LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 06)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 06)

156. _______ is referred as wonder metal.
Ans: Titanium

157. Cathode rays are discovered by _______
Ans: Julius Plucker

158. Anode rays are discovered by ________
Ans: Gold Stein

159. The atomic number is first calculated by _______
Ans: Moseley

160. Neutron was discovered by ______
Ans: James Chadwick

161. The lightest metal is ________
Ans: Lithium

162. Electrum is an alloy of____________
Ans:Gold and Silver

163.In a dry cell _______&_________ act as electrodes
Ans: zinc, carbon

164.___________is the purest form of crystalline rock
Ans; Diamond

165.Rutile is the ore of ___________
Ans: Titanium

166. Galena is the ore of _____________
Ans:Lead

167.The most common halide by weight in earth crust is _______________
Ans : Flouride

168. Heaviest metal occurring in nature is______________.
Ans: Uranium

169._____________is the purest type of iron  that contains least amount of carbon.
Ans: Wrought Iron

170.When iron rests, its weight _______________
Ans: increases

171.The First Metal Used by man is_________________
Ans: Copper.

172.The glass used to make thermometers:
(a) Safety glass          (b) Pyrex glass
(c)  Flint glass            (d) Water glass
Answer: (b)

173. Impure camphor is purified by:
(a) Sublimation                      (b) Fractional crystallization
(c) Fractional distillation     (d) Steam distillation
Answer: (a)

174. Diesel oil is preferred for heavy motor vehicles because:
(a) It is cheap
(b) It causes less damage to the engine
(c) of its higher efficiency and fuel economy
(d) of its higher production from crude
Answer: (c)

175. The compound of Copper which is a constituent of Bordeaux Mixture? /
(a) Copper Sulphate                   (b) Copper Nitrate
(c)  Copper Phosphate               (d) Copper Oxide
Answer: (a)

176. The red colour of Mars is due to:
(a) Iodine                                              (b) Ferric oxide
(c) Potassium permanganate         (d) Methyl red
Answer: (b)

177. The bubbles in Champagne are:
(a) Carbon dioxide              (b) Hydrogen
(c) Oxygen                               (d) Nitrogen
Answer: (a)

178. The metal that shows acidic and basic character:
(a) Iron         (b) Aluminium       (c) Gold        (d) Silver
Answer: (b)

179. The chemical property of a metal is determined by:
(a) Electrons                            (b) Protons
(c) Neutrons                              (d) AIl of these
Answer: (a)

180. Which is added to petrol in cold countries to avoid freezing?
(a) Ethylene Glycol                        (b) Tetra Ethyl Lead
(c) Ethyl Mercaptan                        (d) Benzene
Answer: (a)

181. Natural rubber is a poly¬mer of:
(a) Ethylene         (b) Vinyl Chloride
(c) Isoprene           (d) Styrene
Answer: (c)

182. An element essential for the functioning of the Thyroid gland:
(a) Vanadium                         (b) Chlorine
(c) Iodine                                (d)  Magnesium
Answer: (c)

183. The setting of plaster is involved which among the following process?
(a) Hydrolysis                     (b) Hydration
(c) Reduction                      (d) None of these
Answer: (b)

184. Which of the following is a' common constituent of Transistor?
(a) Beryllium           (b) Iron         (c) Copper              (d) Germanium
Answer: (d)

185. The whitest substance:
(a) Topaz         (b) Diamond        (c) Marble    (d) Titanium dioxide
Answer: (d)

186. Which element has the second-highest capacity for oxidation?
(a) Iron            (b) Nitrogen        (c) Mercury         (d) Oxygen
Answer: (d)

187. The substance used for making artificial heart valve:
 (a)PVC     (b) Nylon            (c)Terrilyn             (d) Teflon
Answer: (d)

188. The hydrocarbon used for dry cleaning:       
(a) Benzene        (b) Toluene        (c) Methane      (d) Ethane
Answer: (a)

189.The nitrogen compound -used as both fertilizer and explosive:
(a) Ammonium Chloride             (b) Ammonium nitrate
(c) Urea                                            (d) Ammonium Carbonate
Answer: (b)

190. Lead Chromate imparts  ------ colour to rubber products:
(a) Yellow      (b) White           (c) Green                (d) Red
Answer: (a)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment