        A:-Article 101
        B:-Article 133
        C:-Article 108
        D:-Article 102
        Correct Answer:- Option-C

Question12:-Which of the following Committees are Committees of Parliament?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertakings
Select the correct answer using the code given below :
        A:-2 and 3 only
        B:-1 and 2 only
        C:-1 and 3 only
        D:-1, 2 and 3
        Correct Answer:- Option-D

Question13:-Kamraj Plan was a plan formulated in 1963 by
        A:-Union Cabinet Minister, whereby a new Constitution for the Indian National Congress was proposed
        B:-Chief Minister of Madras, whereby the senior ministers were asked to leave government and work to rejuvenate the party
        C:-Chief Minister of Madras, whereby a new set of principles for accepting donations for the party work was proposed
        D:-Chief Minister of Madras to root out corruption from India
        Correct Answer:- Option-B

Question14:-What is known as the Little India?
        A:-City
        B:-Town
        C:-Village
        D:-State
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The concept Lok Adalath is mainly to expedite cases relating to
1. Matrimonial dispute
2. Murder
3. Motor vehicle accidents
4. Suits relating to banks
Which one of these statements are correct?
        A:-1, 3
        B:-3, 4 and 5
        C:-1, 2 and 4
        D:-1, 3 and 4
        Correct Answer:- Option-D

Question16:-First woman judge to be appointed to Supreme Court was
        A:-M. Fathima Beevi
        B:-Anna George Malhotra
        C:-Jethmalani
        D:-Leila Seth
        Correct Answer:- Option-A

Question17:-The organization Samatua Samajam was founded by
        A:-Swami Vegbhatananda
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Vaikunta Swami
        D:-Makthi Thangal
        Correct Answer:- Option-C

Question18:-Who prepared the first draft Constitution of India?
        A:-Advisory Branch of the Constituent Assembly
        B:-Gandhiji
        C:-Jawaharlal Nehru
        D:-Sardar Vallabh Bhai Patel
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-For the members of parliament in India, who determines the salaries and allowances from time to time
        A:-Union Cabinet
        B:-Parliament by Law
        C:-Cabinet Secretariat
        D:-Ministry of Parliament Affairs
        Correct Answer:- Option-B

Question20:-Nirvriti Panchakam was written by
        A:-Chattambi Swamikal
        B:-Brahmananda Shivayog
        C:-Kumaranasan
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-D
Loading...

No comments:

Post a comment