LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -08

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -08
211. The knot is used for measuring:
(a) Speed of ship (b) Speed of light
(c) Wavelength (d) Speed of Plane
Answer: (a)

212. The vehicle used to launch India’s first satellite, Aryabhatta:
(a) Cosmos (b) Salyut
(c) Echo (d) Telstar
Answer: (a)

213. The total kinetic energy of molecules in a substance is known as:
(a) Force (b) Motion
(c) Heat (d) Energy
Answer: (c)

214. The first space station:
(a) Skylab (b) Salyut-1
(c) Sputnik (d) Cosmos
Answer: (b)

215. The first advertisement telecast on TV was about:
(a) Watch (b) Pen
(c) Car (d) Radio
Answer: (a)

216. Which colour absorbs heat the least:
(a) Black (b) White
(c) Red (d) Violet
Answer: (b)

217. Almost all aircraft flight occurs in the______
(a) Exosphere  (b) Troposphere&Stratosphere
(c) Ionosphere (d) Thermosphere
Answer: (b)

218. The study of motion:
(a) Acoustics (b) Cryogenics
(c) Optics (d) Dynamics
Answer: (d)

219. The half-life of Carbon-14 Isotope is ....... years.
(a) 5760 (b) 4560
(c) 4500 (d) 2400
Answer: (a)

210. What is used as fuel in aeroplanes?
(a) Benzene (b) Toluene
(c) Gasolin (d) Naphta
Answer: (c)

211. In which form matter exist in nature in the largest quantity?
(a) Solid (b) Liquid
(c) Gas (d) Plasma
Answer: (d)

212. The frequency of electricity used for the domestic purpose:
(a) 100 Hz (b) 230 Hz
(c) 50 Hz (d) 250Hz
Answer: (c)

213. Thermometer measures:
(a) Pressure (b) Force
(c) Temperature (d) Speed
Answer: (c)

214. The temperature at which Celcius and Fahrenheit scales are equal:
(a) Minus 40 (b) Minus 273
(c) Zero (d) Minus 32
Answer: (a)

215. Eco sounder measures .....
(a) Temperature    (b) Depth of water bodies
(c) Speed of aircraft (d) Frequency
Answer: (b)

216. Natural magnets are known as:
(a) Lode stones (b) Corundum
(c) Gypsum (d) Carborundum
Answer: (a)

217. Which colour is in the middle of the rainbow?
(a) Yellow (b) Blue
(c) Green (d) Indigo
Answer: (c)

218.The fourth form of matter?
(a) Liquid (b) Solid
(c) Plasma (d) Gas
Answer: (c)

219. At which region of the Earth a body has the maximum weight?
(a) Equator (b) Tropic of Cancer
(c) Tropic of Capricorn (d) Poles
Answer: (d)

220. The force between the same type of molecules:
(a) Adhesion (b) Cohesion
(c) Repulsion (d) Conjugation
Answer: (b)

221. The force between different type of molecules:
(a) Conjugation (b) Immersion
(c) Adhesion (d) Repulsion
Answer: (c)

222. The metal used in Thermometers:
(a) Mercury (b) Lead
(c) Sodium (d) Silver
Answer: (a)

223. For measuring very high temperature, ...... is used:
(a) Heliometer (b) Kymoscope
(c) Pyrometer (d) Odometer
Answer: (c)

224. Water has maximum density at ..... degree Celcius:
(a) Zero (b) Minus 4
(c) Four (d) 100
Answer: (c)

225. Bose Einstein condensate is ......th form of matter:
(a) 5 (b) 4
(c) 6 (d) 7
Answer: (a)

226. Fermionic condensate is ......th form of matter:
(a) 7 (b) 6
(c) 7 (d) 4
Answer: (b)

227. Super cooled Fermi gas is  ......th form of matter:
(a) 8 (b) 7
(c) 6 (d) 5
Answer: (b)

228. Who discovered the Doppler Effect?
(a) Christian Doppler (b) Newton
(c) Watson (d) Franc Whittle
Answer: (a)

229. Amount of matter is measured in:
(a) Mole (b) Columb
(c) Erg (d) Newton
Answer: (a)

230. NASA sent Phoenix mission to:
(a) Venus (b) Mercury
(c) Jupiter (d) Mars
Answer: (d)

231. The instrument used in submarines to view the surface of the water:
(a) Radar (b) Sonar
(c) Hydrometer (d) Periscope
Answer: (d)

232. The process of water becoming vapour is:
(a) Evaporation (b) Melting
(c) Condensation (d) Soldfication
Answer: (a)

233. The instrument that converts mechanical energy into electrical energy:
(a) Motor (b) Dynamo
(c) Rectifier (d) Amplifier
Answer: (b)

234. In an electric motor electrical energy is mainly converted to .......
(a) Chemical energy (b) Mechanical energy
(c) Magnetic energy (d) Potential energy
Answer: (b)

235. What will be the weight of a man on Moon, if he has 60kg weight on Earth?
(a) 12 kg (b) 6kg
(c) 10 kg (d) 20kg
Answer: (c)

236. Which colour can absorb the maximum amount of heat?
(a) Blue (b) White
(c) Red (d) Black
Answer: (d)

237. The glass used for making lens:
(a) Safety glass (b) Water glass
(c) Flint glass (d) None of these
Answer: (c)

238. Lens used in camera:
(a) Convex (b) Concave
(c) Biconcave (d) None of these
Answer: (a)

239. The bomb dropped in Hiroshima:
(a) Bokscar (b) Enola Gay
(c) Fatman (d) Little Boy
Answer: (d)

240. The bomb named Fatman was dropped in:
(a) Kawasaki (b) Kyoto
(c) Tokyo (d) Nagasaki
Answer: (d)
Loading...

No comments:

Post a comment