LATEST

Monday, 6 January 2020

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2019 - OCTOBER (Question Paper-01)

2019 - OCTOBER (Question Paper-01)
KERALA PSC LABOUR WELFARE FUND INSPECTOR (NCA NOTIFICATION) KERALA LABOUR WELFARE FUND BOARD 
Question Code: 46/2019/OL
Date of Test: 03/10/2019 Thursday
Exam Details: Click here

Question 1:-The main system of revenue assessment prevalent during the Mughal period were:
        A:-Zabti
        B:-Batai
        C:-Kankut
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question 2:-The permanent settlement was made with:
        A:-The Zamindars
        B:-The Muquddams
        C:-The Ryots
        D:-The village communities
        Correct Answer:- Option-A

Question 3:-The colonial historians depicted the revolt of 1857 as:
        A:-The great revolt
        B:-Mutiny of sepoys
        C:-The first war of independence
        D:-The freedom struggle
        Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Who among the following first systematically expounded the implications of the theory of 'Economic Drain':
        A:-M.N. Roy
        B:-R.C. Dutt
        C:-Surendranath Banerjee
        D:-Dadabhai Naoroji
        Correct Answer:- Option-D

Question 5:-the success and popularity of the Theosophical Society in India was mainly due to:
        A:-Madame Blavatsky
        B:-sir William Crooke
        C:-Annie Besant
        D:-Colonel Olcott
        Correct Answer:- Option-C

Question 6:-The Vaikom Satyagraha launched in 1924 was to:
        A:-Open the temples for the entry of avarnas
        B:-Open the road near by the temple for the travelling of the avarnas
        C:-Removal of untouchability
        D:-Force the temple authorities to appoint non-brahmins as priests
        Correct Answer:- Option-B

Question 7:-The labour movement in India intensified, after the first world war beacuse of:
        A:-The economic crisis created by the increase of cost of living.
        B:-The non-cooperation movement of 1920.
        C:-The influence of Russian revolution of 1917.
        D:-All of the above.
        Correct Answer:- Option-D

Question 8:-Which of the following was not one of the factors responsible for the Mappila Rebellion of 1921:
        A:-Police atrocities
        B:-Khilafat issues
        C:-Social disabilities
        D:-Non Cooperation Movement
        Correct Answer:- Option-C

Question 9:-The first paper published by Gandhiji was:
        A:-Indian opinion
        B:-Navajeeva
        C:-Harijan
        D:-Young India
        Correct Answer:- Option-A

Question10:-Which of the following works of Gandhi was the first to be written by him:
        A:-My Experiments with Truth
        B:-Economics of Khadi
        C:-Ashram experience in Action
        D:-Hind Swaraj
        Correct Answer:- Option-D

Question 11:-Aruvippuram temple installation of Sree Narayana Guru was in the year:
        A:-1888
        B:-1889
        C:-1880
        D:-1903
        Correct Answer:- Option-A

Question 12:-Who was the founder of the association Sadhujana Paripalana Sangham:
        A:-Poikayil Appachan
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Ayyankali
        D:-Dr.Palpu
        Correct Answer:- Option-C

Question 13:-The modern Indian historian who has written "it is difficult to avoid the conclusion that the so-called first national war of independence was neither first, no national, nor a war of independence"
        A:-S N Sen
        B:-Dr. Tara Chand
        C:-Dr. R C Majundar
        D:-Dr. K K Datta
        Correct Answer:- Option-C

Question 14:-Who declared his motto as "no religion, no caste, and no god for mankind"
        A:-Sree Narayana Guru
        B:-Jyotiba phule
        C:-Ramaswami Naicker
        D:-Sahodaran Ayyappan
        Correct Answer:- Option-D

Question 15:-Who was the founder of Indian National Congress?
        A:-W C Banerjee
        B:-A O Hume
        C:-Mahatma Gandhi
        D:-Dadabhai Naoroji
        Correct Answer:- Option-B

Question 16:-The British Viceroy who took initiative for the partition of Bengal:
        A:-Lord Curzon
        B:-Lord Duferin
        C:-Lord Minto
        D:-Lord Chelmsford
        Correct Answer:- Option-A

Question 17:-Who among the following is not related with the Hindustan Socialist Republican Association?
        A:-Chandrasekhar Azad
        B:-Subhash Chandra Boze
        C:-Bhagat Singh
        D:-Rajguru
        Correct Answer:- Option-B

Question 18:-Lahore Congress of 1929 was famous for:
        A:-Resolution boycotting Simon Commission
        B:-Poona Pact
        C:-Resolution of Poorna Swaraj
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-C

Question 19:-The first modern Trade Union was founded in India in 1918 by:
        A:-M N Roy
        B:-V V Giri
        C:-B P Wadia
        D:-S A Dange
        Correct Answer:- Option-C

Question 20:-Who among the following were the Members of Cabinet Mission visited India in 1946?
        A:-Lord Pathick Lawrence
        B:-Sir Stafford Crips
        C:- A V Alexander
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D

Question 21:-Which is the fourth guild named in the Jatakas, where the other three are wood work, smith and leather work?
        A:-Painting
        B:-Stone work
        C:-Potters
        D:-Merchants
        Correct Answer:- Option-A

Question 22:-Which was the important Pandyan port known for its pearls mentioned in the sangam poems and Greek accounts?
        A:-Uraiyur
        B:-Kanchi
        C:-Madurai
        D:-Korkai
        Correct Answer:- Option-D

Question 23:-Which area among the following was identified as the source of copper in Harappan cultural context?
        A:-Chagai hills
        B:-Tape yahya
        C:-Khetri
        D:-Rojdi Plain
        Correct Answer:- Option-C

Question 24:-Janapadas were emerged as major kingdoms in the Ganga valley. 
 Following is a list of Janapadas and its capital.
1. Vatsa-Kaushambi
2. Kuru-Hastinapura
3. Chedi-Vaishali
4. Kosala-Champa
Which among the following is most correct?
        A:-1 is correct
        B:-1 and 2 are correct
        C:-all are correct
        D:-2 is correct
        Correct Answer:- Option-B

Question 27:-Who has stated that "Political liberty without economic equality is a myth"?
        A:-Karl Marx
        B:-J.S. Mill
        C:-G.D.H. Cole
        D:-T.H. Green
        Correct Answer:- Option-C

Question 30:-The Council of Ministers in India is responsible to the:
        A:-President
        B:-Prime Minister
        C:-Parliament
        D:-Supreme Court
        Correct Answer:- Option-C

Question 31:-On the basis of Balwant Rail Mehta committee report of 1957, which state in India introduced Panchayati Raj system first in 1959.
        A:-Rajastan
        B:-Gujarat
        C:-Kerala
        D:-West Bengal
        Correct Answer:- Option-A

Question 32:-Who was the Prime Minister of India when the New Panchayati Raj Act (73 & 74 constitution amendment) came into force?
        A:-Rajiv Gandhi
        B:-V.P. Singh
        C:-P.V. Narasimha Rao
        D:-A.B. Vajpayee
        Correct Answer:- Option-C

Question 33:-In which year did the Indian Parliament enact the Protection of Human Rights Act?
        A:-1989
        B:-1991
        C:-1993
        D:-1995
        Correct Answer:- Option-C

Question 34:-The Adivasi Gothra Mahasabha was the child of 47 days Adivasi Dalit Samara Samiti agitation at Thiruvananthapuram in the year
        A:-2000
        B:-2001
        C:-2002
        D:-2003
        Correct Answer:- Option-B

Question 35:-The Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly on:
        A:-August 15, 1947
        B:-November 26, 1949
        C:-January 26, 1950
        D:-August 15, 1950
        Correct Answer:- Option-B

Question 36:-Which article of the Indian Constitution stood for abolition of untouchability?
        A:-Article 14
        B:-Article 15
        C:-Article 17
        D:-Article 19
        Correct Answer:- Option-C

Question 37:-The source of the Directive principle of State Policy enshrined in the constitution of India is:
        A:-Constitution of USA
        B:-Constitution of USSR
        C:-Canadian Constitution
        D:-Spanish Constitution
        Correct Answer:- Option-D

Question 38:-To protect and improve the natural environment is a:
        A:-DPSP
        B:-Fundamental Right
        C:-Fundamental Duty
        D:-A natural Right
        Correct Answer:- Option-C

Question 39:-The maximum strength of Indian Lok-Sabha is:
        A:-515
        B:-525
        C:-535
        D:-545
        Correct Answer:- Option-D

Question 42:-Beglihar Dam is a chief diplomatic issue between:
        A:-India and Bengladesh
        B:-India and Pakistan
        C:-India and China
        D:-India and Nepal
        Correct Answer:- Option-B

Question 43:-The prominent issue which promoted joined initiative between USA and India in the dawn of the 21st Century is:
        A:-Energy
        B:-Environment
        C:-Weapons
        D:-Terrorism
        Correct Answer:- Option-D

Question 44:-The surgical strike (the Indian Army crossed the LoC and attacked the terrorist camps there) in September 2016 was in response to
        A:-The Parliament attack
        B:-The Uri attack
        C:-The Kargil attack
        D:-The J & K Assembly attack
        Correct Answer:- Option-B

Question 45:-If both the President and Vice President are no more, who can act as the President of India.
        A:-The Prime Minister
        B:-The solicitor General of India
        C:-The nomini selected by the cabinet
        D:-The chief justice of supreme court
        Correct Answer:- Option-D

Question 48:-The Community Development Programme was started in India on the recommendation of:
        A:-Asok Mehta Committee
        B:-Krishnamachari Committee
        C:-Sarkaria Committee
        D:-Datta Committee
        Correct Answer:- Option-B

Question 49:-The merit system for recruitment based on competitive examinations was first introduced in:
        A:-China
        B:-Russia
        C:-USA
        D:-Britain
        Correct Answer:- Option-A

Question 50:-Who recommended for productive planning with constitutional status in India?
        A:-Sardar Patel
        B:-JL Nehru
        C:-Dr. Rajendra Prasad
        D:-Dr. B.R. Ambedkar
        Correct Answer:- Option-D

Question 51:-The phrase 'Developmental Bureaucracy' was coined by:
        A:-Max Webber
        B:-La Palambora
        C:-Willougby
        D:-Simon
        Correct Answer:- Option-B

Question 52:-Who called the Indian Civil Service as the steel frame of Indian Constitution?
        A:-JL Nehru
        B:-M.K. Gandhi
        C:-Sadar Patel
        D:-Indira Gandhi
        Correct Answer:- Option-C  

Question 54:-The Scientific Management Movement was founded by:
        A:-Woodrow Wilson
        B:-Max Weber
        C:-Elton Mayo
        D:-F.W. Taylor
        Correct Answer:- Option-D

Question 56:-The budget was formally introduced in India in:
        A:-1857
        B:-1860
        C:-1909
        D:-1919
        Correct Answer:- Option-B

Question 58:-Who headed the commission on Centre-State relations?
        A:-Ashok Mehta
        B:-R.S. Sarkaria
        C:-Y.V. Reddy
        D:-Balwanth Rai Mehta
        Correct Answer:- Option-B

Question 59:-Public Accounts Committee was set up first in India in the year:
        A:-1921
        B:-1935
        C:-1940
        D:-1947
        Correct Answer:- Option-A

Question 60:-In which part of the constitution of India 'Economic and Social Planning' is included?
        A:-Union list
        B:-State list
        C:-Concurrent list
        D:-None of these
        Correct Answer:- Option-C

Question 61:-The Lok pal and Lok ayuktas Act got presidential assent in the year:
        A:-2012
        B:-2013
        C:-2014
        D:-2015
        Correct Answer:- Option-C

Question 62:-The Indian National Trade Union Congress was formed in the year:
        A:-1949
        B:-1950
        C:-1951
        D:-1952
        Correct Answer:- Option-A

Question 65:-The political head of the general administration department in an Indian state is:
        A:-Chief Minister
        B:-Governor
        C:-Political Secretary of CM
        D:-Home Minister
        Correct Answer:- Option-A

Question 66:-In which year, the Kudumbasree "The Kerala State Poverty Eradication Mission" was launched?
        A:-May 1998
        B:-May 1989
        C:-June 1989
        D:-June 1990
        Correct Answer:- Option-A

Question 67:-Child Marriage Restraint Act 1929 is popularly known as
        A:-Adult Marriage Act
        B:-Sarda Act
        C:-Juvenile Justice Act
        D:-Early Marriage Act
        Correct Answer:- Option-B

Question 69:-National Rural Livelihood Mission (NRLM) launched by the Ministry of Rural Development in 2011 is a restructured version of
        A:-Sansad Adarsh Gram Yojna (SAGY)
        B:-Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojna (SGSY)
        C:-Sampoorna Grameen Rozgar Yojna (SGRY)
        D:-Indira Awaas Yogana (IAY)
        Correct Answer:- Option-B

Question 71:-The Stone Necklace agitation (Kallumala Samaram) was led by
        A:-Ayyankali
        B:-Sahodaran Ayyappan
        C:-EMS Namboothripad
        D:-Sree Narayana Guru
        Correct Answer:- Option-A

Question 73:-Kerala Scheduled Tribes (Restriction on Transfer of Lands and Restoration of Alienated Lands) Act was passed in the year
        A:-1975
        B:-1951
        C:-1965
        D:-1949
        Correct Answer:- Option-A

Question 74:-Workplace Sexual Harassment is a type of gender discrimination that violates the fundamental right of women to equality and right to life guaranteed under
        A:-Article 37, 41 & 44 of the Constitution of India
        B:-Article 12, 17 & 24 of the Constitution of India
        C:-Article 14, 15 & 21 of the Constitution of India
        D:-Article 48, 49 & 73 of the Constitution of India
        Correct Answer:- Option-C

Question 76:-Which of the following is the autobiography of Dr. B.R. Ambedkar
        A:-Annihilation of Caste
        B:-A Life of Diplomacy
        C:-Waiting for a Visa
        D:-A life from beginning to end
        Correct Answer:- Option-C

Question 85:-The highest per capita income during 2018 in Indian state is for
        A:-Kerala
        B:-Karnataka
        C:-Bihar
        D:-Punjab
        Correct Answer:- Option-D

Question 86:-Human development index was developed by
        A:-Mahbub-Ul-Haq
        B:-J.S. Mill
        C:-Kerensky
        D:-Adolph wagner
        Correct Answer:- Option-A

Question 87:-Which district of Kerala stands first with the Per capita income in 2018
        A:-Kottayam
        B:-Malappuram
        C:-Ernakulam
        D:-Kasargod
        Correct Answer:- Option-C

Question 88:-The Headquarters of Asian Development Bank is situated in
        A:-Japan
        B:-Manila
        C:-Singapore
        D:-Hong Kong
        Correct Answer:- Option-B

Question 89:-The state government earn maximum revenue through which taxes
        A:-Excise duties
        B:-Income tax
        C:-Corporation tax
        D:-Commercial Taxes
        Correct Answer:- Option-D

* PSC Previous Exam Questions 2019 in Malayalam Click here
* Kerala Psc Previous Question Papers -2018 - PDF Book - Click here

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment