LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 07

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 07
271. The prices of a scooter and TV are in a ratio 7:5. If scooter cost s Rs.8000 more than a TV set, then the price of a TV set is:
(a) Rs.20000 (b) Rs.24000
(c) Rs.28000 (d) Rs.32000
Answer: (a)

272. If A:B = 3:4 and B:C = 8:9, then A:B:C = …..
(a) 8:6:9 (b) 9:8:6
(c) 6:8:9 (d) 3:32:9
Answer: (c)

273. If ‘Sea’ is to ‘Lake’, ‘Palace’ is to:
(a) King (b) House
(c) River (d) Pond
Answer: (b)

274. Raju is standing facing north.  He goes 30 metres ahead and turns left and goes for 15 metres.  Now he turns right and goes for 50 metres, and finally turns to his right and walks.  In which direction he is heading?
(a)North (b) East
(c) South (d) West
Answer: (b)

275. When 60 is added to 60% of a number, we get 120. Find the number?
(a) 60 (b) 100
(c) 120 (d) 240
Answer: (b)

276. ‘A’ is the mother of ‘B’. ‘B’  is the grandson of ‘C’. ‘D’ is the grandson of ‘C’. ‘D’  is also the son of ‘E’. Then how ‘E’ related to ‘A’?
(a) Brother (b) Father
(c) Uncle (d) Grandfather
Answer: (a)

277. What is the least number to be added to 1500 to make it a perfect square?
(a) 21 (b) 35
(c) 43 (d) 59
Answer: (a)

278. If in a language, the finger is called the toe, the toe is called foot, the foot is called thumb, the thumb is called ankle, the ankle is called palm and palm is called knee, then what an illiterate man will put to mark his signature?
(a) Thumb (b) Ankle
(c) Knee (d) Toe
Answer: (b)

279. If 30% of (B-A) = 18% of (B+A), then the A:B is equal to:
(a) 4:1 (b) 1:4 (c) 5:4 (d)  5:9
Answer: (b)

280. 1,6,30,120,360,?
(a) 720 (b) 640 (c) 450  (d) 540
Answer: (a)

281. An article, which is marked Rs.650, is sold for Rs.572. The discount given is:
(a) 12% (b) 13% (c) 21% (d) 26%
Answer: (a)

282. Which will come in the last in the telephone directory?
(a) Sita (b) Sikand
(c) Sarveswar (d)   Shyam
Answer: (a)

283. Two successive discounts of 10% and 5% are equivalent to a single discount of:
(a) 14% (b) 14.25% (c) 14.5% (d) 15%
Answer: (c)

284. Which one of the following is different from others?
(a) Pilot (b) Driver
(c) Singer (d) Sing
Answer: (d)

285. 32 is what percent of 80?
(a)24% (b) 25.6% (c) 36% (d) 40%
Answer: (d)

286. ? : Knee :: Wrist : Elbow
(a) Finger (b) Ankle(c) Leg (d) Foot
Answer: (b)

287. Ice: Water :: Water :?
(a) River (b) Cold
(c)Thirst (d) Steam
Answer: (d)

288. 76% of 80 is:
(a) 56.6  (b) 56.8 (c) 60.4 (d) 60.8
Answer: (d)

289. If 76 is divided into four parts proportional to 7,5,3 and 4 the smallest part is:
(a) 16 (b) 14 (c) 12 (d) 10
Answer: (c)

290. If every alternate letter starting from ‘J’ is deleted from the English alphabet which of the following will be a ninth letter from the left end?
(a) R   (b) Z   (c) Q  (d) I
Answer: (d)

291. The area of a rectangle of 5 metres length and 4 metres breadth is:
( a) 9 sq.m. (b) 16 sq.m.
(c) 20 sq.m. (d) 25 sq.m.
Answer: (c)

292. Which word cannot be formed using the letters of the word ‘PRIVATISATION’?
(a) TRIP (b) PRINT
(c) VISION (d) NATION
Answer: (d)

293. What value will be obtained if the square of 23 is subtracted from the cube of 9?
(a) 140  (b) 300 (c) 200  (d) 240
Answer: (c)

294. In a certain code, ‘BLOCK’ is written as ‘ANNEJ’. How is ‘VISIT’ written in the same code?
(a) UHRHS (b) XKUKV
(c) UKRKS (d) XHUHV
Answer: (c)

295.  The simple interest accrued in 4 years on a principal of Rs.25000 is two-tenth of the principal.  What is the rate of simple interest per annum?
(a) 5 (b) 4 (c) 6 (d) 2
Answer: (a)

296. Find the odd man out:
(a) JKMO (b) QRTU
(c) DEGI (d) UVXZ
Answer: (b)

297. Tapas works twice as fast as Mihir.  If both of them together complete a work in 12 days, Tapas alone can complete it in:
(a) 15days (b) 18days
(c) 20 days (d) 24 days
Answer: (b)

298. Bombay: Maharashtra:: Bhopal:?
(a) Karnataka (b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) Nagaland
Answer: (c)

299. If the length of a rectangular plot of land is increased by 5% and the breadth is decreased by 10%, how much will its area increase or decrease?
(a) 6.5% increase (b) 5.5% decrease
(c) 5.5% increase (d) 6.5% decrease
Answer: (b)

300. Monastery:: Monks:: Borstal:?
(a) Beggars  (b)Juvenile delinquents
(c) Orphans (d)  Old persons
Answer: (b)

301. Which word cannot be formed using the letters of the word ‘CONTINENTAL’?
(a) INTENT (b) TENANT
(c) LANTERN (d) CONTENT
Answer: (c)

302. Which is a leap year?
(a) 1704  (b) 1900 (c) 2002 (d) 1974
Answer: (a)

303. A rectangular vessel contains 1litre water. What is its capacity if the sides are doubled?
(a) 2  (b) 4  (c) 8  (d) 1
Answer: (c)

304. When Rajan was walking along the road he met his mother-in-law’s only daughter’s husband’s son.  What is the relationship of this person to Rajan?
(a) Father (b) Nephew
(c) Son-in-law (d) Son
Answer: (d)

305. Pick out the one item that does not belong to the group:
(a) London (b) France
(c) Netherlands (d) England
Answer: (a)

306. When butter is heated to produce ghee, 37.5 per cent of its weight is reduced. When a tin contained butter is heated, 12.5 kg. ghee is obtained.  Then the weight of the butter in the tin is:
(a) 18kg  (b) 20kg (c) 25kg (d) 30kg
Answer: (b)

307. Train: Station:: Ship: ?
(a) Sea (b) Backwater
(c) Harbour (d) Anchor
Answer: (c)

308. Average of three numbers is 12. If two numbers are 8 and 15 then the third number is:
(a) 11.5  (b) 15   (c) 13  (d)  16
Answer: (c)

309. In a certain code ‘DEVELOP’ is written as ‘BHTHJRN’. How is ‘OFFICER’ written in the same code?
(a) MIDLAHP (b) MIILHAP
(c) MIILCER (d) MDILHAP
Answer: (a)

310. Three times an unknown number is one less than 40. What is the unknown number?
(a) 39   (b) 15   (c) 14   (d) 13
Answer: (d)

311. In certain code, LION is written as NKQP. How is COW written in the same code?
(a) WOC  (b) DPX  (c) EQY  (d) BNV
Answer: (c)

312. The LCM of 3,5,7 is:
(a) 35  (b) 21  (c) 15  (d)  105
Answer: (d)

313. Complete the series: 2,5,11,23,47,…
(a) 49  (b) 52  (c) 95  (d) 106
Answer: (c)

314. The minimum pass for an examination is 30percent. Rajan got 55 marks, but he failed due to a shortage of 17 marks.  Then the total marks are:
(a) 240  (b) 242  (c) 72  (d)  90
Answer: (a)

315. Cow: Calf :: Cat: ?
(a) Puppy (b) Kitten
(c) Cub (d) Bitch
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment