LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 06

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 06
226. If 1/3th of a number is 15, then what is the 1/5 of the number?
(a) 9 (b) 10
(c) 12 (d) 15
Answer: (a)

227. ELFA,GLHA,ILJA,____,MLNA
(a)OLPA (b) KLMA
(c) LLMA (d) KLLA
Answer: (d)

228. Trivandrum: Ernakulam :: India:?
(a) Asia (b) Australia
(c) America (d) Russia
Answer: (d)

229. Arun earns Rs. 90 in 7 hours and Varun Rs.100 in 11 hours. The ratio of their earnings is:
(a) 9:12 (b) 14:22
(c) 33:28 (d) 38:23
Answer: (c)

230. Ramesh is older than his wife by 5years.  When they celebrated their 25th
wedding anniversary their total age was 97. If so, what was the age of his wife during their wedding time?
(a) 20 (b) 18
(c) 19 (d) 21
Answer: (d)

231. A train moving with a uniform speed passed a bridge of length 2000 metres in 2.5 minutes.  It took 0.5 minutes to pass a telephone post. What is the length of the train in metres?
(a) 400 metres(b) 450 metres
(c) 500 metres (d) 750 metres
Answer: (c)

232. Which is the next number in the given series: 2,11,28,53,___
(a) 86 (b) 96
(c) 98 (d) 127
Answer: (a)

233. Two students fought a college election.  The winning student got 58% of the total votes and won the election by 196 votes. What is the total number of votes polled?
(a)1355 (b) 1225
(c) 1300 (d) 1250
Answer: (b)

234. ZXV,TRP,NLJ,___
(a) IGF (b) HDF
(c) HGE (d) HFD
Answer: (d)

235. The cost of one ton of rice is 19000. What is the cost of 50kg rice?
(a) Rs.9500 (b) Rs.950
(c) Rs.475 (d) Rs.95
Answer: (b)

236. 113,225,449,____,1793
(a) 897 (b) 789
(c) 987 (d) 978
Answer: (a) (x 2-1)

237. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the per cent age error?
(a) 45% (b) 86%
(c) 36% (d) 64%
Answer: (d)

238. A and B are brothers. E is the daughter of F. F is the wife of B.  What is the relation of E to A?
(a) Sister (b) Daughter
(c)Niece (d) Daughter-in-law
Answer: (c)

239. KERALA:LFSBMB :: HARIYANA: ?
(a)GZQHXZMZ(b) ABSQBDOD
(c) ISQHXZMZ (d) IBSJZBOB
Answer: (d)

240. ‘X’ and his grandfather differ in their ages by 50 years.  After 6 years, if the sum of their ages is 152, their present age is:
(a) 24,74 (b)26,76
(c) 45,95 (d) 25,75
Answer: (c)

241. A sum of money doubles itself in 5 years. The number of years, it would treble itself is:
(a) 10 years (b) 15 years (c) 20 years (d) 25 years
Answer: (a)

242. W ,T,P,M,I,?
(a)F (b) E
(c) O (d) U
Answer: (a)

243. 998 x 1002 = _____
(a) 99996 (b) 1000006
(c) 100006 (d)999996
Answer: (d)

244. A,D,I,P,__
(a) H (b) Y
(c) W (d) X
Answer: (b)

245. Poles are arranged in a straight line with 1-metre gap between them. How many poles will be there in a straight line of 30 metres?
(a) 31 (b) 30
(c) 32 (d) 29
Answer: (a)

246. 5 pencils and 7 pens together cost Rs.50 whereas 7 pencils and 5 pens together cost Rs.46. What is the cost of one pencil and that of one pen?
(a) Rs.5 and Rs.3 (b) Rs.5 and Rs.4
(c) Rs.4 and Rs.5 (d) Rs.3 and Rs.5
Answer: (d)

247. Find the odd one out:
(a) 169 (b) 279
(c) 441 (d) 625
Answer: (b)

248. The average age of 17 players is 22. When a new player is included in the squad, the average age became 23. What the age of the player included?
(a) 23 (b) 37
(c) 40 (d) 42
Answer: (c)

249. Sheeba needs 40% marks to pass her theory examination.  But she got only 40 marks and so she failed in the subject by 20 marks. If so, maximum marks for the subject is:
(a) 100 (b) 120
(c) 200 (d) 150
Answer: (d)

250. The diagonal of a rectangle is 10 cm and one of its sides is 6 cm. It s area is:
(a) 48 (b) 60
(c) 72 (d) 80
Answer: (a)

251. There are 15 dozen candles in a box. If there are 39 such boxes, how many candles are there in all the boxes together?
(a) 7020 (b) 6660
(c) 6552 (d) 3510
Answer: (a)

252. What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock at half-past two?
(a) 105⁰      (c) 110⁰     (b) 103⁰    (d) 90⁰
Answer: (a)

253. The average age of a man and his son is 35 years.  The ratio of their ages is 5:2 respectively. What is son’ s age?
(a) 50 years (b) 35 years
(c) 15 years (d) 20 years
Answer: (d)

254. If ‘FORCE’ is coded as ‘HQTEG’ in a language, how is ‘CORE’ coded in that language?
(a) TEGQ (b) HQTE
(c) EQTG (d) QTEG
Answer: (c)

255. 314 cm wire is used to make a circular ring. What will be the radius of the circular ring?
(a) 100 cm (b) 50cm
(c) 25cm (d) 31.4 cm
Answer: (b)

256. A canteen requires 798 bananas for a week. Totally how many bananas will it require for the months of January, February and March 2008?
(a) 10480 (b) 10277
(c) 10586 (d) 10374
Answer: (d)

257. 97,86,99,88,101,___, ____
(a) 88,99 (b) 90,103
(c) 121,128 (d) 1 14,103
Answer: (b)

258. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be?
(a) Today         (b) Two days after today
(c) Tomorrow (d) Day af ter tomorrow
Answer: (c)

259. The speeds of two trains are in the ratio 6:7. If the second train runs 364km in 4 hours, then the speed of the first train is ____ kmph.
(a) 60 (b) 72
(c) 78 (d) 84
Answer: (c)

260. Locate the missing number in the given series: 17,14,15,12,13,10,?
(a) 7 (b) 11
(c) 14 (d) 9
Answer: (b)

261. A and B can do a piece of work 12 days. B and C can together do it in 15 days and C and A together in 20 days. If A, B, C work together, they will complete the work in:
(a) 5days (b) 10 days
(c) 12 days (d) 47/3 days
Answer: (b)

262. 3,7,13,21,31,?
(a)34 (b) 37
(c) 42 (d) 43
Answer: (d) ( 1²+2, 2²+3,…)

263. What would be the simple interest obtained on a number of Rs.6,535 at the rate of 10 % per annum after 6 years?
(a) Rs.3,414 (b) Rs.3,921
(c) Rs.3,807 (d) Rs.3,149
Answer: (b)

264. Select the different one:
(a) Stable (b) Nest
(c) Hole (d)  Herd
Answer: (d)

265. A  certain sum on simple interest becomes double in 20 years.  In how many years it will become four times?
(a)40 (b) 50
(c) 60 (d) 80
Answer: (a)

266. If A=2, M=26, and Z=52, then BET=?
(a) 44 (b) 54
(c) 64 (d) 72
Answer: (b)

267. The length of a rectangle is 2 cm more than its width and its perimeter is 44cm. The area of the rectangle is ___ sq.cm.
(a) 180 (b) 160
(c) 120 (d) 88
Answer: (c)

268. If 3+4+5=50,1+2+3=14, 2+3+4=29, then 5+6+7=?
(a) 210 (b) 110
(c) 98 (d) 77
Answer: (b) ( sum of squares)

269.If 2 is related to 64, in the same way 3 is related to:
(a) 27 (b) 81 (c) 243 (d) 729
Answer: (d) (2:2⁵::3:3⁵)

270. Select the alternative related to the given set (12,20,28):
(a) 3,15,18 (b) 18,27,72
(c) 18,30,42 (d) 7,14,28
Answer: (c)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment