LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 01)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 01)
1. The name of the ship Charles Darwin used for his epic voyage was
(a) HMS Beagle (b) HMS Victory
(c) RMS Lusitania (d)RMS Titanic
Answer:(a )

2.  Pollination by Birds is called
(a) anemophily (b) entomophagy
(c) ornithophily (d) zoophily
Answer:( c)

3. An irregularly occurring and complex series of climatic changes affecting the equatorial Pacific region characterized by the appearance of the unusually warm current of water is known as
(a) Pacific current (b) La Nino
(c) Adriatic current (d) El Nino
Answer:(d )

4. Which one of the following is a water-soluble vitamin?
(a) Vitamin A (b) Vitamin D
(c) Vitamin C (d) Vitamin K
Answer:(c )

5. Light Year is the unit of
(a) Time (b) Light
(c) distance (d) intensity of light
Answer:(c )

6. The scientist who got Nobel Prize for both in Physics and Chemistry is
(a) Rosalind Franklin (b) Marie Curie
(c) Gregor Mendel (d) James Watson
Answer:( b)

7. The number of moles of solute present in 1 Kg of solvent is called its
(a) Molality (b) Molarity
(c) Normality (d) Solubility
Answer:( a)

8. Which one of the following gases is predominant in the atmosphere?
(a) Argon (b) Carbon
(c) Nitrogen (d) Oxygen
Answer:( c)

9. The acid produced when milk gets soured is
(a) Tartaric acid (b) Acetic acid
(c) Palmitic acid (d) Lactic acid
Answer:( d)

10. Pure water freezes at what temperature?
(a) 32F (b) 100 F
(c) 0 F (d) 46 F
Answer:(a )

11. The common name of Washing Soda is
(a) Calcium Carbonate
(b) Sodium Carbonate
(c) Calcium Bicarbonate
(d) Calcium Sulphate
Answer:( b)

12. The weight of an object will be minimum when it is placed at
(a) North Pole (b) South Pole
(c) Equator    (d) Centre of the Earth
Answer:( d)

13. The first metal used by man was
(a) Copper  (b) Iron
(c) Aluminium (d) Bronze
Answer:(a )

14. Which one is a male sex hormone?
(a) Adrenalin (b) Androgen
(c) Angiotensin (d) Estrogen
Answer:( b)

15. Artificial food ripening is carried out by using the gas
(A) Carbon dioxide (b) Ethylene
(c) Nitrogen (d) Chlorine
Answer:( b)

16. The concept of Mutation was first introduced by
(a) Karl Landsteiner (b) Hugo de Vries
(c) William Roentgen (d) Thomas Edison
Answer:(b )

17. Which of the following disease is caused by a virus?
(a) Dysentery (b) Common Cold
(c) Appendicitis (d) Peptic Ulcer
Answer:(b )

18. The scientific name of Malabar Grey Hornbill is
(a) Pavo cristatus
(b) Ocyceros griseus
(c) Corvus splendens
(d) Panthera tigris
Answer:( b)

19. Chemically, lime water is
(a) Calcium Hydroxide
(b) Sodium Hydroxide
(c) Calcium Bicarbonate
(d) Calcium Sulphate
Answer:( a)

20. Plants that grow in saline water are called
(a) Xerophytes  (b) Halophytes
(c) Acidophytes (d) Mesophytes
Answer:( b)

21. The recent outbreak of Ebola is a fatal disease caused by
(a) Bacteria (b) Virus
(c) protozoan (d) Insects
Answer:(b )

22. The main active constituent of tea and coffee is
(a) Nicotine (b) caffeine
(c) Alcohol  (d) Aspirin
Answer:( b)

23. Which one among the following radiations carries maximum energy?
(a) Ultraviolet rays (b) Gamma Rays
(c) X-rays  (d) IR Rays
Answer:(b )

24. Which one of the following is a good conductor of electricity?
(a) Iron (b) Copper
(c) Steel (d) Human Body
Answer:(d )

25. Who is regarded as the father of modern chemistry?
(a) Rutherford (b) CV Raman
(c) Einstein  (d) Lavoisier
Answer:(d )

26. The hardest form of carbon is
(a) Graphite  (b) Diamond
(c) Charcoal  (d) Coke
Answer:(b )

27. The human body is made up of several chemical elements; the element present in the highest proportion (65%) in the body is
(a) Carbon (b) Oxygen
(c) Nitrogen (d) Calcium
Answer:( b)

28. The National Chemical Laboratory is situated in
(a) New Delhi  (b) Bengaluru
 (c) Pune (d) Thiruvananthapuram
Answer:( c)

29. Iron pipes are coated with zinc to prevent corrosion. This method is called
(a) Galvanization (b) Condensation
(c) Sedimentation (d) Crystallization
Answer:(a )

30. Gobar gas mainly consists of
(a) Methane (b) Carbon Monoxide
(c) Ethylene  (d) Acetylene
Answer:( a)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment