LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -02

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -02
31. What is the unit of luminous intensity?
(a) Candela (b) Ampere
(c) Kelvin (d) Litre
Answer: ( a)

32. I Nanometer (1nm) =
(a) 10⁻¹²m (b) 10⁻⁸m
(c) 10⁻⁹ m (d) 10⁻¹⁰m
Answer: ( c)

33. At which angle a projectile has a maximum range?
(a) 45º (b) 90 º
(c) 30 º (d) 180 º
Answer: (a )

34. Escape velocity of the moon is
(a) 1.4 km/s      (b) 2.4 km/s
(c) 3.4 km/s       (d) 4.4. km/s
Answer: (b )

35. Escape velocity of the earth is
(a) 14.3 km/s (b) 11.2 km /s
(c) 14.2 km/s (d) 10.2 km/s
Answer: (b )

36. What is the temperature at which the density of water is maximum?
(a) 4 º C (b) 5 º C
(c) 2 º C (d) 7 º C
Answer: ( a)

37. Select the vector quantity from the following.
(a) Temperature (b) Time
(c) Distance (d) Displacement
Answer: (d )

38. One Calorie is about ____ Joules.
(a) 4.9 J (b) 4.2 J
(c) 4.7 J (d) 5 J
Answer: ( b)

39. What is the mode of heat transfer in transferring heat from sun to earth?
(a) Conduction (b) Convection
(c) Radiation (d) None of these
Answer: (c )

40. What is the normal human body temperature?
(a) 97 º F (b) 98.4 º F
(c) 98.4 º C (d) 97 º C
Answer: ( b)

41. 1 Horse Power = ______ Watt.
(a) 846 Watt (b) 646 Watt
(c) 946 watt (d) 746 Watt
Answer: (d )

42. The device which converts mechanical energy to electrical energy is
(a) Electric motor (b) Loud Speaker
(c) Microphone (d) Dynamo
Answer: ( d)

43. Velocity of sound in air is _______ m/s.
(a) 200 (b) 100
(c) 430 (d) 340
Answer: (d )

44. Acoustics is the study of
(a) Sound (b) Light
(c) Temperature (d) Speed
Answer: (a )

45. National Science Day is observed on
(a) February 21 (b) February 28
(c) November 21 (d) November 28
Answer: ( b)

46. Who discovered the Photo-Electric Effect?
(a) Albert Einstein (b) James Clark Maxwell
(c) Heinrich Hertz (d) Christian Huygens
Answer: ( c)

47. Who proposed the wave theory of light?
(a) Albert Einstein (b) James Clark Maxwell
(c) Heinrich Hertz (d) Christian Huygens
Answer: ( d)

48. Who proposed the Electro-Magnetic Theory?
(a) Albert Einstein (b) James Clark Maxwell
(c) Heinrich Hertz (d) Christian Huygens
Answer: (b )

49. Who explained Photo-Electric Effect?
(a) Albert Einstein (b) James Clark Maxwell
(c) Heinrich Hertz (d) Christian Huygens
Answer: ( a)

50. Of the following, select the radiation having the highest wavelength.
(a) Gamma rays (b) Microwaves
(c) X-rays (d) Radio Waves
Answer: (d )

51. Of the following, select the radiation having the highest frequency.
(a) Gamma rays (b) Microwaves
(c) X-rays (d) Radio Waves
Answer: ( a)

52. Particles which are supposed to travel faster than light is
(a) Fermions (b) Gravitons
(c) Quarks (d) Tachyons
Answer: (d )

53. Who discovered tachyons?
(a) Heinrich Hertz (b) James Clark Maxwell
(c) ECG Sudarsan (d) APJ Abdul Kalam
Answer: (c )

54. Of the following, which is not a primary colour?
(a) Violet (b) Red
(c) Blue (d) Green
Answer: (a )

55. The material used as Fuse wire is
(a) Tungsten (b) Copper
(c) alloy of Tin & Lead (d) Aluminium
Answer: (c )

56. The voltage range at which alternate current is supplied for household use in India is
(a) 200- 210 Volt (b) 220- 230 Volt
(c) 320- 330 Volt (d) 310- 320 Volt
Answer: (b )

57. What is the frequency of the household alternate current in India?
(a) 30 hertz (b) 40 hertz
(c) 50 hertz (d) 60 hertz
Answer: ( c)

58. Example of ferromagnetic substance is
(a) Platinum  (b) Sodium
(c) manganese (d) Cobalt
Answer: (d )

59. What is the Curie temperature of iron?
(a) 730C    (b) 770 C
(c) 810 C          (d) 850 C
Answer: ( b)

60. An example of semiconducting material is
(a) Copper (b) Sodium
(d) Gold (d) Germanium
Answer: (d )
Loading...

No comments:

Post a comment