LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 09

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 09
361. 2,5,9,19,37,?
(a) 73 (b) 75
(c) 76 (d) 78
Answer: (b)

362. Which one is different from others?
(a) June (b) Year
(c) Week (d) Month
Answer: (a)

363. A  trader sells a watch at a certain price. By selling it at three-fourth of that price, he losses 10%. His gain is:
(a) 2 0 % (b) 2.5%
(c) 10% (d) 7.5%
Answer: (a)

364. Each edge of a cube is increased by 50%. The percentage increase in the surface area of the cube is:
(a) 225 (b) 150
(c) 50 (d) 125
Answer: (d)

365. Select the meaningful order: 1.Stem 2. Flower 3. Root 4. Leaves 5. Fruit
(a) 3,1,4,2,5 (b) 3,1,5,2,4
(c) 5,2,1,4,3 (d) 4,3,1,5,2
Answer: (a)

366. The place value of ‘3’ in 73,408 is:
(a) 300 (b) 3000
(c) 30 (d)  3
Answer: (b)

367. If 42 is related to 56, in the same way, 72 is related to:
(a) 81 (b) 90
(c) 92 (d)  100
Answer: (b)

368. Three fourth of one-fifth of a quantity, when expressed as a percentage of it, will be:
(a) 0.15% (b) 1.5%
(c) 15% (d)  Cannot be determined
Answer: (c)

369. Select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given: 63,49,35
(a) 64,40,28 (b) 72,40,24
(c) 72,48,24 (d) 81,63,45
Answer: (d)

370. The smallest prime number greater than 1000 is:
(a) 1009 (b) 1007
(c) 1003 (d) 1001
Answer: (a)

371. Which is dif ferent from others?
(a) 64-8 (b) 80-9
(c) 7-49 (d) 36-6
Answer: (b)

372. A dealer earned a profit of 15% by selling a watch for Rs.345. The cost price of the watch was:
(a) Rs. 330 (b) Rs.390
(c) Rs.300 (d)  Rs.400
Answer: (c)

373. 0,1,?,8,15,24
(a) 3 (b) 2
(c) 5 (d) 1
Answer: (a)

374. Annual incomes of A  and B are in the ratio 4:3 and their annual expenses are in the ratio 3:2. If each of them saves Rs.600 at the end of the year, the annual income of A is:
(a) Rs.4800 (b) Rs.1800
(c) Rs.1200 (d) Rs.2400
Answer: (d)

375. DFI,KMP,?,YA D
(a) Q S V (b) R T W
(c) SUX (d) R T V
Answer: (b)

376. If AB means 25, BC means 57, BD means 58, then CADB is:
(a) 7825                              (b) 2578
(c) 7285                              (d)  5827
Answer: (c)

377. The price of two tables and three chairs is Rs.5600.  What will be the price of six tables and nine chairs?
(a) Rs.16800                       (b) Rs.11200
(c) Rs.22400                       (d)  Data inadequate
 Answer: (a)

378. What has the following places in common? Sanchi, Saranath, Gaya
(a) Jain centres                         (b) Buddhist centres
(c) Muslim holy places           (d) Christian holy places
 Answer: (b)

379. I am three times as old as my son.  15 years hence, I will be twice as old as my son. The sum of our ages is:
(a) 48 years                                 (b) 72 years
(c) 64 years                                 (d) 60 years
 Answer: (d)

380. Select the one which is different from others:
(a) 32-41                                     (b) 62-44
(c) 46-28                                       (d) 33-56
 Answer: (d sum of digits equal)

381. The selling price of 10 oranges is the cost price of 13 oranges. Then the
profit percentage is:
(a) 10%                                            (b) 30%
(c) 13%                                            (d) 3%
 Answer: (b)

382. If BEAUTY is coded as YVZFGB, then CHARM is coded as:
(a) XSZIN                                        (b) XSINZ
(c) ZINSX                                         (d) BGZQL
 Answer: (a)

383. 250 men can finish a work in 20 days working 5 hours a day. To finish the work within 10 days working 8 hours a day, the minimum number of men required is:
(a) 300                                                    (b) 310
(c) 313                                                     (d) 325
 Answer: (c)

384. 1,5,14,30,?,91
(a) 45                                                      (b) 46
(c) 55                                                       (d)  60
 Answer: (c)

385.  Two successive price increases of 10% and 10% of an article are equivalent to a single price increase of:
(a) 21%                                                         (b) 22%
(c) 20%                                                         (d) 19%
 Answer: (a)

386. UNDATED: ATEDUND:: CORRECT:?
(a) PRECTOC                                              (b)RECTROC
(c) ECTRORC                                              (d) RECTCOR
Answer: (d)

387. The average of first 100 positive integers:
(a) 50.5                                                      (b) 100
(c) 51                                                           (d) 49.5
 Answer: (a)

388. Find the odd word:
(a) Square                                                 (b) Sphere
(c) Rectangle                                            (d) Circle
 Answer: (b)

389. A sum of money becomes s eight times in 3 years if the rate is compounded annually.  In how much time will the same amount at the same compound rate become sixteen times?
(a) 6 years                                                  (b) 5 years
(c) 8 years                                                   (d) 4 years
 Answer: (d, it doubles in one year)

390. 8,17,36,75,?
(a) 154                                                      (b) 124
(c) 174                                                      (d) 144
Answer: (a)

391. 1.14 expressed as a percent of 1.9 is:
(a) 6%                                                      (b) 10%
(c) 60%                                                         (d) 90%
 Answer: (c)

392. Work: Fatigue:: Germ:?
(a) Disease                                                   (b) Doctor
(c) Medicine                                                (d) Clinic
 Answer: (a)

393. When the price of a toy was increased by 20%, the number of toys sold was decreased by 15%. What was its effect on the total sales of the shop?
(a) 2% decrease                                         (b) 4% increase
(c) 2% increase                                          (d) 4% decrease
 Answer: (c)

394. What will be the 4th letter from the right if the first three letters of the word HUMBLE are written in reverse order respectively:
(a) E                                                              (b) H
(c) M                                                              (d) V
 Answer: (b)

395. A’s income is 50% less than that of B’s, then B’s income is what per cent more than that of A?
(a) 125                                                        (b) 75
(c) 100                                                        (d) 50
 Answer: (c)

396. The man introduced a woman as ‘her husband is the only son of my mother’. How is the man related to the woman?
(a) Father                                               (b) Brother in law
(c) Uncle                                                 (d) Husband
 Answer: (d)

397. Successive discounts of 10%, 20% and 50% will be equivalent to a single
discount of:
(a) 56%                                                    (b) 80%
(c) 64%                                                     (d) 36%
 Answer: (c)

398. Paragraph: Prose:: Stanza:?
(a) Play                                                        (b) Verse
(c) Metro                                                     (d) Rhythm
 Answer: (b)

399. The diameter of the wheel is 98 cms. The number of revolutions in which it will have to cover a distance of 1540 m is:
(a) 500                                                              (b) 600
(c) 800                                                               (d) 700
Answer: (a)

400. Find the odd set:
(a) BEHLN                                                          (b) EJLSZ
(c) DKQVZ                                                           (d) ACIKT
 Answer: (c)

401. What has the following places in common?
       Coonoor, Shimla, Gulmarg
(a) Thermal plants                                               (b) Nuclear plants
(c) Hill stations                                                     (d) Cave temples
 Answer: (c)

402. The cost price of an article is Rs.800. After allowing a discount of 10%, a gain of 12.5% was made. Then the market price of the article is:
(a) Rs.1300                                                     (b) Rs.1100
(c) Rs.1200                                                        (d) Rs.1000
 Answer: (d)

403. AEHN: BGKR:: DFGN:?
(a) EHJR                                                            (b) EIJR
(c) EHKQ                                                           (d) DHKQ
 Answer: (a)

404. Of three numbers, the second is thrice the first and the third number is three-fourth of the first. If the average of the three numbers is 114, the largest
Number is:
(a) 354                                                              (b) 216
(c) 726                                                              (d) 72
Answer: (b)

405. Find the odd one:
(a) 15                      (b) 27                   (c) 37        (d) 39
 Answer: (c)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment