LATEST

Friday, 31 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2017 - JANUARY (Question Paper-04)

2017 - January (Question Paper-04)

Date of Test:-23.01.2017   
Download Question Paper - Click here

Question1:-Who among the following persons was called 'Kerala Lincoln'?
        A:-Ayyankali
        B:-K. Kelappan
        C:-Pandit K.P. Karuppan
        D:-Dr. Palpu
        Correct Answer:- Option-C

Question2:-Who is considered as the 'Guru' of both Sree Narayana Guru and Chattambi Swamikal?
        A:-Ayya Vaikunda Swamikal
        B:-Brahmananda Sivayogi
        C:-Arattupuzha Velayudha Panicker
        D:-Thycaud Ayya Guru
        Correct Answer:- Option-D

Question3:-The first Indian Film :
        A:-Aalam Aara
        B:-Pundalic
        C:-Raja Harischandra
        D:-Aadi Sankara
        Correct Answer:- Option-C

Question4:-Which Central Security Force is known as Black Cats?
        A:-Home Guards
        B:-Special Protection Group
        C:-Rapid Action Force
        D:-National Security Force
        Correct Answer:- Option-D

Question5:-Kunhikannan was the former name of one among the following reformers :
        A:-Vagbhatananda
        B:-Ananda Theerthan
        C:-Subananda Guru
        D:-Chattambi Swamikal
        Correct Answer:- Option-A

Question6:-Which among the following is a work by Brahmananda Sivayogi?
        A:-Moksha Pradeepam
        B:-Kundalinippattu
        C:-Darsana mala
        D:-Vedanta Saram
        Correct Answer:- Option-A

Question7:-The Magazine 'Sadhujanadoothan' was started by __________.
        A:-Ayyankali
        B:-Poikayil Yohannan
        C:-John Joseph
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-C

Question8:-Who was the founder of the famous Newspaper 'Swadesabhimani'?
        A:-Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
        B:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
        C:-M.C. Joseph
        D:-Herman Gundert
        Correct Answer:- Option-B

Question9:-The Corridor that connects Peninsular India with the North Eastern States of India :
        A:-Siliguri Corridor
        B:-Gangtok Corridor
        C:-Darjeeling Corridor
        D:-Sikkim Corridor
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-To protest which among the following did Gandhiji start 'Satyagraha' in 1919?
        A:-Salt Law
        B:-Act of 1909
        C:-Jallianwala Bagh Massacre
        D:-Rowlatt Act
        Correct Answer:- Option-D

Question11:-The play 'Neel darpan' is associated with ________.
        A:-Santhal Revolts
        B:-Indigo Revolts
        C:-Champaran Satyagraha
        D:-Chowri Choura Incident
        Correct Answer:- Option-B

Question12:-Which among the following is a federal feature of the Government?
        A:-Integrated Judiciary
        B:-Written Constitution
        C:-Single Citizenship
        D:-Freedom of Expression
        Correct Answer:- Option-B

Question13:-The Indian River with fastest water current :
        A:-Satlej
        B:-Brahma Putra
        C:-Ganga
        D:-Teista
        Correct Answer:- Option-D

Question14:-Who has won the most number of Olympic Golds so far?
        A:-Usain Bolt
        B:-Carl Louise
        C:-Michael Phelps
        D:-Shelly Ann Frazer
        Correct Answer:- Option-C

Question15:-The Supreme Court of India cancelled one among the following sections of the IT Act in 2015 :
        A:-301 A
        B:-65 B
        C:-66 A
        D:-66 B
        Correct Answer:- Option-C

Question16:-Who is the first Indian woman to win an Oscar Award?
        A:-Deepa Mehta
        B:-Aishwarya Rai
        C:-Bhanu Athayya
        D:-Aparna Sen
        Correct Answer:- Option-C

Question17:-The famous Bengali writer and Jnanpeeth winner who passed away in July 2016 :
        A:-Mahasweta Devi
        B:-Pratibha Rai
        C:-Rituparno Ghose
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-A

Question18:-Who is known as the singer of 'Brahmaputra'?
        A:-Bhupen Hazarika
        B:-Tanzen
        C:-Hari Prasad Chourasia
        D:-Ravi Sanker
        Correct Answer:- Option-A

Question19:-The Heart of India :
        A:-Uttar Pradesh
        B:-Jharkhand
        C:-Madhya Pradesh
        D:-Maharashtra
        Correct Answer:- Option-C

Question20:-The Southmost endpoint of India in the Arabian Sea :
        A:-Indira Point
        B:-Minicoi Island
        C:-Kanyakumari
        D:-Kavarathi
        Correct Answer:- Option-B
Loading...

No comments:

Post a comment