LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Thursday, 19 March 2020

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 14

ARITHMETIC AND MENTAL ABILITY- 14
591. Seetal has a peculiar preference. She likes 144 but not 244, likes 81 but not 91. Which of the following number Seetal will like?
(a) 101                                                    (b) 190
(c) 121                                                     (d) 200
Answer: (c)

592. If 10 men can do a piece of work in 12 days working 7 hours a day. Then how many hours a day must six men work to do the same work in 14 days?
(a) 8                                                          (b) 10
(c) 12                                                         (d)  6
Answer: (b)

593. 2,4,16,256,?
(a) 65536                                                      (b) 4096
(c) 32768                                                      (d)  8192
Answer: (a)

594. 2 + 4 + 6 + 8 +......+ 200=?
(a) 10010                                                     (b) 10100
(c) 11010                                                      (d)  10012
Answer: (b)

595. Find the one which does not belong to the group:
(a) Robert Browing                                   (b) Alexander Fleming
(c) Mathew Arnold                                     (d) Thomas Gray
Answer: (b)

596. When goods sold at Rs.240, a merchant gains 25%. How much per cent would he gain by selling it for Rs.216?
(a) 12                                                              (b) 15.5
(c) 12.5                                                           (d)  20
Answer: (c)

597. If BEFORE is coded as FEBORE then JUNGLE is coded as:
(a) NUJGLE                                                   (b) GNUJEL
(c) GNUJEL                                                 (d)  GNUJLE
Answer: (a)

598. The perimeter of a triangle is 100 cm. One side is 20 cm.  What is its area in square cm?
(a) 1600                                                     (b) 800
(c) 600                                                         (d) 400
Answer: (c)

599. Circle: Circumference:: Square:?
(a) Area                                                       (b) Angle
(c) Diagonal                                               (d) Perimeter
Answer: (d)

600. A car driver decided to drive his car at a speed of 60kmph in the hope of covering the distance of 30km in 30 minutes.  But halfway he found that his speed was only 30 km. What should be his speed in the second half of his journey at an average speed of 60kmph?
(a) Journey impossible                             (b) 55kmph
(c) 45kmph                                                  (d) None of the above
Answer: (a) 

601. Which is different from others?
(a) Eye-brow                        (b) Foot
(c) Ear                                     (d) Nose
Answer: (b)

602. A train running at a speed of 10m/s.  If it crosses a pole in 75 seconds the length of the train is:
(a) 750m                                 (b) 7.5m
(c) 7m                                      (d) .75m
Answer: (a)

603. Find the missing term which will complete the series: 2,2,4,4,6,6,8,?
(a) 7                                            (b) 8
(c) 6                                             (d) 5
Answer: (b)

604. If each of the dimensions of a rectangle is increased by 200%, then the area is increased by:
(a) 300%                                  (b) 200%
(c) 800%                                   (d) 600%
Answer: (c)

605. Water: Ocean:: Sand:?
(a) River                                     (b) Desert
(c) Island                                    (d) Water
Answer: (b)

606. In a meeting of 50 boys, each boy is required to shake hands with the other. Then how many total shake hands will be there?
(a) 1230                                       (b) 1000
(c) 1250                                        (d) 1225
Answer: (d)

607. If TELEVISION is coded as NOISIVELET, then COMPUTER  will be Test of Arithmetic and Mental Ability coded as:
(a) PUTERCOM                            (b) RETUPMOC
(c) RETPUCOM                           (d) PUTERCOM
Answer: (b)

608. From 3 drums of petrol 27,33 and 45 litres respectively are to be drawn out. What is the capacity of the measure which will allow this to be done most rapidly?
(a) 1 litre                                       (b) 3 litre
(c) 6 litre                                       (d) 5 litre
Answer: (b)

609. Three things are alike in some way. Which one of them is different?
(a) Trouser                                    (b) Shirt
(c) Turban                                      (d) Comb
Answer: (d)

610. If the diameter of a sphere is doubled, then the volume is:
(a) doubled                                      (b) becomes 8 times
(c) becomes 6 times                     (d) becomes 84 times
Answer: (b)

611. Out of the following which one is a leap year?
(a) 1995                                          (b) 1998
(c) 2002                                          (d) 2008
Answer: (d)

612. Toffees are bought at a rate of 8 for one rupee. To gain 60% they must be sold at:
(a) 6 for Re.1                                      (b) 5 for Re.1
(c) 9 for Re.1                                      (d) 16 for Re.1
Answer: (b)

613. Which number will come next in the series: 64,81,100,121,___?
(a) 131                                                  (b) 181
(c) 144                                                   (d) 169
Answer: (c)

614. The value of (1-1)13:
(a) -1                                                      (b) 1
(c)  13                                                    (d) -13
Answer: (c)

615. 5,7,12,19,31,?
(a) 40                                                         (b) 50
(c) 38                                                            (d) 41
Answer: (b)

616. The average of three consecutive even number is 39. What is the sum of the first two of these numbers?
(a) 11                                                         (b) 24
(c) 76                                                         (d) 78
Answer: (c)

617. If Sanjiv is 20th best  and 20th  worst student in the class, the number of students in the class is:
(a) 20                                                       (b) 39
(c) 40                                                        (d)   41
Answer: (b)

618. By selling an article for Rs.100, one gains Rs.10, then the gain percent is:
(a) 9%                                                           (b) 10%
(c) 10.5%                                                     (d) 10 and 1/9 %
Answer: (d)

619. If DEVIL is related to LIVED, then 3256 is related to:
(a) 2365                                                       (b) 6523
(c) 3265                                                        (d) 6532
Answer: (b)

620. H.C.F. of any two consecutive even number is:
(a) Their product                                    (b) Their sum
(c) 2                                                              (d) 1
Answer: (c)

621. When :Where :: Time: ?
(a) Reason                                                    (b) Process
(c) Length                                                     (d) Place
Answer: (d)

622. ‘B’ earns 20% more than ‘A’, ‘C’ 25% more than ‘B’ and ‘D’ 30% more than ‘C’. If D earns Rs.975, then ‘A’ earns:
(a) Rs.195                                                     (b) Rs.375
(c) Rs.487.50                                               (d) Rs.500
Answer: (d)

623. AOP,CQR,EST,GUV,?
(a) IYZ                                                             (b) HWX
(c) IWX                                                             (d) JWX
Answer: (c)

624. A car purchased for Rs.90000.  After one year if it depreciated by 30% what is the value at that time?
(a) 120000                                                       (b) 27000
(c) 63000                                                         (d)   117000
Answer: (c)

625. Select the odd one:
(a) Cockroach                                                    (b) Termite
(c) Bug                                                                  (d) Bee
Answer: (d)

626. A train of 100m length running at a speed of 72 kmph. What time will it
take to pass a man standing at the railway track?
(a) 6 seconds                          (b) 4 seconds
(c) 10 seconds                         (d) 5 seconds
Answer: (d)

627. GRAIN: TIZRM:: BRAIN:?
(a) XRIKL                                 (b) YIZRM
(c) OPRST                               (d) ASQMI
Answer: (b)

628. 25x25x25=?
(a) 15600                                 (b) 15486
(c) 16251                                 (d)  15625
Answer: (d)

629. Select the odd one:
(a) Anxiety                              (b) Worry
(c) Inhibition                           (d) Curiosity
Answer: (d)

630. 12.5% of x is 20, What is x?
(a) 120                                      (b) 160
(c) 201                                       (d) 60
Answer: (b)

631. Coal: Heat:: Wax:?
(a) Energy                                  (b) Heat
(c) Light                                       (d) Bee
Answer: (c)

632. A can finish a work in 20 days and B can do the same in 30 days.  How long will it take together to finish the work?
(a) 10                                               (b) 15
(c) 6                                                  (d) 12
Answer: (d)

633. Select the one which is different from the other three responses:
(a) Direction                                    (b) Compass
(c) Needle                                         (d) Magnet
Answer: (a)

634. Cube root of 729:
(a) 9                                                     (b) 7
(c) 13                                                   (d) 3
Answer: (a)

635. Ramesh and Manesh play hockey and football.  Mahesh and Suresh play
football and cricket. Then who does not play cricket?
(a) Suresh                                         (b) Mahesh
(c) Suresh or Mahesh                    (d)  Ramesh
Answer: (d)

636. What is the cube root of 1728?
(a) 12                                                     (b) 21
(c) 15                                                     (d) 17
Answer: (a)

637. A and B are standing at place P they start moving in the opposite directions at the speed of 5kmph and 4 kmph respectively.  What will be the distance between them after 3 hours?
(a) 3km                                                (b) 21km
(c) 27km                                              (d) 18 km
Answer: (c)

638. Express 30 paise as the percentage of Rs.6:
(a) 5%                                                         (b) 6%
(c) 7%                                                        (d) 4%
Answer: (a)

639. FGHI: KLMN :: BCDE:?
(a) HGIJ                                                      (b) ZIYX
(c) JKLM                                                    (d) GHIJ
Answer: (d)

640. Which of these is a leap year?
(a) 1774                                                   (b) 1886
(c) 1922                                                   (d) 2028
Answer: (d)

641. Rectangle : Square:: Ellipse:?
(a) Sphere                                                  (b) Parallelogram
(c) Circle                                                    (d) Parabola
Answer: (c)

642. Which is the only number that represents the perimeter and area of the same square?
(a) 12                                                         (b) 10
(c) 4                                                              (d) 16
Answer: (d)

643. Arrange the following is systematic order: 1. Frog 2.Eagle 3.Grasshopper
4. Snake 5.Grass
(a) 3,4,2,5,1                                              (b) 1,2,5,2,4
(c) 5,3,1,4,2                                               (d) 5,3,4,2,1
Answer: (c)

644. The place value of ‘5’ in 654789:
(a) 2                                                            (b) 700
(c) 4000                                                    (d)  50000
Answer: (d)

645. Atom: Molecule :: Cell:?
(a) Organism                                          (b) Phone
(c) Battery                                               (d) Nucleus
Answer: (a)

646. The breadth of a rectangle is one half of its length.  If the perimeter is 30m what is the length?
(a) 5m                                                           (b) 10m
(c) 4m                                                           (d) 12m
Answer: (b)

647. LEMON: OVNLM :: MELON:?
(a) NVOML                                              (b) LMNOV
(c) NVOLM                                                (d) NVLOM
Answer: (c)

648. n+n+n-1= 98. What is the value of n squared?
(a) 1000                                                  (b) 1031
(c) 1010                                                    (d) 1089
Answer: (d)

649. Which is the odd one?
(a) Gujarati                                        (b) Oriya
(c) Urdu                                               (d) Magadhi
Answer: (d)

650. A man deposits Rs.500 in a bank. If he receives Rs.1000 after 8 years, what is the rate of interest?
(a) 10%                                                (b) 12.25%
(c) 12.5%                                             (d) 11.5%
Answer: (c)

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/VEO/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here


* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment