LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -04

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -04
91. A diode converts:
(a)DC into AC      
(b) AC into DC     
(c) Both AC and DC       
(d) None of these
Answer: (b)

92. A cotton wick dipped in pure honey when ignited with a match stick will:
(a) Burn consistently                             
(b) Burn with cracking sound
(c) Does not burn at all                        
(d) Burn with too much smoke
Answer: (a)
93. An example of a substance which is neither a good conductor of electricity nor an insulator is:
(a) Uranium             
(b) Magnesium            
(c) Sodium              
(d) Germanium
Answer: (d)

94. Which type of heat treatment helps steel to bend?
 (a) Annealing         
(b) Tempering              
(c) Hardening          
(d) None of these
Answer: (a)

95. The Universal Product Code (UPC) is a standard symbology for which of the following?
(a)Fire safety code                          
(b) Bar code
(c) Building safety code                   
(d) None of these
Answer: (b)

96. Newton’s first law gives the definition for:
(a)Force          
(b) Velocity             
(c) Mass             
(d) Inertia
Answer: (d)

97. The type of glass which can cut off ultraviolet rays:
(a)Flint glass             
(b) Crookes glass
(c) Pyrex glass           
(d) Safety glass
Answer: (b)

98. The energy absorbed during the change of a state of a substance is called:
(a)Specific heat                                 
(b) Latent heat
(c) Coefficient of expansion             
(d) Refractive index
Answer: (b)

99. The mirror used in searchlight is:
(a)Convex          
(b) Concave          
(c) Spherical        
(d) Parabolic
Answer: (d)

100. What is measured by spring balance?
(a)Weight            
(b) Density        
(c) Mass            
(d) Pressure
Answer: (a)

101. Water is used in hot water bags because:
(a) It is easily obtained
(b) It is cheaper and not harmful
(c) It has a high specific heat
(d) It is easy to heat water
Answer: (c)

102. Pressure cooker cooks rice faster because:
(a) It always let the steam escape
(b) High pressure crushes the hard covering of rice grains
(c) It does not let the heat energy escape easily
(d) High pressure raises the boiling point of water
Answer: (d)

103. Light from Alpha Century, which is one of the nearest stars to the sun, reaches the earth on:
(a) 4.2 seconds     (b) 42 seconds
(c) 4.2 years          (d) 42 years
Answer: (c)

104. Mach number is used in connection with the speed of
(a) Sound               (b) Aircraft
(c) Spacecraft        (d) Ship
Answer: (b)

105. Water drops cannot stick to the oily surface due to:
(a) Lack of adhesive force                 
(b) Surface tension
(c) Cannot mix each other                
(d) Water is lighter than oil
Answer: (a)

106. Stars which appear single to the naked eye but are double when seen through a telescope are:
(a) Novas and supernovas      (b) Asteroids
(c) Quasars                                 (d) Binaries
Answer: (d)

107. Which one of the following is the best fuel in terms of energy released per gram of fuel?
(a) Hydrogen (b) Methane
(c) Ethanol (d) Butane
Answer: (a)

108…………measure the viscosity of liquids:
(a) Vernier                        (b) Viscometer
(c) Ultrasonoscope        (d) Udometer
Answer: (b)

109. Which is not related to Edison?
(a) Cinematograph               (b) Gramophone
(c) Neon lamp                        (d) Electric Lamp
Answer: (c)

110. A body falling freely from a height towards the earth moves with uniform:
(a) Speed                    (b) Velocity
(c) Acceleration        (d) Weight
Answer: (c)

111. Radio telescopes are better than optical telescopes because:
(a) they can work even in cloudy conditions
(b) they can work during the day and night
(c) they can detect faint galaxies which no optical telescope can
(d) All of the above
Answer: (d)

112. It is easier to roll a barrel full of coal tar than to pull it because:
(a) The full weight of the barrel comes into play when it is pulled
(b) The rolling friction is less than the sliding friction
(c) More surface area of the barrel is in contact with the road when it is pulled
(d) Coal tar is a liquid and flows in the barrel when it is rolled
Answer: (b)

113. Large astronomical telescopes always use as objective:
(a) Lens                                           (b) Mirror
(G) combinations of lenses         (d) None of these
Answer: (c)

 114.The supersonic plane flies with the speed:
(a) less than the speed of sound
(b) speed of sound
(c) greater than the speed of sound
(d) greater than the speed of light    
Answer: (c)

115. A weather balloon is not fully inflated on the ground because:
(a) If the balloon is fully inflated it may not remain firm in a storm
(b) The air inside the balloon expands as it rises and may 'burst
(c) It cannot withstand the outside pressure it fully inflated
(d) None of these
Answer: (b)

116. If the speed of rotation of the earth increases, the weight of the body:
(a) Increases
(b) Remain unchanged
(c) Decreases
(d) May decrease or increase
Answer: (c)

117. Which of the following properties generally found in non-metals? 
(a) Brittleness     (b) Conductivity
(c) Ductility         (d) Malleability
Answer: (a)

118. Acceleration is the rate of change of:
(a) Direction              (b) Distance
 (c) Velocity                (d) Weight
Answer: (c)

119. A transistor is most likely to be found in a:.
(a) Fuse                           (b) Fluorescent lamp
(c) Hearing aid              (d) Wristwatch
 Answer: (c)

120. Otis invented:
(a) Skyscraper                (b) MRI
(c) Escalator                    (d) Lift
Answer: (d)
Loading...

No comments:

Post a comment