LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 03

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 03
91. If an amount of Rs.172850 is equally distributed amongst 25 people, how much amount would each person get?
(a)Rs.8912.50            (b) Rs.8642.50              (c) Rs.7130             (d) Rs.6914
Answer: (d)

92. What percent of 220 is 99?
(a)45    (b) 55     (c) 35   (d) 40
Answer: (a)

93. X,V,S,O,___
(a) J     (b) K         (c) L    (d)  M
Answer: (a)

94. ADH,DGK,GJN,?
(a)ORV      (b) JMP    (c) JLM   (d) JMQ
Answer: (d)

95. Which set is odd?
(a)(13,40)             (b) (14,42)           (c) (15,46)               (d)  (16,49)
Answer: (b)

96. If the price of silver is Rs.3810 per 100gms, what will be the approximate value of 15.7 gms?
(a) Rs.900              (b) Rs.65                  (c) Rs.750             (d) Rs.600
Answer: (d)

97. Select the meaningful order: (1) Doctor (2) Fever (3) Medicine (4) Medical Shop
(a)4,3,2,1              (b) 1,4,3,2               (c) 2,1,4,3               (d) 3,1,4,2
Answer: (b)

98. The population of a town is 126800. It increases by 15% in the first year and decreases by 20% in the second year. What is the population of the town at the end of two years?
(a)174984           (b) 135996            (c) 116656             (d) 145820
Answer: (c)

99. Arrange the following words according to dictionary: 1. Grasp 2.Granite 3.Grass 4.Graph 5.Grape
(a)5,1,2,3,4            (b) 2,5,4,1,3           (c) 5,1,3,2,4         (d) 2,5,1,4,3
Answer: (b)

100. By selling a book for Rs.270, 20% profit was earned. What is the cost price of the book?
(a)Rs.216          (b) Rs.226              (c) Rs.254                  (d)  Rs.225
Answer: (d)

101. Select the odd one:
(a)Aeroplane               (b) Bird             (c) Tanker                 (d) Parachute
Answer: (c)

102. If 56a+56b=1008, what is the average of ‘a’ and ‘b’?
(a) 6                 (b) 12                (c) 9            (d) 18
Answer: (c)

103. West: North East:: South:?
(a)North              (b) Northwest             (c) Southeast            (d) South
Answer: (b)

104. A, B, C, D and E are five consecutive odd numbers. The average of the five numbers is 25. What is the product of C and E?
(a) 675                      (b) 575                   (c) 621                   (d)   725
Answer: (d)

105. 6,10,18,34,?
(a) 46               (b) 56                     (c) 66                        (d) 76
Answer: (c)

106. One-third of three fourth of a number is 30. What is the number?
(a) 90             (b) 80                  (c) 150                     (d) 120
Answer: (d)

107. 4, 8, 12, 24, 36,?
(a) 72   (b) 48    (c) 60  (d) 144
Answer: (a)

108. 1, 2, 4, 6, 7, 10, 10, ?, 13
(a) 11        (b) 14      (c) 12    (d) 7
Answer: (b)

109. What has the following places in common? 
Ajanta, Ellora, Elephanta
(a)Cave temples                                          (b) National parks
(c) Atomic power stations                        (d) Gold mines
Answer: (a)

110. An amount of money is to be distributed among P, Q and R in the ratio 3:5:6.  If R getsRs.400 more than Q, what is the difference between P’s and Q’s shares?
(a)Rs.1200         (b) Rs.800            (c) Rs.1600         (d) Data inadequate
Answer: (b)

111. If 123 stands for 987, then 234 stands for:
(a)768                 (b) 876                   (c) 586                    (d)  785
Answer: (b)

112. Rajesh is four years older to Jayan at present. After four years the ratio of their ages will be 3:2. What is Jayan’s age at present?
(a) 8 years                            (b) 6 years
(c) 8 years                         (d) Data inadequate
Answer: (c)

113.If  42 is equivalent to 56, then 110 isequivalent to:
(a) 132                  (b) 136             (c) 140               (d) 18
Answer: (a)

114. The area of a rectangular field is 2100 sq.metres.  If the field is 60 metres long, what is its perimeter?
(a) 180                         (b) 200                  (c) 240             (d) 190
Answer: (d)

115. If the length and breadth of a rectangular field is increased, the area increased by 50%. If the increase in length was 20%, by what percentage was the breadth increased?
(a)30%                 (b) 25%                (c) 20%                (d)  Data inadequate
Answer: (b)

116. If DIAMOND is coded as VQYMKLV, then WEALTH is coded as:
(a) CUYNFR           (b) HTLAEW        (c) YCONWJ             (d) XFBMUI
Answer: (a)

117. The average age of 24 boys in a class is 11. When the teacher’s age is included, the average increases by one. What is the age
of the teacher?
(a) 34 years           (b) 42 years                (c) 48 years         (d) 36 years
Answer: (d)

118. Encouragement: Victory:: Frustration:?
(a)Stalemate           (b) Anger         (c) Failure                (d) Anxiety
Answer: (c)

119. The area of a rectangle is 20 times its breadth. The perimeter of the rectangle is 76 cms. What is the length of the rectangle?
(a)40cms             (b) 18cms              (c) 36cms           (d)  Data inadequate
Answer: (b)

120.If 365 is related to 90, in the same way 623 is related to:
(a) 36               (b) 45                  (c) 123                    (d)  63
Answer: (a)

121. An ore contains 12% copper. How many kgs of ore are required to obtain 69 kg of copper?
(a) 424  (b) 575   (c) 828  (d) 1736
Answer: (b)

122. Choose the odd one:
(a) B  (b) C  (c) D  (d) E
Answer: (d)

123. 32% of 350= 73+?
(a) 49  (b) 39  (c) 42  (d) 185
Answer: (b)

124. Choose the odd one:
(a) 7426 (b) 3672
(c) 4465 (d) 5572
Answer: (b)

125. Pointing to Veena in the photograph, Vishnu said “She is the daughter of my grand father’s only son’. How Veena related to Vishnu?
(a) Sister (b) Mother
(c) Niece (d) Aunt
Answer: (a)

126. 36% of 220 - 12% of 140=?
(a) 62.4  (b) 63.4 (c) 64.2 (d) 66.4
Answer: (a)

127. Bird: Feather :: Fish: ?
(a) Scale (b) Tail
(c) Beak (d) Wing
Answer: (a)

128. The average speed of a bus is three fifth the average speed of a car which covers 3250 kms in 65 hours.  What is the average speed of the bus?
(a) 30 kmph (b) 20 kmph
(c) 35 kmph (d) 36 kmph
Answer: (a)

129. If 1394 is = ACID, then 4516=?
(a) DEAD (b) DEAL
(c) DEAN (d) DEAF
Answer: (d)

130. Atul donates blood thrice in two years each time 350ml. How litres of blood will he donates in 6 years?
(a) 1.2  (b) 3.15  (c) 4.5  (d) 6.3
Answer: (b)

131. If 20% of a number is 12, what will be two-thirds of that number?
(a) 20       (b) 60               (c) 80              (d)  40
Answer: (d)

132. A sum of money fetches Rs.240 as simple interest at the rate of 5 per cent annum after 6 years. What is the principal amount?
(a)Rs.200            (b) Rs.800               (c) Rs.400               (d) Rs.1200
Answer: (b)

133. Select the one which is different from others:
(a)Wool               (b) Feather              (c) Hair              (d) Grass
Answer: (d)

134. A coconut merchant finds that the cost price of 2750 coconuts is the same as the selling price of 2500 coconuts. His loss or gain per cent will be:
(a) 5% loss              (b) 15% loss            (c) 10% gain          (d) 20% gain
Answer: (c)

135. Oasis: Desert:: ?: Sea
(a)Island         (b) Peninsula                  (c) Backwaters            (d) Cliff
Answer: (a)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment