LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 18)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 18)

556. A solid piece of iron sinks in water but float s in mercury. This is because of the
(a) Average density of water and mercury is less than that of iron
(b) Density of iron is less than that of water as well as mercury
(c) Density of iron is more than that of water as well as mercury
(d) Density of iron is more than that of water but less than that of mercury
Answer: (d)

557. In a normal healthy body, the number of red cells or erythrocytes in each cubic millimetre of blood is
(a) 40 lakhs (b) 50 lakhs
(c) 60 lakhs (d) 70 lakhs
Answer: (b)

558. The average life of a red blood cell in the body is about
(a) 95 days (b) 105 days
(c) 115 days (d) 130 days
Answer: (c)

559. The amount of haemoglobin present in the blood is about 15 gm per 100 ml. blood and this amount are usually called'l00 per cent’. What percentage is considered normal?
(a) 70 per cent (b) 80 per cent
(c) 85 per cent (d) over 90 per cent
Answer: (d)

560. Which of the following is used as a preservative of food articles?
(a) Sodium benzoate (b) Sodium bicarbonate
(c) Sodium carbonate (d) Sodium chloride
Answer: (a)

561. The lustre of the diamond is due to
(a) Reflection (b) Total internal reflection
(c) Refraction (d) it’s being the purest form of carbon
Answer: (b)

562. DNA is
(a) Acetic acid (b) Citric acid
(c) A class of nucleic acids  (d) An enzyme
Answer: (c)

563. Milk in natural form has a certain amount of sugar. This sugar is called
(a) Glucose (b) Fructose
(c) Lactose (d) Sucrose
Answer: (c)

564. 'Simulation of blood’ in the body was discovered by
(a) Joseph Lister (b) Robert Hooke
(c) Jonas Salk (d) William Harvey
Answer: (d)

565. Which of the following is a source of ready energy that an athlete can use after strenuous exercises?
(a) Glucose (b) Milk
(c) Sucrose (d) Tomato soup
Answer: (a)

566. Rust is a disease which affects s wheat. It is caused by
(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Virus (d) None of the above
Answer: (b)

567. On a hot day, if you are sweating, you will feel cooler than on a  cooler moist day. This is because of 
(a) There is loss of energy when you sweat
(b) On a cooler moist day you lose less of energy.
(c) The evaporation of sweat on a cooler moist day raises the body temperature
(d) The evaporation of sweat on a hot day causes more Cooling.
Answer: (d)

568. The other name of Vitamin C is
(a) Formic acid (b) Acetic acid
(c) Ascorbic acid (d) Riboflavin
Answer: (c)

569. Who is credited with the discovery of neutron?
(a) Chadwick (b) Bohr
(c) Newton (d) Rutherford
Answer: (a)

570. Benzene hexachloride (BHC) is used by farmers for
(a) Removing salinity of the soil
(b)  Killing harmful insect s
(c) Making up mineral deficiency
(d) Making the soil rich in nitrogen
Answer: (b)

571. Who, amongst the following, is credited with the discovery of penicillin?
(a) Edward Jenner        (b) Louis Pasteur
(c) Alexander Flemings   (d) William Harvey
Answer: (c)

572. Which of the following statements regarding the use of mercury in thermometers is not correct?
(a) It has a low vapour pressure at ordinary temperatures
(b) Being a good conductor of heat it responds more rapidly to changes of temperature
(c) It expands uniformly
(d) It is transparent and can easily be seen in the thermometric tube
Answer: (d)

573. Cellulose is a
(a) Carbohydrate (b) Fat
(c) Protein (d) None of the above
Answer: (a)

574. Lightning flash and thunderbolt occur at one and the same time. In this context, which of the following is correct?
(a) The light is seen after the sound is heard
(b) The sound is heard at the same time as the light is seen
(c) The light is seen first and sound is heard afterwards
(d) Sometimes light is seen first and sometimes sound is heard first
Answer: (c)

575. Which of the following statements into diabetes is not correct?
(a) It is a disease of metabolism
(b) It occurs when the blood sugar level decreases
(c) Proper dose (through injection) of the hormone insulin helps to keep the disease under control
(d) If not controlled, it result s in loss of weight
Answer: (b)

576. Which of the following instrument s is used for measuring the approximate height above ground level?
(a) Altimeter (b) Anemometer
(c) Manometer (d) Micrometer
Answer: (a)

577. The red blood cells originate in the
(a) Bone marrow (b) Brain
(c) Ligaments (d) Muscles
Answer: (a)

578. Knee cap is called: 
Answer:  Patella 

579. Who gave names to Vitamins: 
Answer:  Cassimir Funk 

580. A mammal without hair: 
Answer:  Blue Whale 

581. Keratoplasty is the transplanting of: 
Answer:  Cornea 

582. One gram fat has ..... calories: 
Answer:  9.3 

583. Which is known as youth hormone: 
Answer:  Thymosin 

584. Average weight of human kidney is ....... gms: 
Answer:  150 

585. The largest cell: 
Answer:  Ovum 

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment