LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 04)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 04)

91. CaSO₄.2H₂O is the chemical formula of
(a) Gypsum (b) Plaster of Paris
(c) Caustic Soda (d) Baking Soda
Answer:( a)

92. The elements in the 17th  group of the modern periodic table are also known as
(a) Halogens (b) Noble Gases
(c) Transition Elements (d) Alkaline Earth Metals
Answer:(a )

93. The most abundant element in the universe is
(a) Helium (b) Hydrogen
(c) Nitrogen (d) Oxygen
Answer:( b)

94. The molecular formula of Baking Soda is
(a) Na₂CO (b) NaOH
(c) NaCl (d) NaHCO₃
Answer:( d)

95. Sodium Carbonate is generally prepared by
(a) Castner- Kellner Process (b) Contact Process
(c) Solvay Process (d) Haber Process
Answer:(c )

96. Which of the following is not a greenhouse gas?
(a) Water vapour (b) Hydrogen
(c) Ozone (d) Chlorofluorocarbon
Answer:(b )

97. Green Chemistry deals with
(a) Production of green coloured dyes
(b) reduction in the production of pollutants
(c) reduction in the time of chemical synthesis
(d) enhanced production in agriculture
Answer:(b )

98. Minamata disease is caused due to the poisoning of
(a) Cadmium (b) Arsenic
(c) Mercury (d) Zinc
Answer:( c)

99. International Mole day is celebrated on
(a) September 23 (b) October 23
(c) November 23 (d) December 23
Answer:(b )

100. Modern periodic table contains
(a) 7 groups and 18 periods
(b) 18 groups and 7 periods
(c) 8 groups and 17 periods
(d) 17 groups and 8 periods.
Answer:( b)

101. The excretory organ of Amoeba:
(a) Kidney (b) Malpigean tubes
(c) Contractive vacuole (d) Nephridia
Answer:(c)

102. Blood of Snail is ...... in colour:
(a) Red (b) Blue (c) Green (d) Yellow
Answer:(b)

103. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer:(a)

104. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow (b) Blue (c) Green (d) Red
Answer:(b)

105. Wax is soluble in:
(a) Benzene (b) Water (c) Alcohol (d) Iodine
Answer:(a)

106. ___________ is the mineral from which the metal is conveniently and economically extracted.
Ans: Ore

107. Iron coated with tin is called _________
 Ans: Tin plate

108. Who wrote the book De re Metallica?
 Ans: Georg Agricole

109. Bauxite and Cryolite are the main ores of ____________
Ans: Aluminium

110. Sulphide ores are purified by _____________ process.
Ans: Froth Hoatation

111. _________ is the process of heating the ore below its melting point in the absence of air to remove volatile impurities.
Ans: Calcination

112. _________ is the impurity present in the ore.
Ans: Gangue

113. Most abundant metal present in developed animals.
 Ans: Calcium

114. The atmosphere mainly consists of ________
Ans: Nitrogen

115. __________ is the central portion of earth.
Ans: Core

116. Most abundant metal present in blood is __________
Ans: Potassium

117. The elements which lose electrons in chemical reaction are called _________
Ans: Metals

118. _________ is the best conductor of heat and electricity.
Ans: Silver

119. _________ is the king of metals.
 Ans: Gold

120. _________ is the metal having the lowest melting point.
Ans: Mercury

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment