LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -07

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -07
181. India launched its first artificial satellite on April 19, 1975, from Kapustinyar in:
(a) Kazakhstan (b) Russia
(c) Ukraine (d) Uzbekistan
Answer: (b)

182. The colour of the Black box in aeroplanes:
(a) Red (b) Orange
(c) Green (d) Blue
Answer: (b)

183. The first satellite launched by USA in 1958:
(a) Sputnik (b) Skylab
(c) Explorer-I (d) Challenger –I
Answer: (c)

184. Gravitational force is minimum in:
(a) Poles (b) Equator
(c) Temperate region (d) None of these
Answer: (b)

185. The process of conversion of one element into another:
(a) Reduction (b) Oxidation
(c) Transmutation (d) Migration
Answer: (c)

186.The author of Around the World in 80 Days?
(a) Arthur C Clarke (b) Joules Verne
(c) Darwin (d) Richard Rhodes
Answer: (b)

187. Who wrote Silent Spring?
(a) HG Wells (b) Rachael Carzon
(c) Arthur C Clarke (d) Newton
Answer: (b)

188. The theme of Silent Spring?
(a) Environmental pollution (b) Atom Bomb
(c) Ozone depletion (d) Flood
Answer: (a)

189. The nature of the Chemical Bond  was authored by:
(a) Linus Pauling (b) Marie Curie
(c) Stephen Hawking (d) Frederick Sanger
Answer: (a)

190. The Principia Mathematica is a three-volume work on the foundations of mathematics, written by Alfred North Whitehead and..........
(a) Bernard Shaw (b) Bertrand Russel
(c) Isac Newton (d) Russel Wallace
Answer: (b)

191. Who authored Naturalis Principia Mathematica?
(a) Einstein (b) Isac Newton
(c) Arthur C Clarke (d) Darwin
Answer: (b)

192. In which year Philosophiae Naturalis Principia Mathematica was published?
(a) 1687 (b) 1787
(c) 1637 (d) 1867
Answer: (a)

193. The Descent of Man  was written by:
(a) Isac Newton (b) Charles Darwin
(c) Mendel (d) Linus Pauling
Answer: (b)

194. The Principles of Mathematics is a book written by ......... in 1903.
(a) Bertrand Russell (b) Huxley
(c) Bernard Shaw (d) Newton
Answer: (a)

195. Who wrote the book Cosmos?
(a) Carl Sagan (b) Arthur C Clarke
(c) Huxley (d) Hawking
Answer: (a)

196. Who wrote 20,000 Leagues Under the Sea?
(a) Joules Verne (b) Stephen Hawking
(c) Isac Newton (d) Russel
Answer: (a)

197. Who wrote The Origin of Species?
(a) Charles Darwin (b) Lamarche
(c) Johanson (d) Gregor Mendel
Answer: (a)

198. In which year The Origin of Species was published?
(a) 1850 (b) 1860
(c) 1859 (d) 1879
Answer: (c)

199. Who wrote The Time Machine?
(a) Hawking (b) Arthur C Clarke
(c) HG Wells (d) Joules Verne
Answer: (c)

200. The author of The Invisible Man?
(a) Carl Sagan (b) HG Wells
(c) Arthur C Clarke (d) Huxley
Answer: (b)

201. The author of Journey to the Center of the Earth :
(a) Arthur Conal Doyle (b) Joules Verne
(c) Aldous Huxley (d) Arthur C Clarke
Answer: (b)

202. Rendezvous With Rama  was written by:
(a) Arthur C Clarke (b) Stephen Hawking
(c) Joules Verne (d) Carl Sagan
Answer: (a)

203. 2001: A Space Odyssey was written by:
(a) George Orwell (b) Carl Sagan
(c) Arthur C Clarke (d) Hawking
Answer: (c)

204. Who is the author of the book The Voyage of Beagle?
(a) Einstein (b) Charles Darwin
(c) Arthur C Clarke (d) Alfred Russel Wallace
Answer: (b)

205. The author of Jurassic Park:
(a) Michael Crichton
(b) HG Wells
(c) Arthur Conal Doyle
(d) Aldous Huxley
Answer: (a)

206. The author of a brief History of Time?
(a) Joules Verne (b) Stephen Hawking
(c) Isac Newton (d) Russel
Answer: (b)

207. Who wrote 1984?
(a) George Orwell (b) Carl Sagan
(c) Hawking (d) Chomsky
Answer: (a)

208. Who wrote Brave New World?
(a) Joules Verne (b) Arthur C Clarke
(c) Aldous Huxley (d) HG Wells
Answer: (c)

209. Who wrote The Lost World?
(a) Michael Crichton (b) HG Wells
(c) Arthur Conal Doyle (d) Aldous Huxley
Answer: (c)

210. The author of The Double Helix?
(a) Watson and Crick (b) Darwin
(c) Johanson (d) Huxley
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment