LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Friday, 10 January 2020

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 02

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 02
51. Kumarakodi is the final resting place of:
(a) Kumaragurudevar                                 (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                         (d) None of these
Answer: (b)

52. Who organised interdining at Kozhikode and called it “Preethibhojanam”?
(a) Kumaranasan                                          (b) A.Ayyappan
(c) V.T.Bhatathirippad                              (d) Vagbhatananda
Answer: (d)

53. Ayyavazhi is related to:
(a) Thycaud Ayya                                      (b) Sahodaran Ayyappan
(c) Ayya Vaikundar                                       (d) None of these
Answer: (c)

54. Who proclaimed: It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion.
(a) Mahatma Gandhi                                   (b) T. K. Madhavan
 (c) Rajaram Mohan Roy                            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

55. ______  a notable disciple of Sree Nârâyana Guru introduced Guru’s visions and ideas to the western world.
(a) Nataraja Guru                                             (b) Kumaranasan
 (c) Chattambi Swamikal                               (d) K.Madhavan
Answer: (a)

56. How many people signed the Ezhava Memorial?
(a) 10000              (b) 13000            (c) 13176               (d)  10038
Answer: (c)

57. Who took the initiative to establish Samastha Thiruvithamkur Pulayar Mahasabha?
(a) Ayyankali                                           (b) T.V.Thevan
(c) C.K.Karuppan                                    (d) T.T.Kesavan Sastri
Answer: (d)

58. The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?
(a) SNDP                                                               (b) NSS
(c) Yogakshema Sabha                                     (d) None of these
Answer: (b)

59. Which was the mouthpiece of Abstention Movement?
(a) Yoganadam                                                    (b) Malayali
(c) Kerala Kesari                                                (d) Swadeshabhimani
Answer: (c)

60. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS               (b) SNDP             (c) Kalamandalam            (d) None of these
Answer: (b)

61. Who suggested the name Nair Service Society?
(a) K.Paramu Pillai                        (b) K.Kelappan
(c) Mannath Padmanabhan        (d) M.P.Manmadan
Answer: (a)

62. All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
(a)Tilak                                          (b) Chattambi Swamikal
(c) Rajaram Mohan Roy            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

63. Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
(a) R.Sankar                                                 (b) Mannath Padmanabhan
(c) Panampilly Govindamenon             (d) P.T.Chacko
Answer: (b)

64. Arattupuzha Velayudha Panicker is related to:
(a) Kallumala Strike                              (b) Oorutambalam Mutiny
(c) Achipudava Samaram                     (d) Malayali Memorial
Answer: (c)

65. In 1904 the then Maharajah of _____exempted Nârâyana Guru from personal appearances in court, an honor recognizing the Guru as a distinguished living personality.
(a) Kannur        (b) Thalassery         (c) Travancore          (d) Cochi
Answer: (c)

66. The first planned and organized agitation for denied rights in the history of Kerala:
(a) Guruvayur Satyagraha         (b) Paliyam Satyagraha 
(c) Kalpathy Strike                     (d) Vaikom Satyagraha
Answer: (d)

67.  “One caste, One religion and One God for man of the same blood and form, there is no difference animals of the same caste alone procreate Viewed thus all humanity belong to one caste”- In which book of Sree Narayana Guru these words
can be seen?
(a) Darshanamala                (b) Jati Mimamsa
(c) Daivadasakam               (d)   Nirvritipanchakam
Answer: (b)

68. “Here I met a remarkable man” About whom Swami Vivekananda made this comment on hearing the clarifications on ‘Chinmudra’ ?
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Chattambi Swamikal
 (c) Kumaranasan                               (d) Dr.Palpu
Answer: (b)

69. Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occassion of:
(a) Visiting Ramana Maharshi                    (b) First visit to Sri Lanka
(c) Second visit to Sri Lanka                        (d)   Vaikom Satyagraha
Answer: (b)

70.  “Reminiscences of my life” is the English translation of the autobiography of:
(a) A.K.Gopalan                                         (b)E.M.S.
(c) Mannath Padmanabhan                  (d) C.Kesavan
Answer: (c)

71. Bhattarakeswaram Temple is related to:
(a) Thycaud Ayya                              (b) Ayya Vaikuntar
(c) Sivayogi of Alathur                        (d)  Chattambi Swamikal
Answer: (d)

72. Where Chattampi Swamikal met Swami Vivekananda?
(a) Ernakulam                                (b) Panmana
(c) Vadiveeswaram                       (d) Aniyur
Answer: (a)

73.  ”During my travels throughout the world, I have had the good fortune to come in contact with several saints and maharishis... But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater thNarayana Guru or a person who is at par with him in spiritual attainment.” Who paid tribute in the above words after visiting Sree Narayana Guru?
(a) Mahathma Gandhi                                   (b) Rabindranath Tagore
(c) C.F.Andrews                                              (d)   Ramana Maharshi
Answer: (b)

74. In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?
(a) Thalassery                                  (b) Karamukku
(c) Sreekanteswaram                         (d) Murukkumpuzha
Answer: (b)

75. Which eminent  figure of freedom movement of  India  accompanied Rabindranath Tagore when he visited Sree Narayana Guru?
(a) Vinoba Bhave                        (b) C.R.Das
(c) C.F.Andrews                        (d)  Annie Besant
Answer: (c)

76. “If you want to speak of politics in India, you must speak through the language of religion.” Who gave this advice to Dr.Palpu?
(a) Sree Narayana Guru                      (b) Swami Vivekananda 
(c) Sarojini Naidu                                     (d) Chattampi Swamikal
Answer: (b)

77. After the meeting which eminent personality Sree Narayana Guru wrote
‘Municharyapanchakam’(The Path of the Ascetic)?
(a) Mahathma Gandhi                           (b) Rabindranath Tagore 
(c) Ramana Maharshi                               (d) C.F.Andrews
Answer: (b)

78. “Ascetic and holy man who tried to break the Brahmin hold on the performance of religious ceremonies.  Attacked caste and associated with
Izhavas.  Said to have taught yoga to Sree Narayana Guru” –Robin Jeffri made this comment about:
(a) Dr.Palpu                              (b) Thycaud Ayyaan Swami
(c) Kumaranasan                     (d) Chattambi Swamikal
Answer: (d)

79. Who is referred to as ‘Sampooranathevan’ in Ayyavazhi mythology?
(a) Thycaud Ayya                        (b) Ayya Vaikundar
(c) Ayyankali                               (d) Sree Narayana Guru
Answer: (b)

80. The autobiography of Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai:
(a) Ente Katha                                (b) Ente Jeevithasamaram
(c) Jeevithasamaram                   (d)  Ende Naadukadathal
Answer: (d)

81. The name ‘Nivarthana Prakshobhanam’ (Abstention Movement) was coined by:
(a) C.Kesavan       (b) N.V.Joseph       (c) P.K.Kunj          (d)  I.C.Chacko
Answer: (d)

82. Who formed an organization named Uralungal Koolivelakkarude Paraspara Sahayya Sangham(ULCCS ) as part of his social revolutionary mission to fight the caste barriers
(a) Dr.Palpu                                          (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                  (d) C.Kesavan
Answer: (b)

83. C.Kesavan became the Chief Minister of Travancore-Cochin in:
(a) 1951           (b) 1952            (c) 1953        (d) 1954
Answer: (a)

84. The teeth of Sree Narayana Guru, which is his only mortal remains, is kept at:
(a) Nerul in Navi Mumbai                            (b) Chempazhanthi
(c) Aluva                                                          (d)  Varkala
Answer: (a)

85. The social reformer who worked as proofreader in the publication ‘Mangalodayam’?
(a) Sahodaran Ayyappan                       (b) T.K.Madhavan
(c) EMS Namboothirippad                    (d) V.T.Bhatathirippad
Answer: (d)

86. Who authored the publication ‘Treatment of Thiyyas in Travancore” in 1896?
(a) Kumaranasan                          (b) T.K.Madhavan
(c) C.Kesavan                                    (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

87. The leader who had to resign from the post of Deputy President of Legislative Assembly as he had welcomed C.Kesavan on behalf of the 51 lakh people of Travancore in meeting organised to facilitate C.Kesavan after his release from jail:
(a) Pattom Thanu Pillai                                     (b) A.J.John
(c) T.M.Varghese                                               (d) R.Shankar
Answer: (c)

88. Who among the following was an exponent of Sivarajayoga?
(a) Thycaud Ayya                                   (b) Ayyankali
(c) Vagbhatananda                                (d)  Agamananda
Answer: (a)

89. Who among the following was a rationalist?
(a) Kumaranasan                                             (b) C.Kesavan
(c) Chattampi Swamikal                               (d) Thycaud Ayya
Answer: (b)

90. The journal ‘Sivayogavilasom’ was published by:
(a) Alathur Sivayogi                             (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                  (d)  Dr.Palpu
Answer: (c)

91. Who wrote a series of article in Madras standard to depict the plight of Ezhavas of Travancore with the title ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
(a) C.Kesavan                                             (b) Kumaranasan
(c) Narayana Guru                                      (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

92. Who wrote the editorial ‘Save the Soul of Gandhiji’ when he started fast unto death to protest against Communal Award in 1932?
(a) C.Krishnan                                    (b) Kumaranasan
(c) C.Kesavan                                      (d)  Vagbhatananda
Answer: (d)

93. Who organised the first fisheries Conference in 1949 with a view to evolving sustainable projects and programmes for the development of the coastal region and fishermen folk?
(a) Dr.Velukutty Arayan                           (b) Pandit Karuppan
(c) Ayyathan Gopalan                                  (d)  Karumban Daivathan
Answer: (a)

94. The book ‘Christumathachedanam’ was written by:
(a) Poikayil Yohannan                                     (b) Dr.Palpu
(c) Ayyathan Gopalan                                      (d) Chattampi Swamikal
Answer: (d)

95. The venue of Paliyam Satyagraha:
(a) Vaikom                                   (b) Sucheendram
(c) Guruvayur                               (d) Chennamangalam
Answer: (d)

96. In which year Gandhiji made a visit to Kerala, that was described by him a ‘pilgrimage’?
(a) 1936                    (b) 1937            (c) 1938               (d) 1939
Answer: (b)

97. On whose request the proposed fast unto death by K.Kelappan was given up during Guruvayur Satyagraha?
(a) Vinoba Bhave                                (b) Jawaharlal Nehru
(c) C.Kesavan                                      (d) Mahatma Gandhi
Answer: (d)

98. Name the poet who named his a residence as Kerala Varma Soudham as a mark of respect for Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran, who was his close friend:
(a) Vallathol                                             (b) Muloor Padmanabha Panicker
(c) Ulloor                                                     (d) Kumaranasan
Answer: (b)

99. Yogakshema Sabha was formed in a meeting held under the presidentship of:
(a) E.M.S.                                                                        (b) V.T.Bhatatiroppad
(c) Desamangalam Sankaran Namboothirippad         (d)  Arya Pallam
Answer: (c)

100. The closest disciple of Sree Narayana Guru who advised the followers of Sree Narayana Guru that they should shed the concept of Sree Narayana Guru as a God
(a) C.Kesavan                                                (b) Dr.Palpu
(c) Vagbhatananda                                        (d) Sahodaran Ayyappan
Answer: (d)


PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment