LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 11

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 11
451. A sum of money lent at compound interest amounts to Rs.1460 in 2 years
and to Rs.1606 in 3 years. The rate of interest per annum is:
(a)12%                                                                   (b) 11%
(c) 10.5%                                                              (d)  10%
Answer: (d)

452. Which is different from others?
(a)11-13                                                             (b) 11-17
(c) 31-35                                                            (d)  23-29
Answer: (c)

453. In an examination, it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 265 marks and is declared fail by 55 marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
(a)650                                                                       (b) 800
(c) 750                                                                      (d) Cannot be determined
Answer: (b)

454. Select the odd one:
(a)When                                                                 (b) Who
(c) Whom                                                               (d) Whose
Answer: (a)

455. The sum of four consecutive even numbers A, B, C and D is 180. What is
the sum of the set of next four consecutive even numbers?
(a)214                                                                    (b) 196
(c) 204                                                                    (d) 212
Answer: (d) 

456. Step: Staircase:: Soldier:?
(a)Army                   (b) Rifle
(c) War                     (d) Bravery
Answer: (a)

457. A sells an article to B at 15% profit.  B sells it to C at 10% loss. If C pays
Rs.517.50 for it then A purchased it at:
(a)Rs.1000                                                            (b) Rs.750
(c) Rs.500                                                              (d) Rs.1250
Answer: (c)

458. In a certain code, JUNGLE is written as ITMFKD. How is NORM written in that code?
(a)OPSN                                                               (b) MNQL
(c) MPQN                                                              (d)  ONSL
Answer: (b)

459. Rajiv donated 4% of his income to a charity and deposited the 10% of the
rest in a bank. If now he has Rs.8640 left with him, then his income is:
(a) Rs.12500                                                          (b) Rs.12000
(c) Rs.10000                                                          (d) Rs.10500
Answer: (c)

460. Bis twice as old as A but twice younger than F.  C is half the age of A but is twice older than D. Who is the second oldest?
(a) B                                                                         (b) F
(c) D                                                                         (d)  C
Answer: (a)

461. Anu walks 3.36 km. in 4 weeks by walking an equal distance each day.
How many metres does she walk in each day?
(a)100                                                                     (b) 80
(c) 140                                                                    (d) 120
Answer: (d)

462. ABC=8:: KLO=?
(a)37                                                                       (b) 39
(c) 38                                                                      (d) 36
Answer: (c)

463. Rahul sold an item for Rs.5625 and incurred a loss of 25%. At what price
should he have sold the item to have gained a profit of 25%?
(a)Rs.8250                                                               (b) Rs.10500
(c) Rs.9375                                                              (d) Cannot be determined
Answer: (c)

464. ADBC:EHFG:: ILJK:?
(a)MOPN                                                                (b) MPNO
(c) ORPQ                                                                    (d) MPON
Answer: (b)

465. A man sitting in train counts the electric poles. The distance between two poles is 60 metre and the speed of the train is 42 kmph.  How many poles will he count in 5 hours?
(a)3501                                                                     (b) 3800
(c) 3600                                                                    (d) None of these
Answer: (a)

466. Which is different from others?
(a) Navigator                                                           (b) Pilot
(c) Sailor                                                                   (d) Narrator
Answer: (d)

467. 12 workers can build a wall in 24 days. In how many days 8 workers will build the same wall?
(a)36 days                                                                   (b)16 days
(c) 32 days                                                                   (d)  30 days
Answer: (a)

468. Arrange the following in a meaningful order: 1.Exhaust 2. Night 3. Day 4.Sleep 5.Work
(a)1,3,5,2,4                                                                  (b) 3,5,1,4,2
(c) 3,5,1,2,4                                                                  (d) 3,5,2,1,4
Answer: (c)

469. The average of four consecutive even numbers A, B, C and D respectively is 37. What is the product of A and C?
(a)1520                                                                       (b) 1292
(c) 1368                                                                        (d)  1224
Answer: (b)

470. Which number is wrong in the given series: 1,9,25,50,81
(a)1                                                                              (b) 25
(c) 81                                                                           (d) 50
Answer: (d)

471. Which is different from others?
(a)25                               (b) 37
(c) 49                               (d) 57
Answer: (b)

472.  The simple and compound interests on a sum of money for 2 years are Rs.8400 and 8652 respectively.  The rate of interest per annum is:
(a)6%                                                                         (b) 7.5%
(c) 9%                                                                        (d)  4.5%
Answer: (a)

473. Find the next two letters in the given series B, C, E, H,L,??
(a)X,Y                                                                        (b) M,N
(c) Q, W                                                                      (d) O, P
Answer: (c)

474. What is the difference between the compound interest and simple interest
on Rs.4000 at 5% per annum for 2 years?
(a)10                                                                         (b) 11
(c) 20                                                                         (d) 100
Answer: (a)

475. A General, while arranging his men, who were 6000 in number, in the form of a square, found that there were 71 men left over. How many were arranged in each row?
(a)77                                                                             (b) 73
(c) 87                                                                             (d) 93
Answer: (a)

476. A man riding a bicycle completes one lap of a square field along its perimeter at the speed of 39.6 km/hr in one minute 20 seconds. What is the area of the field?
(a)52900                                                           (b) 48400
(c) 44100                                                     (d) Cannot be determined
Answer: (b)

477. Which is different from others?
(a)Vaseline                                                          (b) Quinine
(c) Rubber                                                           (d) Resin
Answer: (a)

478. Rajesh incurred a loss of 45% on selling an article for Rs.3740. What was the cost price of the article?
(a)Rs.5080                                                              (b) Rs.6250
(c) 6800                                                                   (d) 6400
Answer: (c)

479. Earth: Saturn:: Rohini:?
(a)Comet                                                                   (b) Moon
(c) Sun                                                                        (d) Aryabhatta
Answer: (d)

480. The diameter of a wheel is 70 cm. What will be the distance covered in
350 revolutions?
(a)77m                                                                     (b) 770m
(c) 570m                                                                  (d) 970m
Answer: (b)

481. A clock gains five minutes every hour. What will be the angle traversed by the second hand in one minute?
(a)360                                                                    (b) 360.5
(c) 390                                                                   (d) 380
Answer: (c)

482. 20 litres of a mixture contains 20% alcohol and the rest water.  If 5 litres of
water be mixed in it, the percentage of alcohol in the new mixture will be:
(a) 18                                                                          (b) 18
(c) 15                                                                          (d) 16
Answer: (d)

483. If LOSE is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for?
(a)NAILS                                                                  (b) SNAIL
(c) LANES                                                                 (d) SLAIN
Answer: (a)

484. A group of 7 children has an average age of 12 years.  One of them aged 6 leaves the group.  What would be the age of the rest of the members after 2 years?
(a)12 years                                                             (b) 13 years
(c) 14.5  years                                                        (d) 15 years
Answer: (d)

485. Sty: Pig:: Byre: ?
(a) Eagle                                                                     (b) Cow
(c) Tiger                                                                      (d) Hen
Answer: (b)

486. ACEG: SUWY:: BDFH:?
(a) TVZX                                                                  (b) RTZV
(c) TVXZ                                                                  (d) RTVZ
Answer: (c)

487. The marked price of an article is 25 per cent above cost price.  What will be gain per cent after allowing a discount of 12% to the customer?
(a)10                                                                              (b) 15
(c) 8                                                                                (d) 20
Answer: (a)

488. On what sum of money will the difference between compound interest
and simple interest for 2 years at 5 per cent is Rs.5?
(a)4000                                                                     (b) 2500
(c) 2000                                                                    (d) 3500
Answer: (b)

489. Which number is wrong in the given series 126,98,70,41,14
(a) 98                                                                          (b) 70
(c) 126                                                                       (d) 41
Answer: (d)

490. A number is as much greater than 19 as is less than 59. Find that number:
(a) 39                                                                         (b) 47
(c) 37                                                                         (d) 29
Answer: (a)

491. Only one meaningful word can be formed by rearranging the letters of the given jumbled word. Find out that word: MUSPOPAPOTIH
(a)METAMORPHIC                                        (b) PHILANTHROPIST
(c) HIPPOPOTAMUS                                      (d) HIPPOCAMPUS
Answer: (c)

492. The length, breadth and height of a school auditorium are 10m,30m and 10m respectively. The density of the air is 1.3 kg per cubic meter. The mass of the air inside the auditorium is:
(a)39 kg                                                             (b) 390 kg
(c) 3900 kg                                                       (d) 39000 kg
Answer: (c)

493. M is the son of P. Q is the granddaughter of O who is the husband of P.
How is M related to O?
(a)Son                                                                (b) Father
(c) Daughter                                                    (d) Mother
Answer: (a)

494. The profit earned after selling an article for Rs.878 is the same as loss incurred after selling the price for Rs.636. What is the cost price of the article?
(a)Rs.797                                                             (b) Rs.787
(c) Rs.767                                                             (d) Rs.757
Answer: (d)

495. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the
series: 8,24,12,__,18,54
(a) 28                                                                         (b) 36
(c) 46                                                                         (d) 38
Answer: (b)

496. 12 men can do a piece of work in 10 days.  How many men would be required to do the same work in 8 days?
(a) 14                                                                         (b) 18
(c) 15                                                                         (d) 16
Answer: (c)

497. Negative: Positive:: Odd:?
(a)Prime                                                                (b) Composite
(c) Common                                                          (d) Even
Answer: (d)

498. In a hotel, there is provision for food for 200 men for 30 days. After 10 days, 50 more men join them.  The remaining food will last for:
(a)16 days                                                              (b) 20 days
(c) 12 days                                                              (d) 15 days
Answer: (a)

499. Which is different from others?
(a)Truck                                                                  (b) Cart
(c) Sledge                                                                (d) Bicycle
Answer: (c)

500. A 480m long train crosses a platform in 140 seconds. What is the speed of the train?
(a) 5m/s                                                                    (b) 7m/s
(c) 4.5 m/s                                                    (d) Cannot be determined
Answer: (d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment