LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 02)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 02)

31. Which instrument is used to measure altitudes in aircraft?
(a) Audiometer (b) Ammeter
(c) Altimeter (d) Anemometer
Answer:(c )

32. The absorption of ink by blotting paper involves
(a) capillary action phenomenon
(b) viscosity of ink
(c) siphon action
(d) diffusion of ink through the blotting
Answer:( a)

33. Which law is also called the law of inertia?
(a) Newton’s First Law
(b) Newton’s Second Law
(c) Newton’s Third Law
(d) All the above
Answer:(a )

34. Sudden fall in the barometer is an indication of
(a) Storm (b) Rain
(c) Tide (d) Clear Weather
Answer:( a)

35. Stainless steel is an alloy of
(a) Iron, Chromium and Nickel
(b) Iron, Chromium and Aluminium
(c) Iron and Nickel
 (d) Chromium and Aluminium
Answer:( a)

36. The power of a lens is measured in :
(a) diopters (b) aeon
(c) lumen  (d) candela
Answer:(a )

37. Albert Einstein was awarded Nobel Prize for his path-breaking research and formulation of the:
(a) Theory of Relativity
(b) Photo-Electric Effect
(c) Principle of Wave-Particle Duality
(d) Theory of Critical Opalescence
Answer:( b)

38. The instrument that measures arterial blood pressure is known as :
(a) Pyknometer            (b) Hypsometer
(c) Sphygmoscope     (d) Sphygmomanometer
Answer:(d )

39. Penicillin which is used as an antibiotic is obtained from
(a) Bacteria (b) Fungi
(c) Algae (d) Lichens
Answer:( b)

40. Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-cotton’ is genetically engineered by inserting a gene from a:
 (a) Bacterium (b) Virus
(c) Microalgae (d) Protist
Answer:(a )

41. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide (b) Sulphur dioxide
(c) Nitrous oxide (d) Hydrogen peroxide
Answer:( c)

42. The release of which one of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?
(a) Crab  (b) Gambusia Fish
 (c) Snail (d) Dogfish
Answer:(b )

43. Which one of the following is a vector of Kala-Azar disease?
(a) House Fly (b) Aedes Mosquito
 (c) Sand Fly (d) Anopheles Mosquito
Answer:( a)

44. Which one of the following element is essential for the transmission of nerve impulses in nerve fibres?
(a) Calcium (b) Sodium
(c) Zinc (d) Iron
Answer:( b)

45. In the human body, the red blood cells are produced in
(a) Liver (b) Muscles
(c) pancreas  (d) Bone Marrow
Answer:( d)

46. Which one of the following is biodegradable?
(a) DDT       (b) Paper
(c) Plastic   (d) Aluminium
Answer:(b )

47. Centre for DNA fingerprinting in India is located at
(a) Pune (b) Hyderabad
(c) Mumbai (d) Udaipur
Answer:(b )

48. In elephants which teeth grow into tuskers?
(a) Incisors of the lower jaw
 (b) Incisors of the upper jaw
(c) Canines of the lower jaw
(d) Canines of the upper jaw
Answer:(b )

49. Which one of the following system of the body is attacked by HIV?
(a) Reproductive (b) Immune
(c) Digestive (d) Nervous
Answer:(b )

50. The branch of science dealing with the improvement of the human race is
(a) Ecology (b) eugenics
(c) Euphenics (d) Zoology
Answer:(b )

51. Water-gas is a mixture of
(a) Carbon Dioxide  & Water
(b) Carbon Monoxide & Hydrogen
(c) Carbon Dioxide & Hydrogen
(d) Carbon Monoxide & Nitrogen
Answer:( b)

52. Which of the following is Glauber’s Salt?
(a) Na₂CO₃.10H₂O (b) Na₂SO₄.10H₂O
(c) K₂CO₃.10H₂O (d) K₂SO₄.1OH₂O
Answer:(b )

53. The metal present in Chlorophyll is
(a) Zinc (b) Iron
(c) Magnesium (d) Manganese
Answer:(c )

54. The acid which is called “Aqua Fortis” is
(a) Sulphuric Acid (b) Phosphoric Acid
(c) Carbonic Acid (d)Nitric Acid
Answer:( d)

55. The compound which is known as Inorganic Benzene is
(a) Borazole  (b) Diborane
(c) Borax (d) Boron Carbide
Answer:(a )

56. The metal used in high-temperature thermometry is
(a) Mercury (b) Galium
(c) Germanium (d) Copper
Answer:(b )

57. An antiknock agent among the following is
(a) Tetrahydrofuran (b) DDT
(c) Tetraethyl lead (d) TNT
Answer:( c)

58. Which of the following is known as the Universal solvent?
(a) Water (b) Benzene
(c) Sulphuric Acid (d) Nitric Acid
Answer:(a )

59. Cinnabar is the ore of
(a) Lead (b) Zinc
(c) Copper (d) Mercury
Answer:( d)

60. Contact Process and Lead Chamber Process are used in the manufacture of
(a) Nitric Acid (b) Ammonia
(c) Sulphuric Acid (d) Sodium Carbonate
Answer:(c )

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment