LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 09)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 09)

251. Barbari is a type of goat originated in Berbera region of.
(a) America                     (b) Africa
(c) Europe                       (d) Asia
Answer: (b)

252. Jamnapari is a type of:
(a)   Dog               (b) Camel
(c) Cow                 (d) Goat
Answer: (d)

253. The poultry item Rhode Island belongs to:
(a) Japan                 (b) USA
(c) Australia           (d) China
Answer: (b)

254. Angora goat is mainly reared for its:
(a) Milk                   (b) Hair
(c) Horn                   (d) Hoof
Answer: (b)

255. Dalmatian is a type of.
(a) Cat           (b) Cow
(c) Dog          (d) Pig
Answer: (c)

256. The native land of Swiss Brown cow:
(a) Sweden                           (b) Netherlands
(c) Switzerland                   (d) India
Answer: (c)

257. Azolla which can be used as cattle feeder is a type of.
(a) Algae                         (b) Fungi
(c) Lichen                        (d) Bacteria
Answer: (a)

258. Malabari is a type of:
(a) Cow        (b) Goat
(c) Pig           (d) Dog
Answer: (b)

259. Which is called 'protector of babies' in Europe?
(a) Rabbit                            (b) Goat
(c) Buffalo                             (d) Camel
Answer: (b)

260. Dash Hunt is a variety of:
(a) Cow        (b) Pig
(c) Poultry  (d) Dog
Answer: (d)

261. Cattle belong to the family:
(a) Primates                 (b) Pinnipeds
(c) Bovidae                   (d) None of these
Answer: (c)

262. Which country has the largest number of cattle?
(a) Pakistan            (b) Russia
(c) China                  (d) India
Answer: (d)

263. The native land of Sindhi
(a) China                              (b) England
(c) Pakistan                                   (d) Iran
Answer: (c)

264. Ayrshire is a variety of:
(a) Sheep     (b) Dog
(c) Cow         (d) Pig
Answer: (c)

265. The native land of Lagoon poultry:
(a) Italy                                      (b) India
(c) Netherlands                       (d) China
Answer: (a)

266. The tendency of plants to grow towards the light:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer: (b)

267. The reproductory organ of Plants:
(a) Root (b) Leaf
(c) Stem (d) Flower
Answer: (d)

268. The pigment imparts a yellow colour to flowers:
(a) Xanthophyll (b) Anthocyanin
(c) Betacyanin (d) Haemoglobin
Answer: (a)

269. A hormone that helps for flowering in plants:
(a) Auxin (b) Cytokine
(c) Ethylene (d) Florigen
Answer: (d)

270. Who discovered cell?
(a) Robert Hook (b) JC Bose
(c) Galileo (d) None of these
Answer: (a)

271. The plant cell wall is made up of:
(a) Chitin (b) Cellulose
(c) Keratin (d) Fibrin
Answer: (b)

272. Who discovered that the plant body is made up of cells?
(a) M.J.Shleiden (b) Theodore Swan
(c) Robert Hook (d) None of these
Answer: (a)

273. What is known as the powerhouse of the cell?
(a) Ribosome (b) Lysosome
(c) Mitochondria (d) Nucleus
Answer: (c)

274. The colour of chloroplast:
(a) Red   (b) White  (c) Blue (d) Green
Answer: (d)

275. The metal present in chlorophyll:
(a) Calcium (b) Zinc
(c) Magnesium (d) Potassium
Answer: (c)

276. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer: (a)

277. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow (b) Blue
(c) Green (d) Red
Answer: (b)

278. The rate of photosynthesis is slowest in ..... light:
(a) Yellow (b) Green
(c) Blue (d) Red
Answer: (b)

279. Who discovered that the animal body is made up of cells?
(a) M.J.Schleiden (b) Theodore Schwan
(c) Robert Hook (d) None of these
Answer: (b)

280. The hormone that is helpful for ripening of fruits:
(a) Auxin (b) Cytokine
(c) Ethylene (d) Florigen
Answer: (c)

281. Who proved that plants are living organisms?
(a) JC Bose (b) M.J.Schleiden
(c) Robert Hook (d) Theodore Schwan
Answer: (a)

282. The crop that depends on rain for pollination:
(a) Pepper (b) Cardomom
(c) Paddy (d) Wheat
Answer: (a)

283. The organelle responsible for the maintenance of the structure of a cell?
(a) Nucleus (b) Endoplasmic reticulum
(c) Mitochondria (d) Vacuole
Answer: (b)

284. What is known as the ‘suicidal bags of the cell’?
(a) Mitochondria (b) Vacuole
(c) Nucleus (d) Lysosome
Answer: (d)

285. The plant with only one leaf:
(a) Colocasia (b) Amorphophallus
(c) Plantain (d) Vanda
Answer: (b)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment