LATEST

    VEO EXAM PREPARATION    PSC EXAM PROGRAMME 2019     ||        TODAY'S EXAM RESULTS    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (ALL EXAM)    ||    CURRENT AFFAIRS- 2019

Friday, 10 January 2020

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 17

Renaissance in Kerala - Questions and Answers 17
801. Narayana Guru’s second visit to Sri Lanka was in:
Answer: 1926

802. Neelakanda Theerthapadar was the disciple of:
Answer: Chattampi Swamikal

803. The place where Narayana guru is believed to have attained a state of Enlightenment:
Answer: Maruthwamala

804. The real name of Brahmananda Sivayogi:
Answer: Karat Govindankutty Menon

805. Who ousted god from the centre and placed the mind in its place? 
Answer: Brahmananda Sivayogi

806. Who passed away on the previous day of India becoming a republic? 
Answer: Dr.Palpu

807. Who patronised ‘Sudharma Sooryodaya Sabha’ at Thevara?
Answer: Pandit Karuppan

808. The real name of Vagbhatananda Gurudeva-
Answer: V.K.Gurukkal

809. Vakkom Abdul Khadir Moulaviwas born in 1873 in _____ district. 
Answer: Thiruvananthapuram

810. Vakkom Maulavi passed away in:
Answer: 1932

811. Vedadhikara Niroopanam was authored by:
Answer: Chattampi Swamikal

812. The birthplace of Chattampi Swamikal:-
Answer: Kollur (Kannammula)

813. What was the pet name of Chattampi Swamikal:
Answer: Kunjan

814. The social reformer who inspired the formation of ‘Karshaka Sangham’ in
Malabar:
Answer:  Vagbhatananda

815. The social reformer who said “Mind is God”:
Answer: Brahmananda Sivayogi

816. The third signatory in the Malayali Memorial (1891) a mass petition signed by more than 10000  persons submitted before Sree Mulam Tirunal, the King of Travancore:
Answer:  Dr.Palpu

817. The Visit of Mahathma Gandhi at Vaikom Satyagraha in the year-
Answer: 1925

818. Who advised Dr Palpu to associate with some spiritual person in his effort to fight for the rights of the Ezhavas?
Answer: Vivekananda

819. Who advised the organisers of Vaikom Satyagraha to conduct ‘Savarna Jatha’?
Answer:  Mahatma Gandhi

820. The birthplace of  Vaikunta Swamikal:
Answer: Swamithoppe

821. Which agitation is also known as “Thonnooramand Lahala’? 
Answer: Oorutapalam revolt

822. Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?
Answer: SNDP Yogam

823. Who authored ‘Mokshapradeepam’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

824. The remains of Chavara Kuriakose Alias is kept at:
 Answer: Mannanam

825. Who called Kumaranasan “the Poet of Renaissance’?
Answer: Thayatt Sankaran

826. Who authored ‘Anandasutram’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

827. Who authored ‘Divyakokilam’ as a tribute to Rabindranath Tagore? 
Answer: Kumaranasan

828. The work of Kumaranasan based on Buddhist legend:
Answer: Chandala bhikshuki

829. The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artefact of flesh):
 Answer: Leela

830. The work of Kumaransan on the background of the Malabar Rebellion of 1921:
Answer: Duravastha

831. The world rises from love /And attains progress with love,/Love is itself the power of the world,/Love brings happiness to all; / Love is life itself, sir,/And Love’s absence is death”-The work of Kumaranasan which
depicts the sacredness of love :
Answer: Chandalabhikshuki

832. The year of Liberation Struggle –
Answer: 1959

833. The year of Perinad Revolt led by Ayyankali:
Answer: 1915

834. Who founded the Siddhasramam at Alathur?
Answer: Brahmananda Swami Sivayogi

835. Who gave a detailed explanation of ‘Chinmudra’ to Swami Vivekananda when he visited Kerala?
Answer: Chattampi Swamikal

836. Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Bangalore and Kolkata?
Answer: Dr.Palpu

837. Who headed a deputation which submitted a memorandum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the
Vaikom Satyagraha?
Answer: Changanassery Parameswaran Pillai

838. Who introduced Thycaud Ayya to Sree Narayana Guru?
Answer: Chattampi Swamikal

839. Who expounded the concept of ‘Aananthajathi’?
 Answer: Brahmananda Sivayogi

840. Who expounded the philosophy “Snehamanakhilasaramoozhiyil” (Love is all in this world) in his writings?
Answer: Kumaranasan

841. Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan?
Answer: Kumaranasan

842. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
 Answer: Bodhananda

843. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
Answer: Ayya Vaikundar

844. Who was the only person who was exempted from court appearances in civil cases by Government of Travancore?
 Answer: Sree Narayana Guru

845. Who wrote Darshanamala?
 Answer: Sree Narayana Guru

846. Who wrote the introduction to ‘Nalini’ written by Kumaranasan:
A.R.Rajaraja Varma

847. Who, on the basis of logical reasoning rejected all existing religions and at the same time established a new religion called‘Aananthamath’?
Brahmananda Sivayogi

848. Whom Sardar K.M.Panicker called the ‘Madan Mohan Malavya of Kerala’?
Mannath Padmanabhan

849. Whose childhood name was ‘Kumaru’?
Kumaranasan

850. The headquarters of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha:
Eraviperoor

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment