LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 12

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 12
501. Architect: Building:: Sculptor:?
(a)Museum                                                    (b) Stone
(c) Chisel                                                         (d) Statue
Answer: (d)

502. The average height of 21 girls was recorded as 148 cms. If the teacher’s height was added, the average increased by one. What was the teacher’s height?
(a) 156cms                                                    (b) 168 cms
(c) 170 cms                                                    (d) 162 cms
Answer: (c)

503. Select the one which is different from others:
(a)Heat                                                           (b) Light
(c) Bulb                                                          (d) Electricity
Answer: (c)

504. Find a number whose fourth part increased by 5 is equal to its third part diminished by 5.
(a)120                                                                  (b)132
(c) 108                                                                 (d) 96
Answer: (a)

505. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series: 3,4,7,11,18,29,?
(a) 31                                                                  (b) 39
(c) 43                                                                  (d) 47
Answer: (d)

506. 20 per cent of a number, when added to 20, becomes the number itself.  What is the number?
(a) 20                                                                          (b) 25
(c) 50                                                                         (d) 100
Answer: (b)

507. Activeness: Idleness:: Motion:?
(a)Rest                                                                      (b) Speed
(c) Acceleration                                                     (d) Retardation
Answer: (a)

508. The average marks obtained by a group of 20 students is 40.  If 2 marks are added to each, the new average will be:
(a)40                                                                          (b) 50
(c) 80                                                                          (d) 42
Answer: (d)

509. Which is the odd one?
(a)BF                                                                         (b) EH
(c) JM                                                                        (d) LO
Answer: (a)

510. A sphere whose diameter is 6 cm, is melted and drawn into a wire of radius 1 mm. What is the length of the wire?
(a) 20m                                                                    (b) 30m
(c) 36m                                                                   (d) 40 m
Answer: (c)

511. If 24 is related to 60, in the same way, 120 is related to:
(a)160                                                                  (b) 220
(c) 108                                                                 (d) 300
Answer: (d)

512. Two girls caught fish. Sita caught twice as many as Radha.  How many fish Sita caught?
(a) 6                                                                       (b) 14
(c) 9                                                                       (d) 10
Answer: (b)

513. BDFH: JLNP :: ?: KMOQ
(a)HIJK                                                                   (b) EGJL
(c) CFGI                                                                  (d) CEGI
Answer: (d)

514. Two cars are both approaching each other at a speed of 40kmph.  If the
distance between them is 160 km, how long will they take to meet each of them?
(a) 4 hours                                                                (b) 3 hours
(c) 2 hours                                                                (d) 6 hours
Answer: (c)

515. Select the one which is different from others:
(a) 515-103                                                            (b) 635-127
(c) 745-149                                                             (d) 856-214
Answer: (d)

516. The difference between 20% of 272 and 372:
(a) 50                                                                     (b) 40
(c) 20                                                                     (d) 15
Answer: (c)

517. The time of starting a function was 10.00 a.m.  However, the chief guest arrived 40 minutes late.  The function had already started 5 minutes before.  At what time did the function start?
(a) 10:20 a.m.                                                        (b) 10:30 a.m.
(c) 10:35 a.m.                                                        (d) 10:38 a.m.
Answer: (c)

518. In a row of trees, one tree is the 7  from either end of the row. How many trees are there in the row?
(a) 11                                                                      (b) 13
(c) 14                                                                      (d) 15
Answer: (b)

519. Select the meaningful order 1.Lung 2.Nostrils 3. Windpipe 4.Blood
(a)1,2,3,4                                                              (b) 2,3,1,4
(c) 4,3,2,1                                                             (d) 1,3,4,2
Answer: (b)

520. The surface area of a cube is 54 sq. m. Find its edge:
(a) 9m                                                               (b) 6m
(c) 4m                                                                (d) 3m
Answer: (d)

521. Which sequence of mathematical symbols can replace * in the given
equation? 8*5*9*31
(a)- x =                                                                (b) - = x
(c) = x -                                                               (d)  x - =
Answer: (d)

522. After deduction of 10% from a certain sum, and then 20% from the remainder, there are Rs.360 left. What was the original sum?
(a)Rs.500                                                          (b) Rs.600
(c) Rs.550                                                         (d) Rs.450
Answer: (a)

523. Select the one which is different from others:
(a) 25,36                                                            (b) 144,169
(c) 100,121                                                       (d) 9,64
Answer: (d)

524. 100 oranges are distributed among friends equally. Had there been five
more friends, each would have received one orange less. How many were they?
(a) 50                                                                   (b) 25
(c) 20                                                                    (d) 10
Answer: (c)

525. MKQO: LNPR:: ? :XVTZ
(a)YSUW                                                                 (b) SVWY
(c) VTWY                                                               (d) WYTS
Answer: (a)

526. What would be the area of a circle whose diameter is 35cms?
(a) 962.5                                   (b) 875.5
(c) 981.5                                   (d) 886.5
Answer: (a)

527. CIFL: ORUX:: DGJM:?
(a) RTVX                                  (b) PSVY
(c) NQST                                  (d)  HJLN
Answer: (b)

528. Find the number by which 108 be multiplied to make it a perfect square?
(a) 2          (b) 5            (c) 3               (d) 6
Answer: (c)

529. If 123 is related to 36,   in the same way 221 is related to:
(a) 52            (b) 69            (c) 72            (d) 25
Answer: (d, 1+2+3=6, 6=36)

530. How many days will six persons take to do work which is done by 12 persons in 18 days?
(a) 36        (b) 24         (c) 40                (d) 34
Answer: (a)

531. Select the one which is different from others:
(a) Wave                                      (b) Current
(c) Tide                                          (d) Storm
Answer: (c)

532. If an amount of Rs.74,336 is equally divided amongst 150 people, how much approximate amount would each person get?
(a) Rs.522                                           (b) Rs.485
(c) Rs.496                                           (d)  Rs.488
Answer: (c)

533. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series: 975,864,753,642,?
(a) 431             (b) 314          (c) 532            (d) 531
Answer: (d)

534. The radius of a sphere is increased by 50%. The percentage of increase in surface area is:
(a) 325              (b) 150              (c) 125             (d) 225
Answer: (c)

535. Doors: Creak:: Leaves:?
(a) Whistle                                          (b) Lisp
(c) Rustle                                              (d) Jingle
Answer: (c)

536. When a number is divided by 8 the remainder is 6 and the same number is divided by 7 the remainder is 5. What is the number?
(a) 51                                            (b) 37
(c) 54                                             (d) None of these
Answer: (c)

537.If  64 is related to 100 in the same way 49 is related to:
(a) 36            (b) 63              (c) 144                  (d) 81
Answer: (d)

538. A doctor gives Rema five tablets asking her to take each one after half an hour.  How long will she take to finish all the tablets?
(a) 1.5 hours                                         (b) 2 hours
(c) 2.5 hours                                          (d) 3.5 hours
Answer: (b)

539. Select the one which is different from others:
(a) ACB                  (b) GIH               (c) MON                  (d) PQR
Answer: (d)

540. A 200m long train crosses a platform of double its length in 36 seconds.  What is the speed of the train in kmph?
(a) 60             (b) 48             (c) 160             (d) 120
Answer: (a)

541. Introducing a man, a woman said,  “His wife is the only daughter of my mother”. How is the woman related to the man?
(a) Mother in law                            (b) Aunt
(c) Wife                                               (d)  Sister in law
Answer: (c)

542. One-fifth of a number is 81.  What will 68% of that number be?
(a) 195.2                                           (b) 275.4
(c) 225.6                                             (d)   165.8
Answer: (b)

543. Select the one which is different from others:
(a) ZKXJ                                            (b) CMAL
(c) TGRF                                           (d) FRTK
Answer: (d)

544. The total ages of a class of 75 girls is 1050, the average age of 25 of them is 12 years and that of another 25 is 16 years.  Find the average age of remaining girls:
(a) 12 years                                        (b) 13 years
(c) 14 years                                          (d) 15 years
Answer: (c)

545. Select the meaningful order: 1.Ocean 2. Rivulet 3.Sea 4.Glacier 5.River
(a) 5,2,3,1,4                                         (b) 4,2,5,3,1
(c) 5,2,3,4,1                                          (d) 4,2,1,3,5
Answer: (b)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment