LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 01

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 01
725 Questions and Answers
1. Which is different from others?
(a) YAZ (b) DFE
(c) HJI (d) LKN
Answer: (d)

2. Find out the odd one:
(a)108 (b) 85
(c) 153 (d) 204
Answer: (a)

3. A man starts from a point, walks 2 kms towards the north, turns towards his right and walks 2 kms, turns right again and walks. What is the direction now he is facing?
(a)South (b) East
(c) North (d) West
Answer: (a)

4. A man sells an article at 10% loss. If he had sold it at Rs.10 more, he would have gained 10%. The cost price of the article is:
(a) Rs.100 (b) Rs.55
(c) Rs.50 (d) Rs.110
Answer: (c)

2. A man buys an article for Rs.80 and marks as Rs.140. Then he allows for a discount of 40%. What is the loss or gain per cent?
(a)12% gain (b) 10% loss
(c) 12% loss (d)  10% gain
Answer: (b)

6. The least four-digit number which is a perfect square is:
(a)1000 (b) 1076
(c) 1024 (d) None of these
Answer: (c)
7. Mountain: Hill:: Tree:?
(a)Forest (b) Shrub
(c) Leaf (d) Ground
Answer: (b)

8. The market price of a watch is Rs. 800.  A shopkeeper gives two successive discounts and sells the watch at Rs.612. If the first discount is 10%, then the second discount is:
(a)12% (b) 20%
(c) 10% (d)  15%
Answer: (d)

9. Which one is different from others?
(a) Foreword (b) Index
(c) Text (d) Preface
Answer: (c)

10. 4.036 divided by 0.04 gives:
(a)100.9 (b) 10.9
(c) 10.09 (d) 1.009
Answer: (a)

11. Select the meaningful order: 1.Doctor 2. Fever 3.Prescribe 4.Diagnose 5.Medicine
(a)2,1,3,4,5 (b) 1,4,3,2,5
(c) 2,4,3,5,1 (d) 2,1,4,3,5
Answer: (d)

12. The ratio of cost price and selling price is 4:5. The profit per cent is:
(a)10% (b) 25%
(c) 20% (d)  30%
Answer: (b)

13. CAT,FDW,IGZ,?
(a)KTC (b) KJA
(c) LJC (d) LHD
Answer: (c)

14. 52% of students from a college participated in a survey.  What is the respective ratio between the number of students who did not participate in the survey to the number of students who participated?
(a)12:13 (b) 11:13
(c) 12:17 (d) Cannot be determined
Answer: (a)

15. 1,2,4,3,9,4,16,5,?,?
(a)6,22 (b) 21,9
(c) 30,8 (d) 25,6
Answer: (d) 

16. The sum of money placed at compound interest doubles itself in 5 years. It will amount to eight times itself at the same rate of interest in ____ years.
(a) 10     (b) 15 (c) 7   (d) 20
Answer: (b)

17. Find the odd word:
(a) Jungle (b) Forest
(c) Woods (d)  Animals
Answer: (d)

18. Genuine: Authentic:: Mirage:?
(a)Illusion (b) Image
(c) Hideout (d) Reflection
Answer: (a)

19. Which is most like the set given in the question (2,10,58):
(a) (3,15,87) (b) (7,30,94)
(c) (2,20,68) (d)  (9,30,96)
Answer: (a)

20. A train passes a telegraph post in 8 seconds and a 264 m long bridge in 20
seconds.  What is the length of the train?
(a)180m (b) 164m
(c) 176m (d) 158m
Answer: (c)

21. If 3265 is related to 4376, in the same way, 4673 is related to:
(a) 2154 (b) 5487
(c) 3562 (d) 5784
Answer: (d)

22. The sum of four consecutive integers is 1294. The greatest of them:
(a)321 (b) 325
(c) 323 (d)  322
Answer: (b)

23. Sum of three consecutive numbers is 87. Find the smallest among these numbers:
(a) 29 (b) 30
(c) 26 (d) 28
Answer: (d)

24. A dealer marks the price of a cloth 30% above the cost price but allows a discount of 10% for cash payment.  His profit per cent is:
(a)20% (b) 15%
(c) 17% (d)  10%
Answer: (c)

25. Point out the word which cannot be formed using the letters of the given word ‘OUTRAGEOUS’:
(a)GREAT (b) OUTAGE
(c) SURAT (d) GREGARIOUS
Answer: (d)

26. WVTSQPNMKJ??
(a) HG (b) IL
(c) GH (d) GF
Answer: (a)

27. An article passing through two hands and is sold at a profit of 38% at the original price. If the first dealer makes a profit of 20%, then profit per cent made by the second is:
(a)12 (b) 15
(c) 5 (d)  10
Answer: (b)

28. Find the odd word:
(a)Reject (b) Refuse
(c) Renounce (d) Redeem
Answer: (d)

29. The least-square which is divisible by 20, 24 and 8 is:
(a)240 (b) 360
(c) 3600 (d) 900
Answer: (c)

30. Select the related word: Sorrow: Joy:: Pleasure:?
(a)Anger (b) Pain
(c) Jealousy (d) Malice
Answer: (b)

31. The simple interest on Rs.560 for 4 years is Rs.156.80; the rate per cent per annum is:
(a)7% (b) 4%
(c) 5% (d)  6%
Answer: (a)

32. Admiral: Sea:: General:?
(a)Land (b) Army
(c) Soldier (d)   War
Answer: (a)

33. If the selling price of 40 articles is equal to the cost price of 50 articles, then the loss or gain per cent is:
(a)25% loss (b) 20% gain
(c) 20% loss (d)    25% gain
Answer: (d)

34. If 4 is equivalent to 12, then  5 is related to:
(a)25 (b) 22
(c) 20 (d) 30
Answer: (c)

35. Mr.Nair’s monthly salary is Rs.22500. He took a loan of Rs.30000 on simple interest at the rate of 5 % per annum.  The amount that he will be paying as a simple interest in 3 years is what per cent of his monthly salary?
(a)10 (b) 18
(c) 20 (d)  25
Answer: (c)

36. 1,3,7,15,31,?
(a)60 (b) 61
(c) 62 (d) 63
Answer: (d)

37. How many pieces of 9.5 metres long piece of cloth can be cut out of a 1095.5 metres cloth?
(a)120 (b) 180
(c) 115 (d) 90
Answer: (c)

37. 2,4,8,___,22
(a)16 (b) 14
(c) 12 (d) 10
Answer: (b)

39. Simple interest on a certain sum at the rate of 20% per annum for a period of 8 years amounts to 10960. What is the original sum of money?
(a)6850 (b) 6500
(c) 7800 (d) 8000
Answer: (a)

40. Painting: Brush:: Carving:?
(a)Wood (b) Sculptor
(c) Chisel (d) Pen
Answer: (c)

41. 526 x 12 +188= 50 x?
(a)120 (b) 160
(c) 140 (d)  130
Answer: (d)

42. Select the odd one:
(a) 55x5 (b) 15x15
(c) 5x45 (d) 25x9
Answer: (a)

43. ?% of 5600- 28% of 3500= 1988
(a)58 (b) 55
(c) 51 (d) 53
Answer: (d)

44. Body :Food:: Engine: ?
(a)Heat (b) Coal
(c) Fuel (d)  Petrol
Answer: (c)

45. The average age of A,B and C is 70 years. What is the age of B, if the ratio of their ages is 3:7:5 respectively:
(a) 98 (b) 84
(c) 42 (d)  70
Answer: (a) 

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment