LATEST

Monday, 6 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - NOVEMBER (Question Paper-01)

2019 - NOVEMBER (Question Paper-01)
KERALA PSC SALES ASSISTANT GRADE II KERALA STATE CO-OPERATIVE COIR MARKETING FEDERATION LIMITED  (PART I-GENERAL CATEGORY) 
Question Code: 63/2019
Date of Test: 26/11/2019 Tuesday
Exam Details: Click here

011. Who was the last Governor-General of Independent India?
(A) Lord Mountbatten 
(C) 1 minute 
(C) Dr. Rajendra Prasad 
(B) Jawaharlal Nehru
(D) C. Rajagopalachari 
Answer: (D)

012. The Constituent Assembly finally adopted the Constitution of India on
(A) 26th Nov. 1949 
(C) 26th Jan. 1950 
(B) 26th Dec. 1949
(D) None of these 
Answer: (A)

013. Abolition of Untouchability is ensured by the Constitution of India by Article 
(A) 14  B) 17 
(C) 20  (D) 28 
Answer: (B)

014. When R. Venkataraman became the President of India, who became the Vice President of India? 
(A) Dr. Zakir Hussain 
(B) V.V. Giri 
(C) Dr. S.D. Sharma 
(D) B.D. Jatti
Answer: (C)

015. The first hour of every sitting in both the Houses of Indian Parliament is devoted to
(A) Adjournment motions 
(C) Dr. S.D. Sharma 
(C) Question and Answers 
(B) Calling Attention motion
(D) Legislation 
Answer: (C)

016. The Government of India in March 1983 appointed a Commission under the Chairmanship of R.S. Sarkaria, popularly known as Sarkaria Commission for the purpose of reviewing: 
(A) Salary and Pension of employees 
(C) Panchayath Raj 
(B) Centre-State relations
(D) Taxation Policy 
Answer: (B)

017. The executive power of the Indian Union is vested in 
(A) The President 
(B) The Prime Minister 
(C) The Cabinet 
(D) The Parliament 
Answer: (A)

018. Who can exercise the power to dissolve the Indian Rajya Sabha? 
(A) The President 
(B) The Prime Minister 
(C) The Vice-President 
(D)  It cannot be dissolved. 
Answer: (D)

019. The National Human Rights Commission of India came into force in 
(A) 1985 (B) 1987 
(C) 1990  (D) 1993 
Answer: (D)

020. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the President of India
for a term of 
(A) 4 Years  (B) 5 Years 
(C) 6 Years  (D) None of these 
Answer: (C)

031. National Council of Educational Research and Training (NCERT) was established in
which year? 
(A) 1951  (B) 1957 
(C) 1961  (D) 1967 
Answer: (C)

032. Fire altar belongs to which Indus Site? 
(A) Kalibangan 
(B) Mohanjadaro 
(C) Harappa 
(D) Lothal 
Answer: (A)

033. The second inter-glacial period belonged to which period? 
(A) 10,00,000 - 8,00,000 B.C. 
(B) 10,00,000 - 6,00,000 B.C. 
(C) 40,00,000 - 20,00,000 B.C. 
(D) 4,00,000 - 2,00,000 B.C. 
Answer: (D)

034. Who wrote the work 'INDICA'?
(A) Ka uta lya 
(B) Megasthenes 
(C) Varahamihira 
(D) Nagarjuna 
Answer: (A)

035. Perumchellur, an early Brahmin Settlement, is at present known as 
(A) Vatakara 
(B) Chirakkal 
(C) Thalipparamba 
(D) Kollam 
Answer: (C)

036. Advaitha philosophy is associated with whom? 
(A) Sree Narayana Guru 
(B) Sree Sankara 
(C) Brahmanand Siva Yogi 
(D) Swami Anantha Theertha 
Answer: (B)

037. 'Hortus Malabaricus' is related with which foreign country?
(A) Dutch 
(B) Portuguese 
(C) France 
(D) England 
Answer: (A)

038. Pattu Marakkar is known in history as
(A) Kunhali-1 
(B) Kunhali-11 
(C) Kunhali-111 
(D) Kunhali-IV 
Answer: (C)

039. Sir C. Sankaran Nair was elected as the President of Indian National Congress in which  session? 
(A) Lahore 
(B) Ottapalam 
(C) Lucknow 
(D) Amaravati 
Answer: (D)

040. Who wrote the book Pazhassi Samarangal? 
(A) M.G.S. Narayanan 
(B) K.K.N. Kurup 
(C) E.K.G. Nambiar 
(D) M.R.R. Warrier 
Answer: (B)

041. In which year IGNOU was established? 
(A) 1983  (B) 1984 
(C) 1985  (D) 1986 
Answer: (C)

042. Alwars belonged to which category? 
(A) Vaishnavite 
(B) Parsi 
(C) Saivite 
(D) Kadambas 
Answer: (A)

043. Find out the correct answer about reign of Emperor Ashoka. 
(A) 265 - 241 B.C. 
(B) 271 - 251 B.C. 
(C) 266 - 231 B.C. 
(D) 268 - 231 B.C. 
Answer: (D)

044. Who wrote the book 'Communalism in modern India'? 
(A) lrfan Habib 
(B) Bipin Chandra 
(C) Romila Thapar 
(D) K.N. Panikkar 
Answer: (B)

045. Who founded Swaraj Party? 
(A) Bal Gangadhar Tilak 
(B) C.R. Das 
(C) Bipin Chandra Pal 
(D) Lala Lajpat Rai 
Answer: (B)

046. Who founded Sadhu Jana Paripalana Sangham? 
(A) Ayyankali 
(B) Dr. Palpu 
(C) Poikayil Yohannan 
(D) Sahodaran Ayyappan 
Answer: (A)

047. Write the another name of Channar Rebellion. 
(A) Abstention Movement 
(B) Malayali Memorial 
(C) Melmundu Kalapam 
(D) Pulappedi 
Answer: (C)

048. Margamkali is a popular dance from among which community?
(A) Nayars 
(B) Muslims 
(C) Christians 
(D) Ezhavas 
Answer: (C)

049. Swami Nambiathiri Thirumulpad was the ruler of which Swaroopam?
(A) Perumpadappu Swaroopam 
(B) Arangad Swaroopam 
(C) Valluvanad Swaroopam 
(D) Nediyiruppu Swaroopam 
Answer: (D)

050. Who was the Court Poet of Mushaka King Srikanta?
(A) Melpathoor 
(B) Atula 
(C) Poonthanam 
(D) Cherusseri 
Answer: (B)

051. Write the correct process related to this statement:
Permanent hardness of water can be removed by
(A) boiling of water 
(B) adding certain chemicals 
(C) filtration 
(D) fractional distillation 
Answer: (B)

052. First artificially prepared fibre is 
(A) Nylon 
(B) Rayon 
(C) Terylene 
(D) Polythene 
Answer: (A)

053. In pressure cookers, water boils at
(A) 200°C 
(B) 1600°C 
(c) 120c 
(D) 100°C 
Answer: (C)

054. Regular skipping of food with an intention to make the body slim may cause an aversion to food which is called 
(A) anorexia 
(C) xerophthalmia 
(B) anaemia
(D) haemophilia
Answer: (A)

055. Which among the following is a national park in Kerala?
(A) Peppara 
(B) Silent Valley 
(C) Nilgiris 
(D) Periyar 
Answer: (B)

056. Fifth state of matter is 
(A) Plasma 
(B) Fermionic condensate 
(C) Bose-Einstein condensate 
(D) Gas 
Answer: (C)

057. connect/s muscles to the bones. 
(A) Tendons 
(B) Ligaments 
(C) Muscular tissue 
(D) Muscular fibre 
Answer: (A)

058. Which among the following is used in the Cancer treatment? 
(A) Ultraviolet rays 
(B) Gamma rays 
(C) X-ray 
(D) Infrared rays 
Answer: (B)

059. Father of DNA fingerprinting 
(A) Alexander Fleming 
(B) Albert Einstein 
(C) Alfred Tennyson 
(D) Alec Jeffrey 
Answer: (D)

060. The equipment used to record electric waves in the brain. 
(A) ECG 
(B) Ultrasound Scanner 
(C) EEG 
(D) CT Scanner 
Answer: (C)


* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment