LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Friday, 10 January 2020

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 16

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 16
751. In which state is Marutwamala?
Answer: Tamil Nadu (Kanyakumari district)

752. In which year Dr.P.Palpu was born?
Answer: 1863

753. In which year Kumaranasan became the president of S.N.D.P.Yogam?
 Answer: 1923

754. In which year Kuriakose Elias Chavara was born?
Answer: 1805

755. In which year Narayana Guru did the prathishta of the goddess Sree Sarada at Sivagiri?
Answer: 1912 (April)

756. In which year Sadhujana Paripalana Sangham became ‘Pulaya Mahasabha’? 
Answer: 1938

757. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva? 
Answer: 1914

758. In which year Thycaud Ayya passed away?
Answer: 1909

759. “Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conference held at____ under the leadership
of Sree Narayana Guru in 1924:
Answer: Aluva

760. “Organize and strengthen, Educate and Enlighten” are the words of:
 Answer: Sree Narayana Guru

761. “Oru jathy, oru matham ,oru Daivom” (“Intha ulakathile orae oru jathy than, Orae oru matham than, orae oru kadavul than” ) is the Malayalam translation of Thycaud Ayya’teaching . Who popularised it?
Answer:  Sree Narayana Guru

762. Dr.Palpu served in the medical service under the government of:
Answer: Mysore

763. From where the Begging March of V.T.Bhatathirippad was started?
Answer: Thrissur

764. ‘I have been touring different parts of the world. During these travels, I have had the good fortune to come into contact with several saints and maharshis. But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater than Swami Sree Narayana Guru of Kerala” Whose words are these?
Answer: Rabindranath Tagore

765. What was the aim of Begging March (Yachana Yatra) organised by
V.T.Bhatathirippad?
Answer: to provide opportunity of education for poor children

766. In which district was the Perinad strike held?
Answer: Kollam

767. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
Answer: Chattampi Swamikal

768. Name the leader of renaissance who became a minister in Travancore Cochin:
Answer: Sahodaran Ayyappan

769. Who was honoured by the Maharaja of Cochin with the title ‘Kavithilakan’?
Answer: Pandit Karuppan

770. Who was known as the ‘Saint without Saffron’?
Answer: Chattampi Swamikal

771. Who was named Komaran at his birth?
Poikayil Yohannan

772. Who was respectfully called “Superintend Ayya”?
Thycaud Ayya

773. Who was the Chief Minister when the Government of Kerala decided to return the press that had been confiscated in 1910 to the descendants of Vakkom Maulavi, in 1957?
 E.M.S.Namboothirippad

774. Who was the first to  introduce the system called “A school along with every church”?
Kuriakose Elias Chavara

175. Name the leader of renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the Ahmedabad Congress Session of 1921?
V.T.Bhatatirippad

776. Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?
Answer: Mannath Padmanabhan

777. Name the leaders of renaissance of Kerala who kept a warm relationship throughout their life from the beginning of their friendship?
 Answer: Sree Narayana Guru and Chattampi Swamikal

778. Name the newspaper started by C.V.Kunhuraman in 1911 to propagate the ideals of Sree Narayana Guru:
Answer: Kerala Kaumudi

779. In which year was the Begging March of V.T.Bhatathirippad?
 Answer: 1931

780. Jaathikkummi is a famous work of:
Answer: Pandit Karuppan

781. Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
Answer: Edakochi

782. Kumarakodi is the final resting place of:
Answer: Kumaranasan

783. The birthplace of Mannath Padmanabhan:
Answer: Perunna

784. The elegy ‘Prarodanam’ mourns the death of his contemporary and friend ______.
Answer: A.R. Raja Raja Varma

785. The founder of Thathva Prakashika Ashram at Kozhikode:
Answer: Vagbhatananda

786. The Government of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year:
Answer: 1928

787. Nirvritipachakam was written by:
 Answer: Sree Narayana Guru

788. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly: 
Answer: Ayyankali

789. The first Sanyasa disciple of Sree Narayana Guru:
Answer: Sivalinga Swamikal

790. The organiser of ‘Kalyanadayini Sabha’:
Answer: Pandit Karuppan

791. The original name of Thycaud Ayya was:
Answer: Subbarayan

792. The Perinad strike was led by:
Answer: Ayyankali

793. The personality who was visited by Narayana Guru at Thiruvannamalai, Tamil Nadu in 1916:
Answer: Ramana Maharshi

794. The place selected by Narayana Guru when he decided to give up his wandering life and settle down:
Answer:  Varkala

795. The place where Ayyankali started a ‘Kudippallikkoodam’ for the depressed classes in 1905?
 Answer: Venganur

796. The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904:
Answer: Venganur

797. The place where Dr.Palpu was born:
Answer: Pettah

798. Who called Kumaranasan as ‘Chinna Swami’?
 Answer: Dr.Palpu

799. Who called the rule of English as ‘White Devil’ and the rule of the King of Travancore as the ‘Devil of Ananthapuri’?
 Answer: Ayya Vaikundar

800. Who conferred the Title of ‘Vidwan’ upon Pandit Karuppan in 1913?
Answer: Keralavarma Valiakoithampuran of Travancore

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment