LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 20 February 2020

Graduate Level Questions - 55

Graduate Level Questions - 55
1351. Father of Civil Aviation in India:
(a) Jamshedji Tata (b) JRD Tata
(c) Ratan Tata (d) MS Swaminathan
Answer: (b)

1352. The first European to invade India:
(a) Darius (b) Cyrus
(c) Seleucus (d) Alexander
Answer: (d)

1353 .Cambay is famous for:
(a) Petroleum (b) Woolen products
(c) Locomotive (d) Dairy
Answer: (a)

1354. Dilwara Jain temples are in:
(a) Mount Abu (b) Junagarh
(c) Palitana (d) Bhubaneswar
Answer: (a)

1355. Ahmedabad is on the banks of:
(a) Ganga and Yamuna (b) Narmada
(c) Sabarmati (d) Tapti
Answer: (c)

1356. Haldia forms a part of ...... port.
(a) Mumbai (b) Paradeep
(c) Kolkata (d) Chennai
Answer: (c)

1357. The Imperial Bank of India became State Bank of India in:
(a) 1949  (b) 1950  (c) 1955 (d) 1960
Answer: (c)

1358. The number of General insurance companies in public sector India:
(a) 3   (b) 5  (c) 2  (d) 4
Answer: (d)

1359 The Indus Valley site Lothal is in the state of:
(a) Rajasthan (b) Punjab
(c) Haryana (d) Gujarat
Answer: (d)

1360. What is known as ‘Adikavya’?
(a) Ramayan (b) Rig Veda
(c) Bhagavat Gita (d) Mahabharat
Answer: (a)

1361. The first country to make silk cloths:
(a) China (b) India
(c) Egypt (d) Mesopotamia
Answer: (a)

1362. The vehicle that carried Yuri Gagarin, the first cosmonaut, to space on 12th April 1961
(a) Vostok-1 (b) Sputnik-1
(c) Vostok-VI (d) Sputnik-2
Answer: (a)

1363. Which planet has the highest gravitational force?
(a) Earth  (b) Mars (c) Jupiter  (d) Neptune
Answer: (c)

1364. Which gland is known as ‘biological clock’?
(a) Pineal gland (b) Pituitary
(c) Thymus (d) Pancreas
Answer: (a)

1365. Xerophthalmia is caused by the deficiency of
Vitamin:
(a) A   (b) B2   (c) D (d) K
Answer: (a)

1366. Alexander the Great passed away at:
(a) Alexandria (b) Taxila
(c) Hindukush (d) Babylon
Answer: (d)

1367. Who was called ‘the parrot of India’?
(a) Amir Khusrau (b) Faizi
(c) Abul Fazl (d) Tansen
Answer: (d)

1368.Guru Nanak was born in:
(a) 1439   (b) 1469 (c) 1479  (d) 1489
Answer: (a)

1369. Who wrote ‘Indian Unrest’?
(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Valentine Chirol
(c) Annie Besant (d) AO Hume
Answer: (b)

1370. Who wrote ‘Lolita’?
(a) Vladimir Nabokov (b) Tolstoy
(c) Maxim Gorky (d) Victor Hugo
Answer: (a)

1371. Who is the chairperson of the National Advisory Council?
(a) Margarette Alwa (b) Sheila Dixit
(c) Sonia Gandhi (d) Pratibha Patil
Answer: (c)

1372. Tumalapalli Uranium Mine is in the state of:
(a) Karnataka (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

1373. Who was in charge of the portfolio of finance when 14 Indian banks were nationalised on 19th July 1969?
(a) Indira Gandhi (b) V.P.Singh
(c) YB Chawan (d) C Subramanyam
Answer: (a)

1374. The headquarters of the National Investigation Agency (NIA) formed in 2009:
(a) Mumbai (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Kolkata
Answer: (c)

1375. Woollen industrial units are largely concentrated in the north Indian states namely.......
(a) Punjab and Haryana (b) UP and MP
(c) Rajasthan and Gujarat
(d) Jharkhand and Bihar
Answer: (a)

1376. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
(a) Mahanadi (b) Cauveri
(c) Tapti (d) Godavari
Answer: (c)

1377. If a person submits an application to the State Public Information Officer under the Right to Information Act, a reply to be furnished to him within a period of ........ days.
(a) 30   (b) 45  (c) 15 (d) 60
Answer: (a)

1378. The phenomenon of splitting of light into its constituents:
(a) Diffraction (b) Interference
(c) Refraction (d) Dispersion
Answer: (d)

1379. Jindhagada Peak (1690m), the highest point in the Eastern Ghats is in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Orissa (d)West Bengal
Answer: (b)

1380. The surface that absorbs all the colours in the spectrum will be seen as:
(a) White (b) Black
(c) Violet (d) Red
Answer: (b)

1381. The gas formed in Sun as the result of nuclear fusion:
(a) Oxygen (b) Hydrogen
(c) Ozone (d) Helium
Answer: (d)

1382. To prepare a presentation/ slide show which application is commonly used?
(a) Photoshop (b) Outlook Express
(c) PowerPoint (d)  Internet Explorer
Answer: (c)

1383. What is correcting errors in a program called?
(a) Grinding (b) Interpreting
(c) Compiling (d) Debugging
Answer: (d)

1384. Which of the following Satyagrahas was conducted after independence?
(a) Guruvayur Satyagraha
(b) Paliyam Satyagraha
(c) Suchindram Satyagraha
(d)  Vaikom Satyagraha
Answer: (b)

1385. Which one of the following is not a hardware of a computer?
(a) Monitor (b) CPU
(c) Windows (d) Keyboard
Answer: (c)

1386. Who formulated the system of pH value?
(a) Lavoisier (b) Pasteur
(c) Dalton (d) Sorenson
Answer: (d)

1387.‘Biosphere Reserve Project’ is aimed at protecting:
(a) Environment 
(b) Cattle population
(c) Flora and Fauna
(d) Human beings from pollution
Answer: (c)

1388. The executive powers of the Union of India are vested with:
(a) President (b) Vice President
(c) Prime Minister (d) Speaker
Answer: (a)

1389. The Constitution originally mentioned about ...... categories of states and territories.
(a) Three (b) Four
(c) Five (d) Six
Answer: (b)

1390. ‘Endosulfan’ is an insecticide used in ____ plantations.
(a) Cashew (b) Rubber
(c) Plantain (d)  Coffee
Answer: (a)

1391. Who was the Viceroy when the Indian Independence Act was given royal assent on 18th July 1947?
(a) Wavell (b) Linlithgo
(c) Mountbatten (d) Wellington
Answer: (c)

1392. Which one of the following is not a function of the Reserve Bank of India?
(a) Banker to the Govt.
(b) Keeping foreign exchange reserve
(c) Issuing one rupee coin and note
(d) Regulating credit in the country
Answer: (c)

1393. In which date general budget presents in India?
(a) Last working day of February
(b) April 1 (c) March 31
(d) February 28
Answer: (a)

1394. Who were the Ali Brothers in the national movement?
(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Answer: (c)

1395. The first K. Karunakaran Foundation Award was given to:
(a) Sonia Gandhi (b) Pranab Mukherjee
(c) Veerappa Moily (d) Manmohan Singh
Answer: (b)

1396. Sundarban National park is situated in the delta of:
(a) Mahanadi (b) Ganga-Brahmaputra 
(c) Krishna (d) Godavari
Answer: (b)

1397. “The lathi blows hurled at me will prove as nails in the coffin of the British imperialism’ Whose words are these?
(a) Bhagat Singh (b) Gandhiji
(c) Lajpat Rai (d) GB Pant
Answer: (c)

1398. Who led the ‘Liberation Struggle’?
(a) P.T.Chacko
(b) Mannath Padmanabhan
(c) Pattom Thanu Pillai 
(d) R.Sankar
Answer: (b)

1399. Who trained Shivaji in warfare and arms?
(a) Guru Ram Das (b) Shahji Bhonsle
(c) Dadaji Kondadev (d) None of these
Answer: (c)

1400. Which is known as ‘the lungs of Kochi’?
(a) Mangalavanam (b) Kumbalangi
(c) Bolghatty (d) Vypin Island
Answer: (a)
<Next Page><01, ....... 4748495051525354, 55, 56>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment