LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 20 February 2020

Graduate Level Questions - 56

Graduate Level Questions - 56
1401. The northernmost backwater in Kerala:
(a) Uppala (b) Kavvayi
(c) Manakkody (d) Enamakkal
Answer: (a)

1402. Who was the Viceroy when the capital of British India was transferred from Kolkata to Delhi?
(a) Hardinge II (b) Reading
(c) Chelmsford (d) Curzon
Answer: (a)

1403. What is the full form of USB?
(a) Universal Security Block
(b) Ultra Serial Block
(c) United Service Block
(d) Universal Serial Bus
Answer: (d)

1044. The area where black soil is found in Kerala:
(a) Onattukara (b) Kollam
(c) Chittur (d) Chinnar
Answer: (c)

1405. In which language Gandhiji wrote Hind Swaraj?
(a) English (b) Hindi
(c) Gujarati (d) Marathi
Answer: (c)

1406. The Information Technology Amendment Bill was passed by the Parliament in:
(a) 2008 (b) 2009
(c) 2010 (d) 2011
Answer: (a)

1407. Mananchira Ground is at:
(a) Malappuram (b) Kozhikode
(c) Thalassery (d) Kannur
Answer: (b)

1408. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?
(a) Gandhiji (b) Nehru
(c) Jinnah (d) Ambedkar
Answer: (c)

1409. Which part of the Constitution of India represents the quintessence, the philosophy and the ideals or soul of the Constitution?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental duties
(c) Directive Principles 
(d) Preamble
Answer: (d)

1410. The idea of Suspension of Fundamental Rights during an emergency  has been copied from:
(a) USA
(b) Weimar Constitution of Germany
c) Canada 
(d)  Australia
Answer: (b)

1411. Who decides reasonableness of restrictions imposed on the Fundamental Rights?
(a) Parliament  
(b) Election Commission
(c) Attorney General
(d) Supreme Court and High Court
Answer: (d)

1412. Most of the commonly available personal computers/laptops have a keyboard popularly known as:
(a) QWERTY (b) QOLTY
(c) ALTER (d) UCLIF
Answer: (a)

1413. The primary purpose of the software is turn the data into:
(a) Websites (b) Information
(c) Programs (d) Objects
Answer: (b)

1414. Which state is known as ‘Jewel of India’?
(a) Madhya Pradesh (b) Andhra Pradesh
(c) Meghalaya (d) Manipur
Answer: (d)

1415. The idea of the Public Service Commission has been copied from:
(a) USA (b) Japan
(c) Govt of India Act, 1935 (d) Canada 
Answer: (c)

1416. Which Article was inserted by the 86th amendment of the Constitution to the list of Fundamental Rights?
(a) 21A (b) 22
(c) 23 (d) 24
Answer: (a)

1417. The first cyber police station in Kerala was started at:
(a) Kozhikode (b) Kochi
(c) Thiruvananthapuram (d) Thrissur
Answer: (c)

1418. The National Human Rights Commission Chairman will be:
(a) A former judge of Supreme Court
(b) A sitting judge of Supreme Court
(c) A former Chief Justice of Supreme Court
(d) A former Chief Justice of High Court
Answer: (c)

1419. The part of the atmosphere in contact with the earth is:
(a) Stratosphere (b) Troposphere
(c) Mesosphere (d) Thermosphere
Answer: (b)

1420. What are the objects of the Right to Information Act 2005?
(a) Openness of administration
(b) Transparency in administration
(c) Accountability in administration
(d) All of the above
Answer: (d)

1421. The National Policy for the empowerment of woman was issued in the year:
(a) 1998 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2005
Answer: (c)

1422.The Article in the Constitution of India which provides for the appointment of a special officer for Scheduled Castes and Scheduled Tribes by the President of India:
(a) 164   (b) 341  (c) 342 (d) 338
Answer: (d)

1423. Which of the following is a Web Browser?
(a) Paint (b) Firefox
(c) PowerPoint (d) Word
Answer: (b)

1424. Who was the founder of Aryasamaj?
(a) Raja Ram Mohun Roy
(b) Dayanand Saraswathy
(c) Annie Besant (d) Vivekananda
Answer: (b)

1425. Who introduces Railway for the first time in India?
(a) Dalhousie (b) Canning
(c) Hudson (d) Wellesley
Answer: (a)
<First Page><01, ....... 4748495051525354, 55, 56>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment