LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 05

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 05

181. Among the following 5 items, 4 are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group? Elephant, Horse, Cow, Dog, Camel
(a) Elephant (b) Dog
(c) Horse (d) Camel
Answer: (b)

182. Laugh: Joy:: Weep:?
(a) Baby (b) Punishment ( c )
Remorse (d)  Grief
Answer: (d)

183. 48,32,24, ……
(a) 20   (b) 16   (c) 106   (d) 85
Answer: (a)

184. A number, when divided by 221, leaves a remainder 64. What is the remainder of the same number is divided by 13?
(a) 0   (b) 1    (c) 11    (d) 12
Answer: (d)

185. The selling price of an article is reduced by 60%, then there is a loss of 10% on the cost price.  The initial profit per cent is :
 (a) 70   (b) 80   (c) 100   (d)  125
Answer: (d)

186. Walk: Run:: Breeze:?
(a) Air (b) Dust
(c) Wind (d) Cold
Answer: (c)

187. In an examination, a student to obtain 33% of the maximum marks to pass.  He got 125 marks and failed by 40 marks.  The maximum marks were:
(a) 500   (b) 600   (c) 800   (d) 1000
Answer: (a)

188. Select the odd one:
(a) Beer  (b) Cola-drink (c) Soda water (d) Milk
Answer: (d)

189. The difference between the selling price and cost price of an article is Rs.210. If the profit per cent is 25, then the selling price of the article is:
(a) Rs.950 (b) Rs.1050
(c) Rs.1150 (d) Rs.1250
Answer: (b)

190. Select the odd one:
(a) Snake (b) Lizard
(c) Whale shark (d) Crocodile
Answer: (c)

191. If the ratio of the cost price and the sale price of an article be 5:6, the percentage of gain is:
(a) 25  (b) 20   (c) 18   (d) 15
Answer: (b)

192. The next number in the sequence 3,7,15,31,63 is:
(a) 95  (b) 111  (c) 123  (d) 127
Answer: (d)

193. Select the odd one:
(a) Ranchi (b) Bhopal
(c) Nagpur (d) Bangalore
Answer: (c)

194. Heart : Cardiology :: Kidney : ?
(a) Nephology (b) Nephrology
 ( c ) Myology (d) Hepatology
Answer: (b)

195. A’s income is 10% more than B’s income.  How much per cent is B’s income less than A’s income?
(a) 10%                  (b) 9%
(c) 11 ¹/₉%          (d) 9¹/₁₁ %
Answer: (c)

196. If the selling price of 4 articles is equal to the cost price of 5 articles, the profit is:
(a) 20%  (b) 22.5%  (c) 25%  (d) 30%
Answer: (c)

197. Yes : No :: Alive : ?
(a)Funeral (b) Dead
(c) Live (d) Life
Answer: (b)

198. 1,9,25, ….., 81
(a) 40  (b) 39  (c) 49  (d) 60
Answer: (c)

199. 2.65- 0.5 = ……
(a) 2.60   (b) 3.70   (c) 3.15   (d) 2.15
Answer: (d)

200. Table: Carpenter :: Building :?
(a) Mason (b) Owner
(c) Craftman (d) Contractor
Answer: (a)

201. Choose the odd one:
(a) B  (b) C  (c) D  (d) E
Answer: (d)

202. An ore contains 12% copper. How many kgs of ore are required to obtain 69 kg of copper?
(a) 424  (b) 575   (c) 828  (d) 1736
Answer: (b)

203. Pointing to Veena in the photograph, Vishnu said “She is the daughter of my grand father’s only son’. How Veena related to Vishnu?
(a) Sister (b) Mother
(c) Niece (d) Aunt
Answer: (a)

204. 32% of 350= 73+?
(a) 49  (b) 39  (c) 42  (d) 185
Answer: (b)

205. Choose the odd one:
(a) 7426 (b) 3672
(c) 4465 (d) 5572
Answer: (b)

206. 36% of 220 - 12% of 140=?
(a) 62.4  (b) 63.4 (c) 64.2 (d) 66.4
Answer: (a)

207. Bird: Feather :: Fish: ?
(a) Scale (b) Tail
(c) Beak (d) Wing
Answer: (a)

208. The average speed of a bus is three fifth the average speed of a car which covers 3250 kms in 65 hours.  What is the average speed of the bus?
(a) 30 kmph (b) 20 kmph
(c) 35 kmph (d) 36 kmph
Answer: (a)

209. If 1394 is = ACID, then 4516=?
(a) DEAD (b) DEAL
(c) DEAN (d) DEAF
Answer: (d)

210. Atul donates blood thrice in two years each time 350ml. How litres of blood will he donates in 6 years?
(a) 1.2    (b) 3.15    (c) 4.5    (d) 6.3
Answer: (b)

211. Choose the odd one:
(a) 13,18       (b) 21,31 (c) 19,24 (d) 48,63
Answer: (d)

212. Hut: Mansion :: ? : Elephant
(a) Bungalow (b) Small
(c) Rabbit (d) Lion
Answer: (c)

213. 6235+433- 68= ? + 1347
(a) 5352 (b) 5253
(c) 7947 (d) 7497
Answer: (b)

214. What is the value of three-seventh of 35 per cent of 420?
(a) 52  (b) 65  (c) 63  (d) 56
Answer: (c)

215. Complete the series: 2,6,12,36,72,?
(a) 216  (b) 214   (c) 146  (d) 144
Answer: (a)

216. Three years ago the average age of A and B was 18 years. With C joining them, the average age becomes 22 years. How old C is now?
(a) 24 years (b) 27 years
(c) 28 years (d) 30 years
Answer: (a)

217. Fire: Heat:: Flower:?
(a) Plant (b) Petals
(c) Colour (d) Fragrance
Answer: (d)

218. A train crossed a platform in 25 seconds. The length of the platform is 240 metres.  What is the length of the train?
(a) 140m    (b) 200 m (c) 180 m (d) Cannot be determined
Answer: (d)

219. If black means white, white means red, red means yellow, yellow means blue, then what is the colour of the clear sky?
(a) Yellow    (b) Blue    (c) Black (d) Red
Answer: (a)

220. A car completes a certain journey in 8 hours.  It covers half the distance at 40kmph and rests in 60 kmph. The length of the journey is:
(a) 350 km   (b) 420 km  (c) 384 km    (d) 400 km
Answer: (c)

221. Choose the odd one:
(a) 30-36 (b) 40-58
(c) 42-50 (d) 65-75
Answer: (d)

222. A man sold 20 articles for Rs. 60 and gained 20%. How many articles did he buy for Rs.60?
(a) 22 (b) 24
(c) 25 (d) 26
Answer: (b)

223. What letter should come in the blank space to complete the series: ADGJMPS
(a) T  (b) U  (c) V  (d) W
Answer: (c)

224. In an examination, 65% of the total students passed. If the number of failures is 420, the total number of students is:
(a) 556 (b) 600
(c) 1000 (d) 1200
Answer: (d)

225. Choose the odd one:
(a) ABE (b) FGI (c)IJM (d) RSW
Answer: (d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment