LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -06

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -06
151. Speed of light is ...... maximum in:
(a) Vacuum                                          (b) Water
(c) Steel                                                 (d) Glass
Answer: (a)

152. Colour of a soap bubble is due to:
(a) Dispersion                                         (b) Interference
(c) Diffraction                                          (d) Refraction
Answer: (b)

153. Change of path of light when it enters from one medium to another:
(a) Interference                                      (b) Dispersion
(c) Refraction                                          (d) Diffraction
Answer: (c)

154. Mirage is due to:
(a) Refraction                                           (b) Diffraction
(c) Dispersion                                            (d) None of these
Answer: (a)

155. Study of light:
(a) Acoustics                                           (b) Optics
(c) Horology                                             (d) Orology
Answer: (b)

156. Which one of the following phenomenon explaining the phenomenon of a rainbow?
(a) Diffraction                                         
(b) Dispersion
(c) Reflection                                            
(d) Refraction
Answer: (b)

157. Red+Green gives ...... colour:
(a) Yellow                                                  
(b) Cyan
(c) Magenta                                               
(d) Violet
Answer: (a)

158. Blue+Green  gives ..... colour.
(a) Pink                                                        
(b) Magenta
(c) Cyan                                                       
(d) Yellow
Answer: (c)

159. Red+Blue gives ....... colour.
(a) Cyan                                                     
(b) Yellow
(c) Magenta                                              
(d) Black
Answer: (c)

160. The colour of the Nitrogen vapour lamp:
(a) Red                                                       
(b) Blue
(c) Green                                                   
(d) Yellow
Answer: (a)

161. The colour of the Sodium vapour lamp:
(a) Green                                                    
(b) Yellow
(c) Red                                                        
(d) Blue
Answer: (b)

162. ..... is the colour of Neon  vapour lamp:
(a) Red                                                         
(b) Blue
(c) Orange                                                  
(d) Green
Answer: (c)

163. ...... vapour lamp has a green colour:
(a) Nitrogen                                              
(b) Sodium
(c) Neon                                                      
(d) Chlorine
Answer: (d)

164. The colour of the Hydrogen vapour lamp:
(a) White                                                    
(b) Blue
(c) Yellow                                                    
(d) Green
Answer: (b)

165. The colour of Mercury vapour lamp:
(a) Blue                                                        
(b) Orange
(c) Red                                                          
(d) White
Answer: (d)

166. What is the voltage of the electricity used for the domestic purpose?
(a) 460 (b) 110
(c) 230 (d) 275
Answer: (c)

167. The study of sound:
(a) Acoustics (b) Optics
(c) Otology (d) None of these
Answer: (a)

168. The device used to measure the depth of oceans using sound waves:
(a) Radar (b) Sonometer
(c) Sonar (d) Vernier
Answer: (c)

169. In which one of the following medium, the sound has maximum speed?
(a) Vacuum (b) Air
(c) Wood (d) Iron
Answer: (d)

170. The speed of sound in water is .....metre per second:
(a) 340 (b) 1435
(c) 3850 (d) 5000
Answer: (b)

171. The energy source related to oceans:
(a) Solar Panel (b) Wind Energy Farm
(c) Geothermal Energy (d) Wave Energy
Answer: (d)

172. The mirror used in the headlight of automobiles:
(a) Cylindrical (b) Plain
(c) Concave (d) Convex
Answer: (c)

173. What type of mirror is used in the rearview mirror of automobiles:
(a) Convex (b) Concave
(c) Cylindrical (d) None of these
Answer: (a)

174. Which ray has a negative charge?
(a) Alpha (b) Beta
(c) Gama (d) X-ray
Answer: (b)

175. What will be the colour of the sky if there is no atmosphere?
(a) White (b) Blue
(c) Black (d) Green
Answer: (c)

176. The phenomenon responsible for the blue colour of the sky:
(a) Dispersion (b) Diffraction
(c) Reflection (d) Diffusion
Answer: (a)

177. The temperature at which molecular action stops completely:
(a) Minus 373 degree C (b) Minus 273 degree C
(c) Zero 373 degree C (d) 1000 degree C
Answer: (b)

178. Three primary colours of television are:
(a) Red, Green, Blue (b) Red, yellow, Blue
(c) Red, Yellow, Green   (d) Green, Blue, Yellow
Answer: (a)

179. The colour of the universe:
(a) Black (b) White
(c) Red (d) Blue
Answer: (a)

180. The rays used in the remote control of TV:
(a) UV Rays (b) Infra-Red rays
(c) X rays (d) Gama rays
Answer: (b)
Loading...

No comments:

Post a comment