LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         KAS EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 03)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 03)

61. Chlorine gas can be prepared by
(a) Bosch Process (b) Haber Process
(c) Ostwald Process (d) Deacon’s Process
Answer:( d)

62. The isotope of hydrogen that does not contain any neutrons in its nucleus is
(a)Protium (b) Deuterium
(c) Tritium (d) Both (b) & (c)
Answer:(a )

63. The nonmetal which exists as a liquid in room temperature is
(a) Iodine (b) Bromine
(c) Fluorine (d) Mercury
Answer:( b)

64. Lord Rayleigh and Sir William Ramsay were awarded Nobel Prizes in 1904 for their discovery of
(a) Radioactivity (b) Superconductivity
(c) Noble gases (d) Transuranic elements
Answer:( c)

65. Baeyers’s reagent is
(a) Dilute alkaline solution of KMnO₄
(b) Alkaline Solution of K₂(Hgl₄)
(c) Copper Sulphate Solution
(d) Solution of Mercuric and Mercurous Nitrate
Answer:( a)

66. Brass is an alloy of
(a) Aluminium & Zinc (b) Copper & Aluminium
(c) Nickel & Zinc (d) Copper & Zinc
Answer:(d )

67. Dry ice is
(a) Solid Sulphur Dioxide (b) Solid Ammonia
(c) Solid Carbon Dioxide (d) Solid Hydrogen Sulphide
Answer:( c)

68. Silver Nitrate is commonly known as
(a) Lunar Caustic (b) Caustic Soda
 (c) Blue Vitriol (d) White Vitriol
Answer:(a )

69. An extremely toxic and deadly compound responsible for the Bhopal gas tragedy is
(a) Benzene Hexachloride  (b) DDT
(c) Methyl isocyanate (d) Methyl alcohol
Answer:(c )

70. Nitrogen present in an organic compound can be estimated by
(a) Dumas Method (b) Kjeldahl’s Method
(c) Carvis Method (d) both (a) & (b)
Answer:(d )

71. The molecular formula of benzene is
(a) C₆H₁₄  (b) C₆H₁₂
(c) C₆H₁₀  (d) C₆H₆
Answer:( d)

72. Different components of Crude oil are separated in the petroleum industry by
(a)Chromatography (b) Fractional distillation
(c) Crystallization (d) Differential extraction
Answer:( b)

73. Thermodynamically stable allotropic form of carbon is
(a) Diamond (b) Graphite
(c) Fullerene (d) Coke
Answer:(b )

74. Marsh gas is
(a) Methane (b) Ethane
(c) Propane  (d) Butane
Answer:( a)

75. The substance added to LPG to detect leakage is
(a)Ethanol (b) Ethyl Mercaptan
(c) Ethylamine (d) Chloroethane
Answer:(b )

76. Nucleus was discovered by
(a) Neils Bohr (b) J J Thompson
(c) James Chadwick (d) Rutherford
Answer:(d )

77. Atoms of the same element having the same atomic number but different mass numbers are called
(a) Isomers (b) Isobars
(c) Isotones (d) Isotopes
Answer:( a)

78. The maximum number of electrons that can be accommodated in an orbital is
(a)2       (b) 6     (c) 10  (d) 14
Answer:(a )

79. Fl is the symbol of
(a) Fluorine (b) Flerovium
(c) Fermium (d) Francium
Answer:( b)

80. Isosters are molecules containing the same number of
(a) protons & neutrons (b) atoms and electrons
(c) atoms & neutrons (d) electrons & neutrons
Answer:(b )

81. Avogadro’s number is
(a) 6.02x10²⁴   (b) 6.20x10²⁴
(c) 6.02x10²³      (d) 6.20x10²⁴
Answer:( c)

82. 1 and is defined as the mass equal to 1/12th  of the mass of an atom of
(a) ¹²C         (b)¹³C                (c) ¹H          (d)²H
Answer:( a)

83. Uncertainty Principle is proposed by
(a) de Broglie  (b) Bohr
(c) Max Plank (d) Heisenberg
Answer:( d)

84. Water has maximum density at
(a) 0°C              (b) 4°C
(c) 100°C        (d) 40°C
Answer:(b )

85. H₂O exists as a liquid due to the presence of
(a) Ionic bond (b) London Forces
(c) Hydrogen Bond (d) Co-ordinate bond
Answer:( c)

86. The most abundant element in the human body is
(a) Oxygen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Nitrogen
Answer:( a)

87. The polymer used to make nonstick utensils is
(a) Freon (b) Teflon
(c) Bakelite (d) Polythene
Answer:( b)

88. An example of a secondary cell is
(a) Dry cell (b) Mercury cell
(c) lead storage cell (d) Both (a) & (b)
Answer:(c )

89. Who proposed the Law of Octaves?
(a) Newlands  (b) Dobereiner
(c) Lavoisier (d) Mosely
Answer:(a )

90. Which of the following is known as Slaked Lime?
(a) Calcium Oxide (b) Calcium Carbonate
(c) Calcium Hydroxide (d) Calcium Phosphate
Answer:(c )

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a Comment