LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 12 February 2020

General Science: Questions and Answers (Chapter: 16)

General Science: Questions and Answers 
(Chapter: 16)

496. A substance used for destroying micro-organisms and rendering the material sterile is called
(a) An antibody (b) An antitoxin
(c) An antigen (d) A  disinfectant
Answer: (d)

497. Which of the following organisms causes Tuberculosis?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (a)

498. Which of the following organisms causes Pneumonia?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (b)

499. Which of the following organisms causes the common cold?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (d)

500. Which of the following organisms causes Cholera?
(a) Bacillus (b) Cocci
(c) Protozoan (d) Virus
Answer: (a)

501. The chief food of a housefly is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar of flowers
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (a)

502. The Chief food of a mosquito larva is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plant s A
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water
Answer: (d)

503. The chief food of a butterfly larva is
(a) Decaying organic matter   (b) Leaves of plant s
(c) Nectar of flowers (d) Microorganisms found in water
Answer: (b)

504. The part of the body directly affected by Ricket s is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (a)

505. The part of the body directly affected by Pneumonia is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (d)

506. The part of the body directly affected by Rabies is
(a) Bone tissue (b) Epidermal tissue
(c) Nervous system (d) Respiratory system
Answer: (c) 

507. The part of the body directly affected by Beri Beri disease is
(a) Nervous system (b) Epidermal tissue
(c) Respiratory system (d) Bone tissue
Answer: (a)

508. The element Nitrogen is found in
(a) Carbohydrates (b) Fat s
(c) Proteins (d) None of the above
Answer: (c)

509. As the amount of clay in a soil increase, its water-retaining capacity
(a) Decreases (b) Increases
(c) Remains unchanged
Answer: (b)

510. As the number of micro-organisms in a soil increase, the amount of humus in the same soil
(a) Increases (b) Decreases
(c) Remains unchanged   (d) None of these
Answer: (a)

511. Which of the following plant s adds more oxygen to the atmosphere than it removes?
(a) Bread mould (b) Corn
(c) Mushroom (d) Yeast
Answer: (b)

512. Which of the following blood groups of human beings is a universal donor?
(a) AB (b) A
(c) B (d) O
Answer: (d)

513. It is customary to transfuse the blood of the same group as that of the patient, and only in an emergency to give the blood of the donor whose blood group is
(a) O (b) A
(c) B (d) AB
Answer: (a)

514. Haemoglobin in the blood is a complex protein rich in
(a) Copper (b) Gold
(c) Iron (d) Silver
Answer: (c)

515. Haemoglobin is rich in a mineral which has a great affinity for
(a) Carbon dioxide (b) Chlorine
(c) Hydrogen (d) Oxygen
Answer: (d)

516. Amino acids are a product of the digestion of
(a) Carbohydrates (b) Fat s
(c) Proteins (d) Vitamins
Answer: (c)

517. Which of the following is a starch digesting enzyme?
(a) Insulin (b) Ptyalin
(c) Lipase (d) Renin
Answer: (b)

518. Which of the following has the highest fat content?
(a) Milk (b) Potato
(c) Rice (d) Sugar
Answer: (a)

519. Which one of the following secretions does not contain enzymes?
(a) Gastric juice (b) Saliva
(c) Pancreatic juice (d) Bile
Answer: (d)

520. Which of the following is the product of the digestion of proteins?
(a) Amino acids     (b) Alcohol
(c) Carbon dioxide (d) Lactic acid
Answer: (a)

521. Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the
(a) Liver (b) Small intestine
(c) Stomach (d) None of the above
Answer: (c)

522. Corn kernels are seeds and contain digestive enzymes which convert starch into
(a) Glucose (b) Glycol
(c) Lactose (d) Sucrose
Answer: (a)

523. The kidneys in the human body
(a) Regulate the water balance in the body
(b) Regulate the concentration of the salt s in the blood and of  the reaction (acid-base balance) of the blood
(c) Excrete waste products and any excess of salt s
(d) All of the above
Answer: (d)

524. Which of the following is nearly a complete food by itself‘?
(a) Cheese (b) Milk
(c) Meat (d) Rice
Answer: (b)

525. Which of the following foods (one ounce of an edible raw portion of each) provides the largest number of Kcal Of energy?
(a) Cheese (b) Meat
(c) Margarine (d) Wheat
Answer: (c)

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment