LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 17)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 17)

526. If you wish to have the maximum value of in respect of Vitamin D, which of the following would you choose?
(a) Cheese (b) Meal
(c) Milk (s) Rice
Answer: (a)

527. All of the following foods lack vitamin C, except
(a) Cheese (b) Milk
(c) Meat (d) Rice
Answer: (b)

528. Which of the following statements is not correct?
(a) Pepsin is produced in the glands in the lining- of the stomach
(b) Vegetable fats contain enough vitamin A and D
(c) Amino acids are a product of the digestion of proteins
(d) Vitamin C is most plentiful in citrus fruits.
Answer: (b)

529. All of the following statements are correct, except
(a) Proteins are an essential part of living cells
(b) Enzymes help the digestion by chemical means, acting as catalysts speeding up reactions
(c) Bile contains enzymes
(d) Lipase breaks up fats into fatty acids and glycerol
Answer: (c)

530. The vitamin concerned with blood clotting is
(a) Vitamin C (b) Vitamin D
(c) Vitamin A (d) Vitamin K
Answer: (d)

531. When there is a decrease in the concentration of oxygen in the blood, the rate of breathing
(a) Decreases (b) Increases
(c) Does not change
(d) Increases or decreases depending on the density of blood
Answer: (b)

532. The skin is an excretory organ. Which of the following substances is not excretory material?
(a) Oil (b) Urea
(C) Salt s (d) Water
Answer: (a)

533. Camels have greater adaptability to long periods of drought in hot desert s than other animals. This is because
(a) They have a large hump where also they can store water
(b) It s thick fur insulates its body against high external temperatures and reduces water loss
(c) Camels have a large rumen
(d) Camels can drink very fast, as much as 1/3 of their body weight
Answer: (b)

534. All the following fact s about camels make them adapt to long periods of drought in hot desert s, except
(a) Camels do not sweat until the external temperature rises to about 41°C, which is much higher than for most mammals
(b) Camels can survive a loss of up to 40 for per cent of their body water; for most mammals, this limit is 20 per cent
(c) The camel’s thick fur insulates its body against high temperatures thereby reducing water loss
(d) Camels can drink as much as 1/3 of their body weight in ten minutes, which other mammals cannot
Answer: (d)

535. Babies should be always kept in a reasonably warm temperature
whereas adults can withstand extreme cold. The reason for this is that
(a) They have a large surface area to volume ratio;  hence they lose much more heat than they produce
(b) They have a large volume to surface area ratio which result s in loss of body heat greater than they produce
(c) They sweat more than the adults, lowering their body temperature
(d) Their skin is more porous than that of the adult s
Answer: (a)

536. A newly born normal child will thrive best if it is given milk of
(a) Cow (b) Goat
(c) Mother (d) Skimmed milk 

537. Excretory products of mammals are useful to plant s. Which of the following is not a part of such secretions?
(a) Bile pigment s (b) Mineral salt s
(c) Carbon dioxide (d) Urea
Answer: (b)

538. Molasses are a
(a) By-product of fertiliser industry
(b) Synthetic commodity
(c) By-product of edible oil industry
(d) By-product of sugar industry
Answer: (d)

539. A flaming splinter is thrust into a bottle of oxygen, a bottle of nitrogen, and a bottle of carbon dioxide. The flame will go out in
(a) Nitrogen and carbon dioxide but not in oxygen
(b) Oxygen and nitrogen but not in carbon dioxide
(c) Oxygen and carbon dioxide but not in nitrogen
(d) Each case
Answer: (a)

540. The phases of the moon are partially the result of the
(a) Changes in the shape of the moon
(b) Revolution of the moon about the earth
(c) Variations in the moon’s gravitation
(d) Variation in the speed of rotation of the moon
Answer: (b)

541. The statutory warning "Cigarette smoking is injurious to health that appears on cigarette packet is based on the finding that
(a) Tobacco plant suffers from mosaic virus disease which is communicated by smoking
(b) Smoking and drinking cause mystery diseases
(c) Lung and oral cancer are more common among smokers than non-smokers
(d) More smokers stiffer from diabetes than non- smokers
Answer: (c)

542. Which of the following processes does not increase the amount of carbon dioxide in the air?
(a) Breathing (b) Decay of vegetation
(c) Petrol bumping (d) Photosynthesis
Answer: (d)

543. Which of the following processes is unsuitable for softening water possessing temporary hardness?
(a) Boiling                  (b) Filtration
(c) Adding calcium hydroxide (d) Distillation
Answer: (c)

544. A green leaf is partially covered and placed in the light for several days. If it is then boiled and tested for starch with iodine, what will be the result?
(a) Starch will be found only in the part of the leaf exposed to light
(b) A Starch will be found in the entire leaf
(c) Starch will be found only in the shaded part of the leaf
(d) Starch will not be found in the leaf at all
Answer: (a)

545. All of the following glands in the human body are ductless glands, except
(a) Adrenal (b) Pituitary
(c) Lachrymal (d) Thyroid
Answer: (c)

546.A body that is falling freely from a height (no air resistance) under the influence of gravity --------------
(a) Falls about 32 ft. during each second
(b) Increases its speed by about 32 ft/sec. during each second it falls
(c) Falls about 32 ft. during the first second after it starts to fall from rest
(d) Will increase its speed more during the fifth second of fall than during the first second
Answer: (b)

547. A difference between a compound and a mixture is that a compound
(a) (Is composed of molecules whereas a mixture is not
(b) Is much more easily broken down into its component elements than a mixture
(c) Is always solid" whereas a mixture may be a liquid, a solid, or a gas
(d) Always has the same composition whereas a mixture does not
Answer: (d)

548. A person, who met with an accident, was partially paralysed and lacked a sense of feeling after treatment. Which apart of the nervous system was affected by the accident?
(a) The left cerebral hemisphere was damaged
(b) The spinal cord seemed damaged
(c) The olfactory lobes seemed to have become defective
(d) The coulometer nerve seemed damaged
Answer: (b)

549. On a cool and wet day, a large quantity of dilute urine is passed out by most people. This is because
(a) The body temperature also decreases, resulting in the formation of more quantity of urine
(b) The body absorbs less water when the temperature is low
(c) There is reduced loss of water through sweat
(d) Retentive power of bladder decreases ‘on account of contraction
Answer: (c)

550. Through which of the following media does light travel fastest?
(a) Vacuum (b) Water
(c) Glass (d) Air
Answer: (a)

551. Excessive intake of polished rice causes deficiency of
(a) Vitamin A (b) Vitamin B
(c) Vitamin D (d) Vitamin K
Answer: (b)

552.The white blood cells, which play a very important role in protecting the body against disease-producing organisms
(a) Are larger in size and fewer in number than the red blood cells
(b) Have the same size but are fewer in number than the red blood cells
(c) Are larger in size and have nearly the same number as the red blood cells
(d) Have the same size and the same number as the blood cells
Answer: (a)

553. DNA is
(a) Acetic acid (b) Citric acid
(c) A class of nucleic acids  (d) An enzyme
Answer: (c)

554. Which of the following is essential for the plant s to help them in the formation of chlorophyll?
(a) Calcium V (b) Magnesium
(c) Potassium (d) Phosphorus
Answer: (b)

555. What is the range of heartbeat of a normally healthy person per minute?
(a) 90 - 100 times (b) 80 - 90 times
(c) 70 - 80 times (d) 60 - 70 times
Answer: (c)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment