LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 10

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 10
406. By selling a bicycle for Rs. 2850 a shop keeper gains 14%. If the profit is
reduced to 8%, then the selling price will be:
(a) Rs.2700                               (b) Rs.2600
(c) Rs.2800                               (d) Rs.3000
Answer: (a)

407. Quack: Duck:: Neigh:?
(a) Fox                                                                     (b) Horse
(c) Frog                                                                   (d) Cat
 Answer: (b)

408. A sum of money at compound interest doubles itself in 15 years. It will
becomes 8 times itself in:
(a) 60 years                                                        (b) 48 years
(c) 45 years                                                         (d) 54 years
 Answer: (c)

409. SRPQ: ONLM :: KJHI:?
(a) GEDF                                                              (b) GFED
(c) GFDC                                                              (d)  GFDE
 Answer: (d)

410. The marked price of a radio is Rs.480. The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%.  If no discount is allowed, his gain per cent would be:
(a) 18%                                                               (b) 20%
(c) 20.5%                                                            (d) 18.5%
 Answer: (b)

411. 1,3,4,7,11,?
(a) 18                                                                (b) 17
(c) 15                                                                 (d) 16
 Answer: (a)

412. If Rs.1000 is divided between A and B in the ratio 3:2, then A will receive:
(a) Rs.400                                                         (b) Rs.500
(c) Rs.600                                                         (d) Rs.800
 Answer: (c)

413. Hammer: Carpenter :: Screwdriver:?
(a) Bus                                                         (b) Mechanic
(c) Garage                                                   (d) Bolt
 Answer: (b)

414. When the price of an article was reduced by 20% its sale increased by
80%.  What was the net effect on the sale?
(a) 66% increase                                          (b) 75% increase
(c) 44% increase                                                (d) 44% decrease
 Answer: (c)

415. Which is the one that does not belong to the group?
(a) Ginger                                                        (b) Potato
(c) Sugar beat                                                 (d) Chillie
 Answer: (d)

416. If the circumference of a circle is decreased by 50% then the percentage
of a decrease in its area is:
(a) 75                                                                 (b) 60
(c) 50                                                                    (d) 25
 Answer: (a)

417. Arun travels 8km to the south. Then he turns to the right and walks 4km. Then again he turns to her right and moves 8km forward. How many km is he from the starting point
(a) 7                                                                   (b) 6
(c) 4                                                                    (d) 8
 Answer: (c)

418. In a family, the average age of a father and mother is 35 years.  The average age of the father, mother and their only son is 27 years. What is the age of the son?
(a) 12 years                                                           (b) 10.5 years
(c) 10 years                                                             (d) 11 years
 Answer: (d)

419. Finger: Digital:: Hand:?
(a) Heady                                                              (b) Manual
(c) Nosy                                                                  (d) Sedentary
 Answer: (b)

420. The marked price of an article is Rs.3200.  It is to be sold at Rs.2448 at
two successive discounts. If the first discount is 10%, then the second discount is:
(a) 15%                                                                  (b) 20%
(c) 10%                                                                   (d) 5%
 Answer: (a)

421. Which has the same pattern of 11:121:110 and 15:225:210 ?
(a) 19:361:342                                                 (b) 17:288:272
(c) 16:255:239                                                  (d) 9:81:70
 Answer: (a)

422. The difference between simple interest and compound interest of a certain sum of money at 20% per annum for 2 years is Rs.48. Then the sum is:
(a) Rs.1000                                                       (b) Rs.1500
(c) Rs.1200                                                        (d)   Rs.2000
Answer: (c)

423. Dream: Reality:: Falsehood:?
(a) Untruth                                                              (b) Fairness
(c) Correctness                                                       (d) Truth
 Answer: (d)

424. If the ratio of cost price and selling price of an article be as 10:11 the percentage of profit is:
(a) 8                                                                           (b) 10
(c) 15                                                                         (d) 12
 Answer: (b)

425. Find out the odd one:
(a) 119                                                                   (b) 154
(c) 85                                                                      (d) 51
Answer: (b)

426. The ratio of the income to the expenditure of a family is 10:7.  If the
family’s expenses are Rs.10500, then the savings of the family is:
(a)Rs.4000                                 (b) Rs.5000
(c) 4500                                       (d) 15000
Answer: (c)

427. Pound: Yen:: Polo:?
(a) Hockey                               (b) Horse
(c) Ride                                     (d) Stick
Answer: (a)

428. The average of three numbers is 154. The first number is twice the second and the second number is twice the third.  The first number is:
(a) 66                                                                   (b) 88
(c) 132                                                                 (d) 264
Answer: (d)

429. ACCE: EGGI :: IKKM: ?
(a)MOOQ                                                                (b) NOOP
(c) MPPQ                                                                (d) NPPR
Answer: (a)

430. If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone in 20 days, in how many days can A alone complete the work?
(a) 30                                                                     (b) 40
(c) 45                                                                    (d)  60
Answer: (d)

431. Find the odd word:
(a)Conceal                                                         (b) Divulge
(c) Cover                                                            (d) Hide
Answer: (b)

432. A dealer marks his goods 30% above his cost price and then allows 15%
discount on it. What is the cost price of an article on which he gains Rs.84?
(a)Rs.560                                                             (b) Rs.280
(c) Rs.800                                                            (d)  Rs.373.33
Answer: (c)

433. BDF,EGI,HJL,KMO,?
(a)NPR                                                                 (b) PRT
(c) NPS                                                                  (d) NQR
Answer: (a)

434. The compound interest on Rs.6250 at 12% per annum for one year
compounded half-yearly is:
(a)772                                                             (b) 672.50
(c) 672                                                             (d) 772.50
Answer: (d)

435. Varun is older than Jayesh. Dinesh is younger than Mahesh. Suresh is older than Varun but younger than Dinesh. Who among them is the oldest?
(a )Mahesh                                           (b) Dinesh
(c) Jayesh                                              (d) Cannot be determined
Answer: (a)

436. Vijay invested an amount of Rs.21250 for 6 years. At what rate of simple
interest will he obtain the total amount of Rs.26350 at the end of 6 years?
(a) 6%                                                                (b) 4%
(c) 5%                                                                (d) 8%
Answer: (b)

437. Which is different from others?
(a) QOOM                                                            (b) WUUS
(c) JIIF                                                                  (d) VTTR
Answer: (c)

438. A merchant purchases a wristwatch for Rs.540 and fixes its list price in such a way that after allowing a discount of 10%, he earns a profit of 20%. Then the list price of the wristwatch is:
(a)Rs.500                                                             (b) Rs.750
(c) Rs.600                                                             (d) Rs.800
Answer: (c)

439. Which word cannot be formed using the letters of the word ‘COMPREHENSION’:
(a) COMPRISE                                             (b) PENSION
(c) ONION                                                   (d) PREACH
Answer: (d)

440. A number when divided by 296, gives 75 as remainder.  If the same number is divided by 37 then the remainder will be:
(a)1                                                                              (b) 2
(c) 19                                                                             (d) 31
Answer: (a)

441. President: India:: King:?
(a)China                            (b) England
(c) France                          (d) Singapore
Answer: (b)

442. In a factory, 60% of the workers are above 30 years and of this 75 % are
males and the rest are females.  If there are 1350 male workers above 30 years, the total number of workers in the factory are:
(a)1500                                                                           (b) 1800
(c) 2000                                                                         (d) 3000
Answer: (d)

443. A man started walking west. He turned right, then right again and finally turned left. Towards which direction was he walking now?
(a) North                                                                                    (b) South
(c) West                                                                                      (d) East
Answer: (a)

444. The cost price of an article is 80% of its marked price for sale.  How much
the percent does the tradesman again after allowing a discount of 12%?
(a)20                                                                                   (b) 8
(c) 10                                                                                 (d) 12
Answer: (c)

445. 285, 253,221,189,?
(a)157                                                                        (b) 155
(c) 159                                                                       (d)  167
Answer: (a)

446. A gold bracelet is sold for Rs.14,500 at a loss of 20%. What is the cost price of a gold bracelet?
(a)Rs.16800                                                           (b) Rs.15225
(c) Rs.17400                                                          (d)  Rs.18125
Answer: (d)

447. Select the odd one:
(a)Pistol                                                                 (b) Sword
(c) Gun                                                                    (d) Rifle
Answer: (b)

448. Anil earns Rs.15000 per month and spends 80% of it. Due to pay revision, his monthly income has increased by 20% but due to the price rise, he has to spend 20% more. His new savings are:
(a)Rs.3400                                                                (b) Rs.3000
(c) Rs.3600                                                               (d) Rs.4000
Answer: (c)

449.If 42 is related to 56  in the same way 132 is related to:
(a)156                                                                      (b) 145
(c) 110                                                                     (d)  240
Answer: (a)

450. A man sold 20 apples for Rs.100 and gained 20%.  How many apples did he buy for Rs.100?
(a)20                                                                          (b) 22
(c) 24                                                                         (d) 25
Answer: (c)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment