LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 15)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 15)

461. What per cent of the human body is the brain: 
Answer: 2 

462. The basis of Protein: 
Answer: Amino acid 

463. Tidal volume is related to: 
Answer: Lungs 

464. The plasma protein that helps to clot of blood:
Answer: Fibrinogen 

465. The chemical used in blood banks to prevent clotting:
Answer: Sodium Citrate 

466. The protein contained in nail and hair: 
Answer: Keratin 

467. Oxytocin is produced by ...... gland: 
Answer: Hypothalamus 

468. The first bone in Vertebral column: 
Answer: Atlas 

469. The length of the spinal cord: 
Answer: 45cm 

470. What prevents the entry of food into the respiratory tract:
Answer: Epiglottis 

471. The number of pairs of salivary glands in human:
Answer: Three

472. The pH of Salivary juice: 
Answer: 6.8 

473. The number of chambers in the human stomach: 
Answer: 1 

474. The liquid part of blood is called: 
Answer: Plasma 

475. Thrombocytes is the other name of: 
Answer: Platelets

476. The life span of Platelets is ....... days: 
Answer:  Seven 

477. Entomology is the science that studies
(a) Behaviour of human beings
(b) Insect s
(c) The origin and history of technical and scientific terms
(d) The formation of rocks
Answer: (b)

478. Trachoma is a disease of the
(a) Brain (b) Larynx
(c) Ear (d) Eye
Answer: (d) 

479. Fathom is the unit of measurement of
(a) Depth of water (b) Flow of water
(c) Volume of water (d) Density of water
Answer: (a)

480. All of the following diseases are caused by viruses, except
(a) Jaundice (b) Influenza
(c) Typhoid (d) Mumps
Answer: (c)

481. Plant s make their food by the process called photosynthesis. Which of the following are needed in this process?
(a) Sunlight, water and nitrogen
(b) Sunlight, water and hydrogen
(c) Sunlight, water and oxygen
(d) Sunlight, water and carbon dioxide
Answer: (d)

482. Which of the following devices is needed for converting alternating current into direct current?
(a)Dynamo       (b) Rectifier
(c) Transformer (d) Transducer
Answer: (b)

483. All of the following organs in the human body are located both on the right and the left sides, except
(a) Lungs (b) Kidneys
(c) Spleen (d) Eyes
Answer: (c)

484. Some organs in the human body lie partly on the left side and partly on the right side. The example of this is
(a) Heart (b) Pancreas
(c) Spleen (d) None of the above
Answer: (b)

485. Physiology is the study of the
(a) Structure of the body   (b) Cells in the body
(c) Functions of the human body (d) All of the above
Answer: (c)

486. All of the following are closely allied to Physiology, except
(a) Bio-chemistry (b) Cytology
(c) Entomology (d) Physics
Answer: (c)

487. Sodium depletion occurs in excessive sweating, and cannot be corrected by drinking water alone. When uncorrected, it may lead to
(a) Muscle cramps, loss of energy, fatigue and faintness
(b) Increase of urea in blood
(c) Swelling of ankles and feet
(d) Renal failure
Answer: (a)

488. Which of the following regulates and controls the entry of light into the human eye?
(a) Anterior chamber (b) Comea
(c) Iris (d) Retina
Answer: (c)

489. The retina in the eye acts as a
(a) Lens in the camera  (b) Shutter in the camera
(c) Film in the camera  (d) None of the above
Answer: (a)

490. The heart of a normal adult human being weighs about
(a) 200 grams (b) 300 grams
(c) 400 grams (d) 500 grams.
Answer: (b)

491. In a normal human adult (at resting position), how much blood does the heart pump per minute?
(a) 1 litre(b) 3 litre
(c) 5 litre(d) 7 litre
Answer: (c)

492. A term that may be applied to all disease-producing micro-orgasms is
(a) Pathogenic       (b) Saprophytic
(c) Step to-Cocci      (d) Viruses
Answer: (a)

493. The chief food of a male mosquito is
(a) Decaying organic matter 
(b) Leaves of plant s
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (c)

494. In certain diseases, antibiotics are administered. The object is to
(a) Stimulate production of white blood cells for fighting the disease
(b) Stimulate the production of antibodies
(c) Inhibit the growth of bacteria
(d) Produce toxins against bacteria
Answer: (c)

495. Sulfa drugs are effective against diseases caused by
(a) Bacteria (b) Glandular upsets
(c) Vitamin deficiency (d) Worms
Answer: (a)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment