LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 04

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 04
136. Three years ago the average age of A and B was 18 years. With C joining them, the average age becomes 22 years. How old C is now?
(a) 24 years (b) 27 years
(c) 28 years (d) 30 years
Answer: (a)

137. Choose the odd one:
(a) 13,18 (b) 21,31
(c) 19,24 (d) 48,63
Answer: (d)

138. Fire: Heat :: Flower : ?
(a) Plant (b) Petals
(c) Colour (d) Fragrance
Answer: (d)

139. Complete the series: 2,6,12,36,72,?
(a) 216  (b) 214   (c) 146  (d) 144
Answer: (a)

140. What is the value of three-seventh of 35 per cent of 420?
(a) 52  (b) 65  (c) 63  (d) 56
Answer: (c)

141. A train crossed a platform in 25 seconds. The length of the platform is 240 metres.  What is the length of the train?
(a) 140m (b) 200 m (c) 180 m (d) Cannot be determined
Answer: (d)

142. If black means white, white means red, red means yellow, yellow means blue, then what is the colour of the clear sky?
(a) Yellow (b) Blue
(c) Black (d) Red
Answer: (a)

143. A car completes a certain journey in 8 hours.  It covers half the distance at 40kmph and rests in 60 kmph. The length of the journey is:
(a) 350 km (b) 420 km
(c) 384 km (d) 400 km
Answer: (c)

144. Choose the odd one:
(a) 30-36 (b) 40-58
(c) 42-50 (d) 65-75
Answer: (d)

145. A man sold 20 articles for Rs. 60 and gained 20%. How many articles did he buy for Rs.60?
(a) 22 (b) 24
(c) 25 (d) 26
Answer: (b)

146. Hut: Mansion :: ? : Elephant
(a) Bungalow (b) Small
(c) Rabbit (d) Lion
Answer: (c)

147. 6235+433- 68= ? + 1347
(a) 5352 (b) 5253
(c) 7947 (d) 7497
Answer: (b)

148. What letter should come in the blank space to complete the series: ADGJMPS
(a) T  (b) U  (c) V  (d) W
Answer: (c)

149. In an examination, 65% of the total students passed. If the number of failures is 420, the total number of students is:
(a) 556 (b) 600
(c) 1000 (d) 1200
Answer: (d)

150. Choose the odd one:
(a) ABE (b) FGI (c)IJM (d) RSW
Answer: (d)

151. If a number is subtracted by two-third of 75 per cent of 600, the value so obtained is 320.  What is that number?
(a) 300 (b) 620 (c) 720 (d) 500
Answer: (b)

152. Eye: Sight:: Tongue:?
(a) Mouth (b) Taste
(c) Blind (d) Dumb
Answer: (b)

153. Treatment: Doctor :: Sport: ?
(a) Coach (b) Game
(c) Playground (d) Player
Answer: (a)

154. 100000- 9999= ……..
(a) 90001 (b) 90011
(c) 91111 (d) 90000
Answer: (a)

155. Court: Justice :: School: ?
(a) Teacher (b) Education (c) Student (d) Class
Answer: (b)

156. One kilo gram= ………
(a) 1000 milligram (b) 100 milligram
(c) 1000 grams (d) 10 centigrams
Answer: (c)

157. If a man reduces the selling price of a fan from Rs. 400 to Rs.380, his loss increases by 2%. The cost price of the fan is:
(a) Rs.600 (b) Rs.500
(c) Rs. 480 (d) Rs.1000
Answer: (d)

158. A box contains an equal number of red, blue and yellow marbles, all mixed up. What is the minimum number of marble to be taken out blindfolded (or without looking at the box) so that you can be sure of getting 3 marbles of the same colour?
(a) 10   (b) 8   (c) 7   (d) 9
Answer: (c)

159. If the compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs.2100, then the simple interest on the same sum at the same rate for two years will be:
(a) Rs.1700 (b) Rs.1800
(c) Rs.1900 (d) Rs.2000
Answer: (d)

160. Which one of the following statements is always true about an army?
(a) Engages in war
(b) Gives soldiers training in warfare
( c ) Produces weapons for war
(d) Defends the security of the country
Answer: (d)

161. Father and mother are together 70 years old. Father and child together 50 years old.  Mother and child are together 40 years old. How old was the mother when the child was born?
(a) 15   (b) 20   (c) 25   (d) 30
Answer: (b)

162. 0.1 x 0.1 + 9.9 = ……..
(a) 9.9  (b) 9.10  (c) 10  (d) 9.91
Answer: (d)

163. Which is the odd one?
(a) Tom (b) Dick
(c) Jane (d) Harry
Answer: (c)

164. 97306-89306= ?% of 32000
(a)20   (b) 40   (c) 35   (d) 25
Answer: (d)

165. Complete the series: 12,15,21,24,30, ?
(a) 36   (b) 39   (c) 32   (d) 33
Answer: (d)

166. 450% of a number is 4725. What is 82% of that number?
(a) 861  (b) 1050   (c) 681   (d) 900
Answer: (a)

167. Nose: Person::? : Duck
(a) Horn (b) Nose
(c) Bill (d)  Neck
Answer: (c)

168. Which is the odd one?
(a) Hockey (b) Tennis
(c) Football (d) Cricket
Answer: (b)

169. A trader sells 40 metres of cloth for Rs.8200 at a profit of Rs.25 per metre of cloth.  How much profit will the trader earn on 40 metres of cloth?
(a) Rs.950 (b) Rs.1500
(c) Rs.1000 (d)  Rs.1200
Answer: (c)

170. The average of 5 positive numbers is 344. The average of the first two numbers is 650 and the average of the last two numbers is 100.  What is the third number?
(a) 200  (b) 210   (c) 180   (d)  220
Answer: (d)

171. Morning: Night:: Breakfast:?
(a) Lunch (b) Dinner
(c) Buffet (d)  Supper
Answer: (d)

172. 12.5% of 350 X  8.4% of 250= ?
(a)831.25 (b) 913.50
(c) 918.75 (d) 1050
Answer: (c)

173. Complete the series:A,Z,B,Y,C, ?
(a) D  (b) X  (c) W  (d) E
Answer: (b)

174. The sum of two numbers is 15. Their difference is 3. The numbers are:
(a) 15 and 12 (b) 9 and 6
(c) 10 and 5 (d) 12 and 9
Answer: (b)

175. LXF, MTJ, NPN, OLR,?
(a) PHV (b) PPV
(c) PIU (d) None of these
Answer: (a)

176. Complete the series: 10,33,32,13,31,30,16,29,?
(a) 19  (b) 29  (c) 28  (d) 20
Answer: (c)

177. The volume of a sphere is equal to its surface area. The radius of the sphere is equal to:
(a) 3   (b) 6   (c) 2   (d) 4
Answer: (a)

178. Hot: Oven:: Cold:?
(a) Refrigerator (b) Air Conditioner
(c) Snow (d)  Ice Cream
Answer: (a)

179. Rs 0.50+ 0.25 +0.80 = …….Ps
(a) 38 (b) 155
(c) 132.5 (d) 1325
Answer: (b)

180. What is the basic characteristic of Democracy?
(a) Multi-party system
(b) People’s government
(c) Freedom of speech
(d) One-party rule
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment