LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Tuesday, 25 February 2020

General Science - Physics (Questions and Answers) -05

General Science - Physics  (Questions and Answers) 
Chapter -05
121. Sprayer functions on:
(a) Bernoulli’s principle                (b) Archimedes Principle
(c) Pascal’s law                                    (d) None of these
Answer: (a)

122. What CNN Stands for
(a) Cable News Network                                 (b) Continental News Network
(c) Coveted News Network                             (d) Concise News Network
Answer: (a)

123. Hydrogen spectrum was first explained by:
(a) Dalton                                     (b) Erwin Schrödinger
(c) Niels Bohr                              (d) Rutherford
Answer: (c)

124. A lighted candle sets extinguished when covered with a tumbler because of:
(a) Presence of non-luminous matter
(b) Adequate supply of air
(c) Inadequate supply of air
(d) Absence of non-luminous matter
Answer: (c)

125.  The Baily’s beads effect is a feature of:
(a) Lunar eclipse                         (b) Solar eclipse
(c) Neap tide                                (d) Springtide
Answer: (b)

126. Impure water boils at a temperature:
(a) Below 100° C                                (b) Above 100° C
(c) At10Q°C                                           (d) At96°C
Answer: (b)

127. The time period of a pendulum on the moon:
(a) Decreases                                           (b) Increases
(c) Remains the same                            (d) Is zero
Answer: (b)

128. ln which one of the following places, the boiling point of water is the highest?
(a)  Dead sea                      (b) Mt. Everest
(c)  Nile Delta                      (d) Sundarbans Delta
Answer: (a)

129. The unit of electric charge is
(a) Ampere                               (b) Ohm
(c) Volt                                        (d) Coulomb
Answer: (d)

130. Glass is best described as:
(a)  Liquid                                           (b) Solid
(c) Supercooled liquid                     (d) Colloid
Answer: (c)

131. Fermionic condensates are......th form of matter
(a) 8                 (b) 7
(c) 6                 (d) 5
Answer: (c)

132. A radar that detects the presence of an enemy aircraft uses:
(a) Sound waves                              
(b) Radio waves
(c) Electric waves                             
(d) Ultrasonic waves
Answer: (b)

133. Insulators are substances with:
(a) Free electrons                               
(b) Bound electrons
(c) (A) & (B)                                          
(d) None of the above
Answer: (b)

134. The rays which cause sunburn are:
(a) Ultraviolet                                            
(b) Infrared
(c) Visible light                                           
(d) Cosmic rays
Answer: (a)

135. Sound does not pass through:
(a) Solid                                     
(b) Liquid
(c) Vacuum                                 
(d) None of these
Answer: (c)

136. Which is Ramanujan number
(a) 1279                                                     
(b) 1729
(c) 1927                                                     
(d) 1972
Answer: (b)

137. The smallest unit in computer memory:
(a) Byte                                
(b) Bit
(c) Megabyte                           
(d) Gigabyte
Answer: (b)

138. The force between different type of molecules:
(a) Conjugation                                   
(b) Immersion
(c) Adhesion                                        
(d) Repulsion
Answer: (c)

139. Spectacles used for viewing 3-dimensional films have:,
(a) Convex lens                                  
(b) Bifocal lens
(c) Concave lens                                
(d) Polaroids
Answer: (b)

140. Fog heavily laden with smoke is:
(a) Sleet                                            
(b) Glare
(c) Smog                                          
(d) Dew

141. The phenomenon of splitting of light into its constituents:
(a) Diffraction                                      (b) Interference
(c) Refraction                                       (d) Dispersion
Answer: (d)

142. Which light has the longest wavelength?
(a) Violet                                               (b) Green
(c) Blue                                                  (d) Red
Answer: (d)

143. Which light has the shortest wavelength?
(a) Blue                                                   (b) Violet
(c) Red                                                    (d) Yellow
Answer: (b)

144. The surface that absorbs all the colours in the spectrum will be seen as:
(a) White                                                (b) Black
(c) Violet                                                 (d) Red
Answer: (b)

145. The surface that reflects all the colours in the spectrum will be seen as:
(a) Red                                                    (b) Yellow
(c) White                                                (d) Black
Answer: (c)

146. What is the colour of light used in automobiles during snowfall?
(a) Red                                                    (b) Green
(c) Blue                                                   (d) Yellow
Answer: (d)

147. A red flower in blue light will be seen as:
(a) Black                                                  (b) Red
(c) Blue                                                     (d) Violet
Answer: (a)

148. The speed of light is ...... km/s
(a) 3 million                                            (b) 3 lakh
(c) 3 crore                                                (d) 30 million
Answer: (b)

149. In the equation, E=MC2, ‘C’ stands for:
(a) Velocity of sound                         (b) Acceleration due to gravity
(c) Velocity of light                             (d) Refractive index
Answer: (c)

150. Particles faster than light:
(a) Tachyons                                         (b) Photons
(c) Neutrons                                          (d) Protons
Answer: (a)
Loading...

No comments:

Post a comment