LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Friday, 10 January 2020

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 01

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 01
1. Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by the National Academy of Letters to translate into  23 languages including English?
(a) T.Bhaskaran                         (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                 (d) Natarajaguru
Answer: (a)

2. Under whose compulsion C. Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
(a) Kumaranasan                             (b) Dr.Palpu
(c) Sree Narayana Guru                 (d)  C.V.Kunhiraman
Answer: (c)

3. From whom Chattampi Swami learned Marma Vidhya?
(a) Atmananda Swamikal                     (b)Agamananda Swamikal 
(c) Thycaud Ayya                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (a)

4. C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daughter of the social activist:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan
(c) C.V.Kunhiraman                                 (d) V.K.Velayudhan
Answer: (c)

5. The seat of Kerala State Library Council:
(a) Thrissur                                                (b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi                                                     (d) Kozhikode
Answer: (b)

6. Who was ridiculously called  ‘Kafur’ by the conservative sect of Muslims as they opposed his reformist activities?
(a) Abdur Rehman                                  (b) Vakkom Maulavi
(c) Kunhahammad Haji                         (d)  Thangal Kunj Musalyar
Answer: (b)

7. The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad:
(a) Knowledge is power                 (b) Sasthram Samoohika Viplavathinu
(c) Vayichu Valaruka                     (d) Sakshara Keralam Sundara Keralam
Answer: (b)

8. The mouthpiece of Kerala Grantha Sala Sangham:
(a) Granthalokam                                (b) Sahityalokam
(c) Vigyana Kairali                              (d) Keli
Answer: (a)

9. Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle:
(a) Indira Gandhi                                    (b) Lal Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru                               (d)  Morarjee Desai
Answer: (c)

10. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly:
(a) T.T.Kesavan Sasthri                          (b) P.C.Chanchen
(c) Pandit Karuppan                               (d)  Ayyankali
Answer: (d)

11. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a) 1863          (b) 1856            (c) 1873           (d) 1878
Answer: (a)

12. The founder of Thathva Prakashika Ashram at
Kozhikode:
(a) Alathur Sivayogi                              (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                     (d)   None of these
Answer: (b)

13. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
(a) Ayya Vaikundar                      (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                    (d)  Pandit Karuppan
Answer: (a)

14. Vakkom Abdul Khadir Moulavi was born in 1873 in _____ district.
(a) Kollam        (b) Kottayam       (c) Thiruvananthapuram       (d) Ernakulam
Answer: (c)

15. Jaathikkummi is a famous work of:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan
(c) Pandit Karuppan                               (d)  Sree Narayana Guru
Answer: (c)

16. Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai Asan and became the monitor of the class?
(a) Sree Narayana Guru                                       (b) Ayyankali
(c) Chattampi Swamikal                                      (d)   Ayya Vaikundar
Answer: (c)

17. “Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conference held at____ under the leadership of Sree Narayana Guru in 1924:
(a) Aruvippuram         (b) Chempazhanthi        (c) Vaikom         (d) Aluva
Answer: (d)

18. Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
(a) Alappuzha       (b) Kodungallur      (c) Edakochi                 (d)   Thevara
Answer: (c)

19. ‘Prachina Malayalam’ was authored by:
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Agamananda
(c) Vagbhatananda                             (d)  Chattampi Swamikal
Answer: (d)

20. Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by:
(a) Ayyankali                                   (b) T.T.Kesavan Sasthri
(c) Pandit Karuppan                     (d)  None of these
Answer: (c)

21. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
(a) Brahmananda Sivayogi                  (b) Chattampi Swamikal 
(c)Sree Narayana Guru                         (d) Agamananda
Answer: (b) ( Moksha Pradeepam -  Brahmananda Sivayogi )   

22. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
(a) Nepal             (b) Bhutan       (c) Burma            (d)  Sri Lanka
Answer: (d)

23. After becoming the disciple of Sree Narayana Guru to which place Kumaru (Kumaranasan) was sent for higher studies in Sanskrit?
(a) Bangalore          (b) Chennai          (c) Delhi              (d) Mumbai
Answer: (a)

24. Who authored ‘Anandasutram’?
(a) Sree Narayana Guru                                (b) Brahmananada Sivayogi
(c) Chattampi Swamikal                               (d)  Vaikunta Swamikal
Answer: (b)

25. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor           (b) Vallathol         (c) Kumaranasan         (d) None of these
Answer: (c)

26. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?
(a) 1924              (b) 1913         
(c) 1904                   (d)1888
Answer: (b)

27. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a) 1922      (b) 1924               (c) 1920        (d) 1918
Answer: (a)

28. The name ‘Sivagiri’ was given by:
(a) Dr.Palpu                                  (b) Sree Narayana Guru
(c) Ayyankali                               (d)   Chattampi Swamikal
Answer: (b)

29. The real name of Vagbhatananda Gurudevar:
(a) V.K.Gurukkal         (b) Subbarayan       (c) Ayyappan           (d) Muthukutty
Answer: (a)

30. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh):
(a) Veenapoovu            (b) Karuna       (c) Leela          (d) Nalini
Answer: (c)

31. Who is regarded as the greatest Keralite of the 20th century?
(a) Sree Narayana Guru                        (b) Brahmananda Sivayogi
(c) Ayyankali                                            (d)    Thycaud Ayya
Answer: (a)

32. “His grandfather Hrishikesan and his father Muthukumaran were great yogis and were migrated to Tamilnadu from Pampumkadu in Malabar during Tipu Sultan’s aggression. Lord Subramanya was their family deity. At the age of 12, he received spiritual initiation from two Tamil Saints, Sachidananda Maharaj and Sri Chitti Paradeshi.”-The person mentioned here is:
(a) Ayya Vaikundar                                      (b) Thycaud Ayya
(c) Chattampi Swamikal                              (d)  Karunakara Guru
Answer: (b)

33. ‘I have been touring different parts of the world. During these travels, I have had the good fortune to come into contact with several saints and maharishis. But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater than Swami Sree Narayana Guru of Kerala” Whose words are these?
(a) Gandhiji                                                (b) Rabindranath Tagore
(c) Thycaud Ayya                                      (d) Ramana Maharshi

Answer: (b)
34. The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:
(a) Sivalinga Swamikal                             (b) Bodhananda Swamikal
(c) Anandatheertha Swamikal                  (d) Kittan Writer
Answer: (a)

35. Atmopadeshasatakam was authored by:
(a) Agamananda                                    (b) Dr.Palpu
(c) Kumaranasan                                  (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

36. Kumaranasan passed away in:
(a) 1924            (b) 1928           (c) 1922               (d) 1923
Answer: (a)

37. Vagbhatananda Gurudevar was a disciple of :
(a) Sree Narayana Guru                            (b) Chattampi Swamikal 
(c) Agamananda                                         (d) Thycaud Ayya
Answer: (a)

38. The novel ‘Guru’ depicts the life of Sree Narayana Guru is authored by: 
(a) K.Surendran                                           (b) R.Sukumaran
(c) O.V.Vijayan                                             (d) Karunakara Guru
Answer: (a)

39. Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?
(a) N.S.S.                                              (b) SNDP Yogam
(c) I.N.C.                                              (d)   Servants of India Society
Answer: (b)

40. Name the leader of the renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the Ahmedabad Congress Session of 1921?
(a) Mannath Padmanabhan                              (b) T.K.Madhavan
(c) V.T.Bhatatirippad                                          (d) Ayyankali
Answer: (c)

41. Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Chattampi Swamikal                     (b) Mannath Padmanabhan
(c) Sree NarayanaGuru                       (d)  K.Kelappan
Answer: (b)

42. Who led the starvation march?
(a) A.K.Gopalan                                    (b) V.T.Bhatatirippad
(c) Mannath Padmanabhan               (d) None of these
Answer: (a)

43. Who was known as the ‘Saint without Saffron’?
(a) Thycaud Ayya                                (b) Ayya Vaikundar
(c) Chattampi Swamikal                     (d) Sree Narayana Guru
Answer: (c)

44. Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
(a) C.Kesavan                                (b) Mannath Padmanabhan
(c) A.K.Gopalan                              (d)  Ayyankali
Answer: (b)

45. Who gave financial aid to Kumaranasan to get an education from Bangalore and Kolkata?
(a) T.K.Madhavan                                (b) Dr.Palpu
(c) Swami Vivekananda                     (d) M.Govindan
Answer: (b)

46. Who headed a deputation which submitted a memorandum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?
(a) Mannath Padmanabhan     
(b) Kumaranasan
(c) T.K.Madhavan                     
(d)   Changanassery Parameswaran Pillai
Answer: (d)

47. The mouthpiece of Sadhujana Paripalana Sangham started in 1913:
(a) Service                                         (b) Yoganadam
(c) Vivekodayam                               (d) Sadhujana Paripalini
Answer: (d)

48. The Government of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year:
(a) 1936               (b) 1928           (c) 1948                  (d) 1937
Answer: (b)

49. Name the social reformer who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi:
(a) Ayyankali                                               (b) Thycaud Ayya
(c) Vagbhatananda                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (c)

50. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
(a) Sathyavratha                                            (b) Bodhananda
(c) Sivalingadasa                                           (d) Prakashananda
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment