LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 05)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 05)

121.  Iron coated with _________ is called galvanized iron.
Ans: Zinc

122. Compounds of _________ are used as cooling agents in refrigerators.
Ans: Flourine

123. The most abundant metal in the earth crust is _________
Ans: Aluminium

124. Man-made elements are known as ________
Ans: Transuranics

125. Mendeleev’s periodic table is based on ________
Ans: Atomic weight

126. The first man-made element is _________
Ans: Technicium

127. The element used to increase the hardness of rubber is _______
Ans: Sulphur

128. The heaviest gaseous element is _______
 Ans: Radon

129. The most chemically active element is ________
Ans: Flourine

130. Element extracted from monazite sand is _______________
Ans: Thorium.

131. The method used for refining metals containing volatile impurities is _______
 Ans: Oxidation

132. ________ is the poorest conductor of heat.
Ans: Lead

133. ________ is used in atomic clocks.
Ans: Cesium

134. Pewter is an alloy of _______ and _______
Ans: Tin, Lead

135. The most plentiful mineral is ________
Ans: Felspar

136. Malachite is the mineral of _________
Ans: Copper

137. Element stored in Kerosene to prevent oxidation is _______
Ans: Sodium

138. __________ is used for making integrated chips.
Ans: Silicon and Germanium

139. __________ is the metal having highest melting point.
Ans: Tungsten

140. The father of the periodic table is ______
Ans: Mendeleev

141. ______ is known as laughing gas.
 Ans: Nitrous Oxide

142. Dry Ice is _______
 Ans: Solid Carbon dioxide

143. The most common element in the universe is _______
Ans: Hydrogen

144. The metal which regulates blood pressure in human beings is ______
Ans: Sodium

145. The natural element having highest atomic weight is _________
Ans: Uranium

146. The lightest and simplest element (gas) is _______
Ans: Hydrogen

147. ________ are chemicals that can be applied to living tissues to destroy microorganism.
 Ans: Antiseptics

148. Water-gas is a mixture of carbon monoxide and ________
Ans: Hydrogen

149. Ferrous Sulphate crystals are known as _______
Ans: Green Vitriol

150. _______ are the chemicals used to bring down body temperature.
 Ans: Antipyretics

151. ________ is known as Bathing Salt.
Ans: Sodium Carbonate

152. Coral reefs are made of _______
Ans: Calcium Carbonate

153. Rat poison is _______
Ans: Zinc Phosphide

154. ________ is used to make artificial rain.
Ans: Silver iodide

155. _______ are chemicals used as medicine for mental disorders.
 Ans: Tranquillizers

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment