LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 13

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 13
546. A train of length 150m moving at a speed of 90 kmph can cross a 200m bridge in ____ seconds.
(a) 8                   (b) 14           (c) 6                 (d) 15
Answer: (b)

547. Ecstacy: Gloom: : ?
(a) Congratulation: Occasion                (b) Diligent: Succesful
(c) Measure: Scale                                    (d) Humiliation: Exaltation
Answer: (d)

548. What is 170% of 1140?
(a) 1938                                                (b) 1824
(c) 1995                                                 (d)1881
Answer: (a)

549. BEHK: YVSP:: DGJM:?
(a) JGDA                                               (b) ROLI
(c) ZWTQ                                             (d) WTQN
Answer: (d)

550. Which number is one half of one-third of one-tenth of 600?
(a) 5           (b) 10             (c) 15              (d) 20
Answer: (b)

551. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:
AGMSY,CIOUA,EKQWC,?,IOUAG,KQWCI
(a) GMSYE                                     (b) FMSYE
(c) GNSYD                                      (d)  FMYES
Answer: (a)

552. What should be added to 14399 to make it exactly divisible by 4?
(a) 4              (b) 3                (c) 2                  (d) 1
Answer: (d)

553. Leader : Followers:: Captain:?
(a) Army                                           (b) Ships
(c) Game                                           (d) Soldiers
Answer: (d)

554. Today is Maya’s birthday. One year from today she will be twice as old as she was 12 years ago.  How old is Maya today?
(a)  22           (b) 23                (c) 25                    (d) 27
Answer: (c)

555. Select the one which is different from others:
(a) ZXV                                                  (b) WUS
(c) MKI                                                  (d) NPR
Answer: (d)

556. A man running at a speed of 15kmph crosses a bridge in 3 minutes. What is the length of the bridge?
(a) 45m                                             (b) 750 m
(c) 720 m                                          (d) 450 m
Answer: (b)

557. Select the related pair: Human: Child::?
(a) Lion: Cub                                           (b) Cow: Bull
(c) Duck: Drake                                    (d)  Fish: Prawn
Answer: (a)

558. The number of girls in a class is half the number of boys.  The total number of students in the class can be:
(a) 64              (b) 54              (c) 46               (d) 38
Answer: (b)

559. Select the one which is different from others:
(a) Malaria                                              (b) Chickenpox
(c) Swine flu                                            (d)  Diabetes
Answer: (d)

560. A bus runs at a speed of 36 kmph.  How many metres does it cover in 2 seconds?
(a) 20               (b) 24             (c) 10                (d) 36
Answer: (a)

561. Which number does not belong to the given series?
2,8,3,27,4,64,5,225
(a) 27        (b) 8        (c) 225        (d)  64
Answer: (c)

562. Radhika’s age was square of a number last year and it will cube of a number next year.  Age of Radhika is:
(a) 35           (b) 26             (c) 25                    (d) 47
Answer: (b)

563.If 49 is related to16 in the same way 169 is related to:
(a) 86               (b) 96               (c) 94                 (d) 100
Answer: (d)

564. By how much is two-third of 57 more than one-third of 90?
(a) 8           (b) 18                    (c) 10                 (d) 9
Answer: (a)

565. Find the word which cannot be formed by using the letters of the word ‘DEPARTMENT’:
(a) ENTER                                                    (b) PERMIT
(c) TEMPER                                                  (d) RENTED
Answer: (b)

566. The sum of two numbers is 18 and their product is 72. The smallest number is:
(a) 7                       (b) 8                  (c) 6                   (d)  5
Answer: (c)

567. If  6 is related to 64, in the same way, 11 is related to:
(a) 144           (b) 169            (c) 121              (d) 124
Answer: (b)

568. An amount is divided between Alex and Arjun in the ratio 4:7.  If Alex got Rs.2800, the total amount is:
(a) Rs.7700                                    (b) Rs.7800
(c) Rs.7000                                     (d) Rs.4900
Answer: (a)

569. A travelled westward 8km, turned left and travelled 3km, turned right and travelled 9km. He then travelled north 3km. How far he is from the starting point?
(a) 19km                                              (b) 11km
(c) 17km                                               (d) 15km
Answer: (c)

570. The average age of 34 students in a class is 14.  If the teacher’s age is included, the average becomes 15.  What is the age of the teacher?
(a) 48              (b) 50          (c) 47             (d) 49
Answer: (d)

571. Identify the one which is different from others:
(a) 11                  (b) 30             (c) 19             (d) 5
Answer: (b)

572. How many cubes having 2cm edge will be required to make a cube having 4 cm edge?
(a) 2               (b) 4                 (c) 6                 (d) 8
Answer: (d)

573. Select the meaningful order 1.House 2.Street 3.Room 4.Town 5.District
(a) 3,2,1,4,5                                                   (b) 3,1,4,2,5
(c) 3,1,2,4,5                                                   (d) 3,1,2,5,4
Answer: (c)

574. In how many ways can four books be arranged?
(a) 24                                                               (b) 16
(c) 8                                                             (d)  Cannot be determined
Answer: (a)

575. Ocean: Pacific:: Island:?
(a) Victoria                                                   (b) Borneo
(c) Greenland                                                (d) Macau
Answer: (c)

576. If BAD is related to YZW, then MAD  will be coded as:
(a) MNP                                                     (b) MNZ
(c) NZW                                                    (d) NWZ
Answer: (c)

577. The volume of a  cube is 2744 cubic cm.  Its surface area is:
(a) 196 sq.cm                                          (b) 1176 sq.cm
(c) 784 sq.cm                                          (d) 588 sq.cm
Answer: (b)

578. Complete the series: 169,144,121,___,81
(a) 90                                                            (b) 120
(c) 110                                                         (d)  100
Answer: (d)

579. My age is three times the age of my son ten years ago. If my son’s age is 23 years now, what is my age?
(a) 49                                                    (b) 39
(c) 69                                                     (d) 59
Answer: (a)

580. Find the missing term which will complete the series: 5,7,5,9,5,11,5,?
(a) 5                                                       (b) 13
(c) 10                                                     (d) 12
Answer: (b)

581.  If 2494 divided by 14.5 equals 172, then 24.94 divided by 1.45 equals:
(a) 0.172                                                (b) 1.72
(c) 17.2                                                   (d)  172
Answer: (c)

582. BD,EH,IM,NS,?
(a) UY                                                       (b) UZ
(c) TY                                                       (d) TZ
Answer: (d)

583. The angles of a triangle are in the ratio 3:4:5. What is the degree of the largest angle?
(a) 30                                                        (b) 45
(c) 60                                                        (d) 75
Answer: (d)

584. Water/Liquid as Stone/Solid as Air/?
(a) Atmosphere                                     (b) Gas
(c) Breath                                                (d) Vapour
Answer: (b)

585. Base and hypotenuse of a triangle are 8, 10 cm respectively.  Its area in cm:
(a) 80                                                        (b) 48
(c) 40                                                         (d) 24
Answer: (d)

586. Which among the following is the point of intersection of the medians of a triangle?
(a) Circumcentre                                     (b) Centroid
(c) Orthocentre                                        (d) Incentre
Answer: (b)

587. Bee: Honey:: Cow:?
(a) Milk                                                      (b) Milk product
(c) Ice cream                                            (d) Calf
Answer: (a)

588. The sum of two natural numbers is 8 and their the sum of their reciprocals is 8/15. Find the numbers:
(a) 3 and 5                                                (b) 2 and 6
(c) 1 and 7                                                (d) 4 and 4
Answer: (a)

589. If the letters of ZILBRA is rearranged, then we will get the name of a:
(a) City                                                      (b) Sea
(c) Country                                              (d)  Hill
Answer: (c)

590. If Rs.400 is invested at 10% interest per annum compounded half-yearly. Then the amount  at the end of the first year will be:
(a) 400                                                      (b) 484
(c) 480                                                      (d) 441
Answer: (d)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment