LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 10)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 10)

286. What is the voltage of the electricity used for the domestic purpose?
(a) 460 (b) 110
(c) 230 (d) 275
Answer: (c)

287. The study of sound:
(a) Acoustics (b) Optics
(c) Otology (d) None of these
Answer: (a)

288. The device used to measure the depth of oceans using sound waves:
(a) Radar (b) Sonometer
(c) Sonar (d) Vernier
Answer: (c)

289. In which one of the following medium, the sound has maximum speed?
(a) Vacuum (b) Air
(c) Wood (d) Iron
Answer: (d)

290. The speed of sound in water is .....metre per second:
(a) 340 (b) 1435
(c) 3850 (d) 5000
Answer: (b)

291. The energy source related to oceans:
(a) Solar Panel (b) Wind Energy Farm
(c) Geothermal Energy (d) Wave Energy
Answer: (d)

292. The mirror used in the headlight of automobiles:
(a) Cylindrical (b) Plain
(c) Concave (d) Convex
Answer: (c)

293. What type of mirror is used in the rearview mirror of automobiles:
(a) Convex (b) Concave
(c) Cylindrical (d) None of these
Answer: (a)

294. Which ray has a negative charge?
(a) Alpha (b) Beta
(c) Gama (d) X-ray
Answer: (b)

295. What will be the colour of the sky if there is no atmosphere?
(a) White (b) Blue
(c) Black (d) Green
Answer: (c)

296. The phenomenon responsible for the blue colour of the sky:
(a) Dispersion (b) Diffraction
(c) Reflection (d) Diffusion
Answer: (a)

297. The temperature at which molecular action stops completely:
(a) Minus 373 degree C (b) Minus 273 degree C
(c) Zero 373 degrees C (d) 1000 degree C
Answer: (b)

298. Three primary colours of television are:
(a) Red, Green, Blue (b) Red, yellow, Blue
(c) Red, Yellow, Green   (d) Green, Blue, Yellow
Answer: (a)

299. The colour of the universe:
(a) Black (b) White
(c) Red (d) Blue
Answer: (a)

300. The rays used in the remote control of TV:
(a) UV Rays (b) Infra-Red rays
(c) X rays (d) Gama rays
Answer: (b)

301. India launched its first artificial satellite on April 19, 1975, from Kapustinyar in:
(a) Kazakhstan (b) Russia
(c) Ukraine (d) Uzbekistan
Answer: (b)

302. The colour of the Black box in aeroplanes:
(a) Red (b) Orange
(c) Green (d) Blue
Answer: (b)

303. The first satellite launched by the USA in 1958:
(a) Sputnik (b) Skylab
(c) Explorer-I (d) Challenger –I
Answer: (c)

304. Gravitational force is minimum in:
(a) Poles (b) Equator
(c) Temperate region (d) None of these
Answer: (b)

305. The process of converting one element into another:
(a) Reduction (b) Oxidation
(c) Transmutation (d) Migration
Answer: (c)

306. Compound that does not form a clear solution with cold water is
- Benzoic Acid

307. The lightest noble gas is
- Helium

308. The light emitted during a chemical reaction is called
- chemiluminescence

309. Amber colour is imparted to glass by adding
- carbon

310. Simpson and Harrison are associated with the invention of
- Chloroform

311. Epsom salt is
- hydrated magnesium sulphate

312. Penicillin was invented by Fleming in the year
-1929

313. The salt is known as 'Pearl ash' is-
- Potassium carbonate

314. The National Chemical Laboratory is situated in
- Pune

315. PVC plastics are obtained from vinyl chloride by the process of
- polymerization

316.Milk is an example of
- emulsion

317. The boiling point of water, on the kelvin scale of temperature, is
- 373

318. The substance that causes the worst air pollution is
- carbon monoxide

319. Dolomite is an ore of
-Mg

320. The element used in photocopying machines is
- Selenium

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment